Formand for GVH Nicolai Ladegaard og Gentoftes borgmester, Hans Toft (K). Foto: Ole Tradsborg

Formand for GVH Nicolai Ladegaard og Gentoftes borgmester, Hans Toft (K). Foto: Ole Tradsborg

Gentofte Vangede Håndboldklub fyldte 40 år

Håndboldklubben GVH passerede lørdag en fornem milepæl, hvor holdånd og socialt engagement stod frem som nøgleordene for succesen

Af
Ole Tradsborg

Med klubber som HIK og KFUM, sidstnævnte i nabokommunen København, som stærke konkurrenter, er GVH i stor kamp om de lokale håndboldspillere. Ikke desto mindre har klubben levet, og levet godt, i 40 år.

Det var der ikke mange, der regnede med, og da slet ikke da gruppen løsrev sig fra GVI, for derfra troede mange ikke på overlevelse i mere end fem år.

Men forventningerne til levetid gjorde GVH til skamme, og klubben har haft et dejligt og rigt idrætsliv i nu fire årtier. Lørdag blev dagen markeret, selv om fødselsdagen formelt set er tirsdag den 6. november 2018.

Dagen blev festligt markeret i klubhuset på Kildeskovsvej bag Kildeskovshallen.

Gentofte Vangede Håndbold kunne lørdag fejre de første 40 år. Foto: Ole Tradsborg

Gentofte Vangede Håndbold kunne lørdag fejre de første 40 år. Foto: Ole Tradsborg

Her var stribevis af tidligere og nuværende spillere og frivillige mødt op, lige som Gentoftes idrætsglade borgmester Hans Toft, som en selvfølgelighed, lagde vejen forbi.

Og man fornemmer borgmesterens oprigtige sportslige engagement. Både da han i sin hyldesttale anerkendte klubben for at engagere sig, men også når han nøgternt kommer med en opfordring om at ’holde sig til’, når behov for mere banetid melder sig.

Klubben spiller og træner primært i Bakkegårdsskolens hal, men Hans Toft påpegede, at hvis behovet for at spille foran 1.500 mennesker en dag skulle opstå, så kan det ske i Gentoftehallen.

"Og så kan I bare komme til mig," sagde han og lod undervejs også roserne gå klubbens vej i forhold til, at Gentofte af landets to store idrætsforbund DIF og DGI er udnævnt til at være henholdsvis bedst og næstbedst i Danmark.

Stolt og glad formand

Den lige så veloplagte formand Nicolai Ladegaard tog ordet efter borgmester Hans Toft, og netop de gode forhold i Gentofte lagde han og resten af bestyrelsen vægt på.

Formanden tegnede herefter et historisk rids af rejsen, klubben har været på – en rejse han morsomt betonede, han ’kun’ havde været med på, siden han som 6-årig startede som spiler i klubben.

Han er fortsat aktiv spiller i klubben og har nu været formand de seneste tre år.

Gentofte Vangede Håndboldklub blev stiftet i 1978. Inden klubben blev en realitet, var der en gruppe personer i GVI, som spillede håndbold. Og da de i slutningen af 70’erne besluttede at lave deres egen forening, førte det til tilblivelsen af håndboldklubben, som den kendes i dag.

I GVI levnede man ikke den selvstændige klub mange chancer for overlevelse, men det er gået ganske fint, selvfølgelig med både op- og nedture.

I sin storhedstid var klubben nemlig en af Danmark største klubber tilbage i 1970'erne og 1980'erne. Knap så mange medlemmer findes i klubben i dag, og her er udfordringerne ifølge formanden at få fokus rettet tilbage på de klassiske dyder som socialt engagement og fællesskabsfølelse.

Fortsat fokus på frivillighed

Og ifølge Nicolai Ladegaard kræver det et fuldt fokus på inddragelse af de frivillige kræfter. For uden dem er klubben intet – i værste fald i fare for at dø.

”Vi har haft 40 gode år, men der er ingen tvivl om, at vi skal kæmpe endnu hårdere i dag, end da vi startede, hvor engagementet var større, og det var nemmere at fastholde de frivillige. Det er blevet sværere, men ikke umuligt," sagde han, også med udfordringen om at fastholde de unge spillere.

"Her har vi en ny udfordring. Både i forhold til deres længere skoledage og lektielæsning, men også udbredelsen af f.eks. E-sport," lød det afslutningsvist fra formanden, inden der blev løsnet helt op for formaliteterne og han og klubben kunne fejre sig behørigt ved tre hurra-råb og et ’skål’.

Og skålet blev der med garanti natten lang i Kildeskovshallens lokaler, hvor klubfesten blev afholdt.

Hvem er GVH?

GVH har på nuværende tidspunkt ca. 300 medlemmer.

Klubben har et herrehold, et damehold, et U12 drengehold et U10 drengehold, et U10 mix hold, et U6/U8 mix og et ’Trille Trolle’ håndboldhold for de mindste (U4 håndbold)

GVH er en klub, der i høj grad fokuserer på det sociale aspekt ved holdidrætten og vil gerne profilere sig på at være en breddeklub, hvor der skal være plads til alle.

Publiceret 05 November 2018 18:11

SENESTE TV