Solopgang over Atlanten på sidste års The Tallisker Whisky Atlantic Challenge.

Solopgang over Atlanten på sidste års The Tallisker Whisky Atlantic Challenge.

I robåd over Atlanten: "Det er en ret eksklusiv klub man kommer i"

Mens de fleste af os går om bord i juleand og gaver, vil to virksomhedsledere fra Gentofte og to soldaterveteraner være i færd med at ro over Atlanterhavet.

Af
Gry Brøndum

JULEFRYD "Alt herhjemme er en selvfølge," siger soldaterveteran Lasse Wulff Hansen, der er på vej til at tilbringe sin anden jul på en rotur over Atlanten.

"Der er aldrig nogen konsekvenser ved noget af det, vi gør. Det er en slags forkælelse. Vi kommer stort set aldrig derud, hvor vi mærker, at man faktisk kan dø."

Men Lasse Wulff Hansen vil snart - igen - mærke den totale smerte det er, at sidde i en robåd i omegnen af 40 dage og nætter under en enorm stjernehimmel for - tag for tag for tag - at tilbagelægge tusindvis af kilometer over havet prisgivet vejr og vind.

Sidste år brugte han jul og nytår på at krydse Atlanten i en båd for to sammen med makkeren, Mads Vangsø, som holdet "The Wolfpack Gym powered by Garmin". Men i år bliver det i en båd for fire mand, sammen med soldaterkammeraten Mikkel Fredensborg Schmidt og virksomhedslederne fra Gentofte, Anders Nørregaard og Mikkel Hedegaard Lyng.

"Row for Veterans" mandskab: Lasse Wulff Hansen, Mikkel Fredensborg Schmidt, Anders Nørregaard og Mikkel Hedegaard Lyng

De skal deltage i The Tallisker Whisky Atlantic Challenge, også kaldet verdens hårdeste robåds-race, og det er ikke for sjov: Alene forberedelsen til at komme afsted med grejlister, kurser og træning kan ifølge Lasse Wulff Hansen let tage to et halvt år:

Fenris

Lasse viser båden frem på Strandvejen i Charlottenlund.

Lasse Wulff Hansen med hånden på robåden Fenris klar til afgang fra Strandvejen november 2019. Foto: Gry Brøndum

Lasse Wulff Hansen med hånden på robåden Fenris klar til afgang fra Strandvejen november 2019. Foto: Gry Brøndum

Hver eneste lille dims er gennem-tjekket. Den er sejlet til i farvandene ved Skovshoved med årerne, der er malet med danske rød-hvide flag. Og så bliver den lastet med halvanden million kalorier, så der er motorkraft nok i de fire mænd, den skal huse på det lange togt.

"Det er det, der er så fint ved denne her ræling," siger Lasse Wulff Hansen og tager godt fat i bådens glasfiber: "Ryger du ud over denne her og giver slip, så er det måske slut. For båden kan ikke manøvreres rundt til at samle nogen op, som havet fører med sig".

"Den der oplevelse af, at det virkelig tæller, hvad du gør lige nu - at det kan være et spørgsmål om liv og død, den har du aldrig herhjemme. Vi er i hvert fald ikke bevidste om det. Men når vi hopper over bord derude i Atlanten for at få en dukkert med delfinerne, så ved vi det godt."

Lasse Wulff Hansen ved om nogen, hvad han taler om.

Bagholdsangreb

Hold 7 i Afghanistan i 2009 fanget i Talebans baghold. Foto: Skærmbillede fra DR3 dokumentar

Hold 7 i Afghanistan i 2009 fanget i Talebans baghold. Foto: Skærmbillede fra DR3 dokumentar

For han har været i krig for Danmark i Afghanistan, og hans liv har vitterligt været i fare. Han er løbet frem og har kastet en håndgranat mod en usynlig fjende, mens kammeraterne dækkede for ham med den ammunition, der var ved at slippe op. De var faldet i bagholdsangreb, og taleban skød på dem fra alle sider.

I dag står der "Row for Veterans" på robåden Fenris, hvis første tur er en køretur fra Strandvejen til England, hvorfra den sejles til den Canariske ø La Gomera. Her starter roturen den 12. december.

Da Lasse Wulff Hansen og Mads Vangsø sidste år roede over Atlanten tog det dem 49 dage at ro de 5057 kilometer frem til caribiske Antigua, hvor løbet ender.

Til januar venter Lasse, at han og Mikkel og Anders og Mikkel kan nå frem på væsentligt færre dage: Gerne omkring de 35, så de ligger tæt på sidste års vindere, det hollandske hold "Dutch Atlantic Four".

Nogen vil måske sige, at det er lidt vanvittigt, at sætte sig til at krydse Atlanterhavet i en robåd julen over - hvad mener du om det synspunkt?

Eksklusiv klub

Lasse Wulff Hansen og Mads Vangsø på

Lasse Wulff Hansen og Mads Vangsø på "The Wolfpack Gym powered by Garmin". Foto: Robin Skjoldborg

Det er det da også på en måde. Der er færre, der har gjort det her i menneskehedens historie nogensinde, end der har været folk på Mount Everest det sidste år. Så det er en ret eksklusiv klub, man kommer med i."

"- Men det betyder nu ikke noget for mig," skynder Lasse sig at sige:

"Jeg vil bare gerne afsted på denne her tur igen, fordi jeg forestiller mig, at det er lidt ligesom at se en virkelig god film to gange. Første gang var sådan et totalt overload af sanseindtryk. Så jeg tror, jeg vil se og opleve endnu mere, når jeg tager afsted igen. At jeg nu kan lægge endnu mere mærke til detaljerne."

Lasse husker trætheden ved kun at sove halvanden time i træk, kroppen der føles som en stor betændt byld af bare at ro og ro og ro. Og de voldsomme store bølger, der gjorde de første par dage på turen så søsyge, at maden kom op igen. Men også hvalen og delfinerne, der fulgte båden. Og nattens store stjernehimmel.

Row for Veterans

Lasse Wulff Hansen før og efter 40 dages rotur over Atlanterhavet

Lasse Wulff Hansen før og efter 40 dages rotur over Atlanterhavet

Da han gik solbrændt, saltet og vindblæst i land i Antigua i januar havde han tabt 23 kilo.

I år ror Lasse for en sag, der står hans hjerte nær. Han tager væk fra sin kone Sanni og steddatteren Rigmor, og holder endnu et år jul og nytår på oceanet, og han vil gerne fortælle en historie, han synes vi trænger til at høre.

Efter Lasse blev fanget i Talebans krydsild i Afghanistan som en del af hold 7 i 2009, hvor danskerne virkelig "fik på munden", som han siger, havde han mareridt i årevis. Og derfor kan han levende sætte sig ind i hvordan de mange soldater, der har været i krig, og som ender med at få en PTSD-diagnose, har det.

Men man behøver altså ikke at blive permanent syg af det, slår han fast. ”Post Traumatisk Stress kan lige så godt udvikle sig til Post Traumatisk Vækst, som til forstyrrelse”:

Belastning kan styrke

"Det er faktisk positivt at være veteran. Man opnår mange stærke mentale ressourcer ved at komme ud på den anden side af de særligt belastede situationer, man oplever ved at være i krig."

"Der er een promille, der er udsendt, som ender med at være psykisk forkrøblede. Mange har det vanskeligt, men det varer ikke evigt. På et tidspunkt glider det i baggrunden. Og så er det altså rigtigt, hvad de siger: What doesn't kill you makes you stronger," siger Lasse Wulff Hansen med hånden på robåden Fenris:

"Mange soldater kan mere efter de har været i krig end før, så vi vil gerne af med det negative stigma omkring PTSD og udsendelser."

En overvejelse, der måske også kan give stof til eftertanke om al den skrøbelighed og angst, der for mange er en væsentlig skygge over "det gode" civile liv og den hjemlige hygge med stress og præstationspres:

Ude og hjemme

"Vi skal tro på, at vi kan håndtere stress og afsavn," siger Lasse Wulff Hansen lidenskabeligt og peger i retning af Strandvejens statue med Grønlands-fareren Knud Rasmussen, der som polarforsker gang på gang drog mod de nordlige isørkener på udmarvende slædeture:

"Man kommer tættere på livet ved at være meget udsat. Ulempen er så bare, at man kommer til at kede sig mere og mere derhjemme."

Fenris er fragtet og klar. Dagen inden Luciabrudene herhjemme går tur med lys i håret, sættes de dannebrogs-farvede pagajer i Atlanten, og så vil Lasse Wulff Hansen og hans ro-fæller sætte sig til rette i Fenris med blikket rettet mod den svindende hjemlige horisont, for tag for tag at kæmpe sig væk fra deres kære.

Og mon ikke de kommer i land på den anden side: Oplyste af sol, vind og havvand, med en ny bevidsthed om, hvor dyrebart det hele er, "guldægget vi har i skødet - selve livet", som Lasse Wulff Hansen siger, om alt det, man først ved, man har, når man er ganske tæt på at miste det.

Hold øje med Villabyerne i januar, når vi følger op på eventyret med et interview med de fire roere om dynamikken mellem dem og oplevelsen af at krydse et ocean i robåd.

Publiceret 20 November 2019 19:00