Sara Ude Frank fra Gentofte var også til demonstration for minimumsnormeringer på Rådhuspladsen fredag

Sara Ude Frank fra Gentofte var også til demonstration for minimumsnormeringer på Rådhuspladsen fredag

Minimumsnormeringer i Gentofte afhænger af Christiansborg

Gentofte sparer over seks millioner på småbørns-budgettet, da der er færre babyer på vej i institution. Men pengene burde bruges til at sikre de små mere voksenkontakt i hverdagen, lyder protesten

Af
Gry Brøndum

Vivi Lambert Nedergaard er mor til tre, bosiddende i Dyssegård og talskvinde for #Hvorerderenvoksen i Gentofte. Fredag var hun til protest i København for minimumsnormeringer, og det bunder i en reel frustration over hendes børns hverdag i kommunens daginstitution, hvor mange oplever, at dagligdagen er blevet mere presset.

Gentofte #Hvorerderenvoksen demonstrerer for minimumsnormeringer på Rådhuspladsen fredag: Manfred, Kaja Rosengaard og Sofie samt Vivi Nedergaard Lambert i baggrunden. Foran Celine, Cornelius og William

Gentofte #Hvorerderenvoksen demonstrerer for minimumsnormeringer på Rådhuspladsen fredag: Manfred, Kaja Rosengaard og Sofie samt Vivi Nedergaard Lambert i baggrunden. Foran Celine, Cornelius og William

Junglelov

Vivi Lambert Nedergaard har to drenge på henholdsvis 2 og 5 år i institutionen Grønnebakken, hvor hun oplever, at der mangler voksne i dagligdagen. På én stue er der på grund af en sygemelding kun to voksne til nitten børn, og det er bare ikke nok:

"Det er simpelthen ikke bæredygtigt. Når der er så få voksne, så bliver det sådan her: Råb højt, hvis du skal ses. Riv koppen ud af hånden på den anden, hvis du skal have noget at drikke. Der er ikke tid til at gå ind i de her konflikter og til at lære børnene de basale sociale kompetencer. Jeg tror, mange vil få sociale udfordringer på grund af det her i fremtiden."

Hjemmepasning

For Vivi Lambert Nedergaard betyder vilkårene, at hun overvejer at gå ned i tid på sit arbejde eller måske helt at sige op for at gå hjemme:

"Vi mangler nogle mennesker på Rådhuset, der har forståelse for småbørnsfamilierne og vores hverdag. Det kan godt være, at vi er priviligerede i Gentofte, men vi arbejder også rigtig meget, og er væk fra vores børn i deres bedste timer hver dag," siger Vivi Lambert Nedergaard, der slet ikke forstår, at Gentofte Kommune budgetterer med at bruge færre penge på pasningsområdet, fordi der kommer færre børn.

Ø: Pinlig besparelse

Og det er Jeanne Toxværd fra Enhedslisten i kommunalbestyrelsen helt enig i:

"Det er pinligt, at vi i dag i en rig kommune ikke investerer de penge i børnene. Man sidder på hænderne og skubber nogle massive udgifter foran sig. Vi ved videnskabeligt, at små børn har brug for at blive set og hørt. Hvis de ikke bliver det, så kommer det til at koste senere," siger Jeanne Toxværd.

Men for børneudvalgets formand Michael Fenger (K) er korrektionerne af budgettet til næste år helt udramatiske:

Forældre er tilfredse

"Det giver ikke mening at bibeholde den kapacitet vi har, når der kommer færre børn, og grundlæggende så går det fint i kommunen. Vi oplever, at 85% af forældrene er tilfredse; og jeg vil selv være helt tryg ved at sætte mit barn i daginstitution," siger Michael Fenger (K), der selv har haft sine egne børn i dagpleje og børnehave, da de var små:

"Jeg respekterer, at nogen har højere ambitioner, men jeg kan sagtens leve med det, vi leverer. Selvfølgelig skal vi arbejde for at gøre det bedre. Men når vi taler om kvalitet, så taler vi altså også om medarbejdernes uddannelse og ledelsen. Og vi vil gerne øge pædagogandelen i Gentofte."

Men har Gentofte ikke med det faldende børnetal en unik mulighed for at forbedre normeringerne, der hvor der mangler hænder i dag?

"Jeg håber, at der kommer en landspolitisk beslutning som vil tilføre området flere penge, så normeringerne bliver bedre. Men jeg må som politiker se på, hvad borgerne generelt mener og giver udtryk for, og jeg ser ikke at borgerne løber skrigende væk fra vores daginstitutioner," siger Michael Fenger.

Tilfredshedsundersøgelsen, som Michael Fenger henviser til er fra 2019 og var en leg- og læringsmiljøvurdering, som børn og forældre udfyldte sammen digitalt hjemme. 2065 personer i Gentofte svarede, hvilket gav en svarprocent på 52%.

Vivi Lambert var med mand og børn og svigerinde og svoger til demonstration for minimumsnormeringer fredag.

Vivi Lambert var med mand og børn og svigerinde og svoger til demonstration for minimumsnormeringer fredag.

BUPL's bud på normering

Hos pædagogernes forbund BUPL Nordsjælland er formand Pernille Riis ærgerlig over, at kommunalpolitikerne i Gentofte ikke er lidt modigere i forhold til de yngste borgeres velfærd:

"Hvorfor bruger man ikke de 6,3 millioner kroner til at møde de borgere og medarbejdere, der fortæller, at de har en presset hverdag?" spørger hun efter at have forholdt sig til Michael Fengers bekræftelse af, at han håber Christiansborg rykker på minimumsnormeringerne:

BUPL: Kommune tag et ansvar

"Det ville være et kærkomment første skridt i en helt nødvendig genopretningsplan og et vigtigt signal til både børn, forældre og pædagoger om, at kommunen tager medansvar og handler på den eksisterende viden om alle børns behov for at blive set, hørt og forstået," siger Pernille Riis.

Ifølge BUPL's tal vil det i Gentofte kræve en investering på 50 millioner kroner mere, hvis man skal have en voksen til tre vuggestue-barn og en voksen til seks børnehavebarn. Den normering er regnet ud, så institutionens ledelse ikke indgår i bemandingen og med en pædagogandel på 80%.

I Frederikssund og Helsingør har de kommunale politikere ved de seneste budgetforhandlinger besluttet sig for at indføre minimumsnormeringer.

Publiceret 26 November 2019 10:10