Ejerskabet af Villabyerne har skiftet hænder. Sjællandske Medier har overtaget Politikens Lokalavisers 13 sjællandske ugeaviser. Foto: Signe Haahr Pedersen

Ejerskabet af Villabyerne har skiftet hænder. Sjællandske Medier har overtaget Politikens Lokalavisers 13 sjællandske ugeaviser. Foto: Signe Haahr Pedersen

Fra Rådhuspladsen til Ringsted: Villabyerne har fået nye ejere

Sjællandske Medier har købt Politikens Lokalavisers 13 nordsjællandske aviser, herunder Villabyerne. Læserne af papiravisen vil næppe mærke den store forandring

Af
Jesper Bjørn Larsen

redaktør på Villabyerne

Villabyerne, som har eksisteret siden 1906, er ikke længere en del af Politikens Lokalaviser, som er ejet af JP/Politikens Hus med koncernledelse på Rådhuspladsen.

For et ukendt beløb har Sjællandske Medier, der har hovedsæde i Ringsted, opkøbt alle Politikens Lokalavisers nordsjællandske ugeaviser og styrker dermed sin lokale ugeavisforretning og sin samlede position på Sjælland betydeligt.

Sjællandske Medier overtager 13 ugeaviser fra Politikens Lokalaviser og udgiver herefter 49 ugeaviser fra Gilleleje i nord til Møn i Syd, heraf flere i det storkøbenhavnske område.

Med købet følger også Politikens Lokalavisers erhvervsavis i Nordsjælland.

De nyerhvervede aviser har tilsammen 300.000 læsere, så Sjællandske Medier vil fremover nå godt en million ugeavislæsere hver uge. Hertil er selskabets fire dagblade, DAGBLADET, Frederiksborg Amts Avis, Nordvestnyt og Sjællandske dagligt i kontakt med 160.000 læsere.

Læs Sjællandske Medier på nettet her sn.dk

Overtagelsen af de 13 ugeaviser og erhvervsavisen finder sted 1. januar 2020. Købet markerer et stort skridt i Sjællandske Mediers ambition om at dække hele Sjælland med nærværende og vedkommende lokaljournalistik.

"Med overtagelsen af Politikens Lokalavisers nordsjællandske ugeaviser styrker vi vores muligheder for at nå alle sjællændere med vores udgivelser. Det er en stor dag for Sjællandske Medier," siger formanden for Sjællandske Medier, Niels Jørgen Hansen, i en pressemeddelelse.

Veldrevne ugeaviser

Administrerende direktør i Sjællandske Medier, Jens Nicolaisen, betegner købet af de nordsjællandske ugeaviser som sund økonomisk fornuft.

"Vi overtager 13 veldrevne lokale ugeaviser og en erhvervsavis, som alle er journalistisk vigtige og som gør en forskel for det lokale samfund og - demokrati. De er pænt overskudsgivende, og hver især har den førende lokale position annoncemæssigt i et område med Danmarks stærkeste købekraft.

De supplerer vores egen portefølje af økonomisk sunde ugeaviser rigtig fint, og vi får samtidig gode muligheder for at skabe en endnu stærkere ugeavisforretning i kraft af den samlede markedsposition og de mange kompetente medarbejdere, der nu bliver en del af Sjællandske Medier,” siger Jens Nicolaisen i samme pressemeddelelse.

Den endelige købesum opgøres først, når man kender indtjeningen for de aviser, der overtages og vil derfor først blive fastlagt i starten af 2020.

Nødvendig slagkraft til ugeaviser

Hos Politikens Lokalaviser konstaterer bestyrelsesformand Stig Kirk Ørskov, der samtidig er administrerende direktør i JP/Politikens Hus, at der er behov for konsolidering på ugeavismarkedet for at skabe forudsætningen for langsigtet økonomisk bæredygtighed.

”Det er selvsagt med vemod, at vi nu siger farvel til vores sjællandske ugeaviser. Vi har været stolte ejere af ugeaviserne og har glædet os over at kunne bidrage til den lokale oplysning og det lokale demokrati. Men konsolidering er en forudsætning for langsigtet økonomisk bæredygtighed i dette marked. Da lokaljournalistik er selve omdrejningspunktet for Sjællandske Medier, er det oplagt, at det netop er her, konsolideringen sker," siger Stig Kirk Ørskov i pressemeddelelsen:

"Vi er ikke i tvivl om, at vores sjællandske ugeaviser overtages af en virksomhed, som vil kere sig om lokaljournalistikken og nu får den nødvendige slagkraft til den fortsatte udvikling af den lokale ugeavisjournalistik”.

I forbindelse med overtagelsen af de nordsjællandske aviser overgår adm. direktør i Politikens Lokalaviser, Morten Werge Kallmayer, til Sjællandske Medier sammen med økonomidirektør, Tommy Voigt Hansen. Det sidste medlem af direktionen i Politikens Lokalaviser, Lone Søndergaard, fortsætter hos JP/Politikens Hus.

De 12 jyske ugeaviser, som Politikens Lokalaviser hidtil har udgivet i og omkring Aarhus, organiseres fremover i regi af Jyllands-Posten.

Samme team

De folk, der i dag står bag Villabyernes indhold, både redaktionelt og kommercielt, følger med over i Sjællandske Medier.

Det er derfor tvivlsomt, om læserne vil komme til at mærke nogen forskel, udover at der nu i kolofonen vil stå Sjællandske Medier i stedet for Politikens Lokalaviser.

Publiceret 27 November 2019 14:00