Gentofte sprinter for verdensmålene i november 2019. Foto: Peter Sørensen

Gentofte sprinter for verdensmålene i november 2019. Foto: Peter Sørensen

Villahaver og Verdensmål: Rådhuset inviterede til græsrods-workshop

Majbrit har regnvandsbassin og hjemmehørende planter i sin have. Marie-Louise arbejder med affald. Anne-Mette med jord og drikkevand. Karen er Grøn Guide, og jeg er journalist hos villabyerne. - Kan vi sammen gøre Gentoftes villahaver grønnere?

Af
Gry Brøndum

"Jeg tror ikke, at der er nogen kommune, der har gjort noget lignende." Kristine Kryger (R) fra opgaveudvalget FN's verdensmål i Gentofte er på scenen i Rådhushallen, hvor 180 mennesker fordelt på cirka 30 hold onsdag var samlet for at gøre de store mål for en bedre verden til konkrete lokale initiativer.

Kristine Kryger (B) er formand for opgaveudvalget FN's verdensmål i Gentofte. Foto: Peter Sørensen

Kristine Kryger (B) er formand for opgaveudvalget FN's verdensmål i Gentofte. Foto: Peter Sørensen

Og for hvert bord en ny dagsorden: Hvordan får vi flere til at parkere bilen og cykle til skole og arbejde? Hvordan bliver Vangede Kirke mere grøn? Hvordan kan kommunen købe mere bæredygtigt ind? Og hvordan gør vi villahaverne mere bæredygtige, med mindre asfaltering, mindre gift til grundvandet og flere dyre- og plantearter?

Opgør med rovdrift

"Det handler jo om, at vi danskere driver rovdrift på klodens ressourcer. Så hvordan kan jeg gøre noget?" siger Kristine Kryger til de mange unge som gamle, der fylder rådhushallen op med gode intentioner.

"Opgaveudvalget i Gentofte har i dag valgt at fokusere på bæredygtig adfærd og forbrug. For her kan vi gøre en synlig, konkret og lokal indsats", fortæller Kristine Kryger om initiativet, som hun ikke er bange for at kalde "fuldstændig banebrydende."

Ideer på bordet

Rundt om bordet 'Bæredygtige villahaver' kommer vi med hjælp fra en ivrig facilitator og en masse plancher og spørgsmålskort hurtigt i gang med at tænke konkret og kreativt om problemet. Processen er meget dynamisk og lidt stressende, men "forstyrrelserne" er vist en del af metoden til at tænke ud af boksen.

Grøn Guide-naturvejleder Karen Stevnsbaks mål er at gøre Gentofte mere grøn via en kulturændring omkring vores forståelse af de private haver som en vigtig del af det samlede økosystem:

"60 procent af alt det grønne i Gentofte er private haver, så det giver god mening at få borgerne til selv at gøre noget for at hjælpe naturen, der har det svært i Danmark generelt," siger hun.

Haveejere i fællesskab

Anne-Mette Krog Aagreen arbejder med jord og drikkevand på kommunens kontor og har været med til at lave kampagne for giftfri have. Og for hende er især bedre biodiversitet et vigtigt mål for Gentoftes grønne arealer:

"Vi skal tænke mere i fællesskaber i forhold til udviklingen af vores haver. Dyr og planter trives over skel og grænser, og det skal vi hjælpe med ved at samarbejde. Så hvordan får vi fat i folk, som vi normalt ikke kan nå?" spørger hun.

"Det kan jo være, at jeg kan hjælpe med det," siger jeg som skribent for Villabyerne med henvisning til de gode historier, jeg måske kan skrive om bæredygtige haver og deres effekter, i en tid, hvor klimadagsordenen er så vigtig for alle, også i Gentofte.

Haveejer Majbrit Kragh og geolog Anne-Mette Krog Aagreen. I baggrunden Miljømedarbejder Marie-Louise Rosengaard og naturvejleder Karen Stevnsbak Andersen i brainstorm om

Haveejer Majbrit Kragh og geolog Anne-Mette Krog Aagreen. I baggrunden Miljømedarbejder Marie-Louise Rosengaard og naturvejleder Karen Stevnsbak Andersen i brainstorm om "bæredygtige villahaver". Foto: Gry Brøndum

Grøn bølge

Marie-Louise Rosengaard er biolog og arbejder med affaldshåndtering i kommunen, mens hendes visioner rækker langt ud over kompostbunken: "Hvis vi kunne skabe en grøn bølge i kommunen ville det være godt, ikke bare for biodiversiteten, men også for os mennesker og vores trivsel," siger hun eftertænksomt.

Vi taler om naturens afstressende effekter og hvordan nærhed med natur kan give livskvalitet og sundhed.

Haven som 'cirkulært hotspot'

På et tidspunkt i idéudviklingsprocessen skal vi som deltagere stå over for hinanden to og to og udvikle ideer: "Hvad med at gøre hvert hus og have til et cirkulært hotspot," siger Majbrit, der allerede er i gang i sin egen have. Så det bliver et lille bæredygtigt økosystem i sig selv:

"Så kan vores toiletaffald ende i haven. Vind- og solanlæg samler energi til stikkontakterne. Huset henter varme i jorden, og vandet i hanerne kommer fra taget. Og når husholdningsaffaldet kommer på komposten, giver det næring til højbedene, som giver frisk grønt på bordet."

Det flyver over bordet med ideer:

Skal din haves trivsel testes?

"Måske kan vi stikke en finger i jorden og teste havens trivsel," siger Anne-Mette med udgangspunkt i et billede på et kort, med en strittende pegefinger. Det, er vi enige om, er en god idé. En del af arbejdet med at gøre villahaverne i Gentofte mere bæredygtige handler også om at give folk et billede af, hvad det egentlig går ud på.

Vi taler også meget om fælleskab. "Hvad er den farligste idé?" Står der på et kort:

"At folk ikke må sætte andet end vilde hegn op, buske og træer," siger Marie-Louise. "Det ville være godt for biodiversiteten med levende hegn og 'grønne korridorer' for dyrelivet, som så kan bevæge sig mere frit."

Blåbærstræde og hindbærsti

Vi taler en masse om skellene mellem haverne, hvor moskus-ænder går fra have til have og æder dræbersnegle og om "blåbærstræder" og "hindbærstier", hvor børn kan løbe ad bagveje og stier ind til naboen og plukke bær på vejen.

Men tanken om indbrudstyve i de samme systemer viser, hvor svært det kan være at bane vej for fri natur.

Projekt Grøn Have

Da dagen er omme, er ideen 'Grøn have' født. I sin første spæde version går den ud på at udvælge ti familier, der får tre måneder til at gøre deres haver mere bæredygtige med hjælp fra et ekspertpanel.

Efter tre måneder skal haverne lagre mere CO2, indeholde flere dyr og plantearter, udlede mindre regnvand til kloakkerne, give mere mad på bordet og blomster i vaserne og samtidig være smuk og give plads til familiernes almindelig rekreative brug af haven.

Connie Hedegaards peptalk

Fra en storskærm i Rådhushallen toner den tidligere klimakommissær Connie Hedegaard frem på idéudviklingsdagen i Gentofte: "Vi er nogle af de mest priviligerede mennesker i et af de mest priviligerede lande i verden. Så hvis det ikke er os, der kan gøre noget. Hvem kan så?" spørger hun salen med stor applaus til følge.

Nu er vi så i gang. Villabyerne er med. Måske vi snart kommer ud til en villahave nær dig og stikker en finger i jorden.

Villabyerne var inviteret med til Gentofte Kommunes "Sprint for verdensmålene" onsdag den 20. november 2019 både for at deltage og rapportere om eventen. Vi planlægger at følge op på arbejdet. Og er du med i en gruppe, der rykker, så tøv ikke med at skrive til os om arbejde og resultater.

FN's Verdensmål 11 Bæredygtige byer og lokalsamfund

I 2050 vil 2/3 af Jordens befolkning, 6,5 milliarder, bo i byer. Derfor er der brug for at fokusere på byer med bæredygtig transport, grønt i det offentlige rum og inddragelse af borgerne i byplanlægningen. FN's verdensmål 11 er et mål ud af i alt 17 for verdens udvikling frem mod 2030.

Publiceret 27 November 2019 11:30