Biblioteket anbefaler 'Alletiders kvinder' med Annette Bening i hovedrollen. Pressefoto

Biblioteket anbefaler 'Alletiders kvinder' med Annette Bening i hovedrollen. Pressefoto

Filmanmeldelse: Kan en teenagesøn blive en rigtig mand omgivet af stærke kvinder?

Filmen "Alletiders Kvinder" er en varm og charmerende samtalefilm om mor og søn på Filmstriben med Anette Bening og fire andre skønne skuespillere

Af
Lisa Stahlhut

bibliotekar

Gentofte Hovedbibliotek

'Alletiders kvinder' af Mike Mills er et amerikansk komediedrama, der med stor psykologisk indsigt både er skrevet og instrueret af Mike Mills.

Historien er delvist baseret på hans egen opvækst med moderen i Santa Barbara, Californien i 70'erne, og er en charmerende og varm fortælling, med fokus på relationen mellem mor og søn.

Filmen er fra 2016, og kan ses gratis på Filmstriben.dk. Mike Mills har også tidligere lavet en lignende film inspireret af hans far, nemlig 'Beginners' fra 2010, som også kan ses på filmstriben.dk.

I denne seværdige film møder vi den midaldrende Dorothea, som spilles forrygende af Annette Bening. Hun leverer et meget fint og rørende portræt af en mor, der må se i øjnene, at teenagesønnen Jamie (Lucas Jade Zumann,) løsriver sig, og er på vej ud i den store verden uden hende.

Hun er en meget selvstændig, udearbejdende, kæderygende kvinde, med Birkenstock-sandaler og med stor interesse for aktiemarkedet. Dengang, Dorothea blev gravid med Jamie, valgte hun at blive alenemor, da hun ikke rigtig syntes, at faderen kunne bruges til noget, og han er i historien over alle bjerge.

Den vilde nabopige

Dorothea og Jamie bor i kollektiv i et faldefærdigt hus sammen med den unge punkede fotograf Abbie (Greta Gerwig) og ekshippien og mekanikeren William (Billy Crudup), og de er en naturlig del af deres hverdag.

Jamie, som er 15 år, er en tænksom fyr, der suser rundt på skateboard og virker meget tilfreds med det hele, men Dorothea er bekymret, for vil det lykkes for ham at blive en rigtig mand, uden et ordentligt mandebillede, da han er omgivet af stærke kvinder?

Dorothea, vil gerne klæde ham på til denne rejse, men desværre er William i kollektivet, efter hendes mening, bestemt ikke den rigtige rollemodel for Jamie, da han er en blød og usikker fyr, der mest står til rådighed med håndværkerhjælp og sex, men ellers ikke har nogen planer med sig selv og sit liv.

Derfor vil hun gerne have Abbie, og den unge vilde nabopige Julie (Elle Fanning), til at hjælpe hende med opgaven, selv om de begge er noget skeptiske.

Julie er Jamies to år ældre veninde, som han er forelsket i, men til hans store ærgrelse, vil hun kun sove og snakke i hans seng - som venner. Dorothea fortæller også den noget undrende og irriterede Jamie om sin plan om at hjælpe ham gennem denne livsfase, men han mistænker hende mest for at have dårlig samvittighed over, at de kun er de to.

Abbie og Julie påtager sig dog opgaven med en stor entusiasme, og sammen med kvinderne udforsker Jamie punkklubber, kærlighed, relationer og sex i en tid, der i den grad er under kønsrollekamp og kulturel forandring.

En rigtig samtalefilm, som giver et meget fint og levende billede af tiden, og desuden giver et lunt og nærværende portræt af fem mennesker, der spilles af fem skønne skuespillere.

Publiceret 29 November 2019 19:30