I denne uge anbefales bogen 'Lysende Republik' af Andrés Barba. Pressefoto

I denne uge anbefales bogen 'Lysende Republik' af Andrés Barba. Pressefoto

Biblioteket anbefaler: Andrés Barba kaster lys over vores mørkeste følelser

Af
Signe Langtved Pallisgaard

Litteraturkonsulent

Gentofte Kommune

Det lille nicheforlag Skjødt Forlag, der udgiver spansksproget kvalitetslitteratur i dansk oversættelse, citerer på bagsiden af bogen 'Lysende republik' Edmund White for at sige:

"Fra tid til anden dukker en forfatter op, som ikke bare registrerer ting, men optegner en helt ny virkelig, der kan kaste lys over vores mørkeste følelser. Franz Kafka gjorde det. Bruno Schultz gjorde det. Og nu også Andrés Barba."

'Lysende republik' er en af den slags bøger, man ikke slipper så let. Den brænder sig ind i bevidstheden.

32 vilde børn lever i det skjulte nær en tropisk provinsby, men om dagen kommer de frem for at tigge og stjæle i gaderne.

De har deres eget kodesprog og er utilnærmelige for byens borgere – med undtagelse af børnene, der langsomt adopterer dette fremmede ’samtalesystem’; byens børn bliver langsomt deres fortrolige. Forældre og læser er sat udenfor, men så går jagten ind på de 32 børn.

Tyve år senere sætter en midaldrende funktionær og nu enkemand sig for at udrede tragedien om de 32, som mistede livet i San Cristóbal, ved hjælp af klummer fra de lokale aviser, en okkult børnedagbog og samtaler med en fængslet mand, der som barn levede sammen med de 32 i en periode.

'Lysende republik' er et velskrevet litterært gys fra en ny spansk stemme med internationalt format.

Andrés Barba, der er født i 1975 i Madrid, fik i 2017 tildelt den store spanske romanpris Premio Herralde for bogen 'Lysende republik', som på rekordtid er blevet solgt til udgivelse i en lang række lande.

Du kan høre Andrés Barba fortælle om 'Lysende republik' på Gentofte Bogmesse 2. marts klokken 11.00.

Det er gratis.

Publiceret 09 February 2019 10:21