"Hvor er det dejligt at følge Den Grønne Almanak både her i avisen og på Instagram," skriver Marianne Bigum, folketingskandidat for SF. Illustration: Karen Leth/ www.instagram.com/greenalmanac

DEBAT: Et opgør med brug og smid væk-kulturen

Af
Marianne Bigum

folketingskandidat for SF

Hvor er det dejligt at følge Den Grønne Almanak både her i avisen og på Instagram. I sidste uge handlede avisindlægget om engangsemballage og vores brug og smid væk-kultur, som er noget, som jeg også går meget op i. Jeg har nemlig som civilingeniør i miljøteknologi i mange år arbejdet med affald og miljøproblematikkerne ved vores ressourceforbrug.

Sagen er den, at levede hele verdenen som vi danskere, ville det kræve 4,2 jordkloder at dække vores behov. Og kun ni procent af de ressourcer, vi hvert år udvinder af jorden, kommer tilbage i kredsløb. Vores levevis er altså langt fra at være i balance, og af klodens samlede ressourcetræk går hele 61 procent til kortlevede produkter, herunder engangsemballage. Det kan vi gøre bedre, hvis vi vil.

Den Grønne Almanak viser, at det er muligt at leve mere bæredygtigt, og at løsningerne allerede er der. Men det burde ikke være overladt til enkeltpersoner som Karen Leth fra Den Grønne Almanak at skabe den nødvendige forandring mod en bæredygtig klode, det bør også være en politisk opgave.

Vi har et politisk såvel som et personligt ansvar for at få bragt kloden i balance og for at sikre, at vi som samfund og i fællesskab træffer de bæredygtige valg. Vi skal begynde at stille nogle politiske krav til de produkter og den emballage, som produceres. De skal kunne genbruges, genanvendes og bestå af genanvendte materialer, og vi skal bruge økonomiske virkemidler til at sørge for, at det koster at forurene. For som det er nu, tjener den enkelte virksomhed på den nemme og alt for billige adgang til jordens ressourcer, men det er fællesskabet, der betaler for konsekvenserne.

Publiceret 31 March 2019 11:00