Daniel Kehlmann slog for alvor igennem med romanen 'Opmålingen af verden'.

Daniel Kehlmann slog for alvor igennem med romanen 'Opmålingen af verden'.

Biblioteket anbefaler: Bestemt ikke hyggelig læsning

Af
Litteraturformidler Paul Calderara Eskekilde

Gentofte Hovedbibliotek

Tag væk i en fart, sagde hun.

Hvad?

Skynd jer, sagde hun. Skynd jer væk.

Lad det være sagt med det samme. 'Du skulle være gået' af Daniel Kehlmann er bestemt ikke hyggelig læsning. Men som altid når Daniel Kehlmann sætter sig for at fortælle en historie, er det fængslende, sproget vidunderligt og det hele mesterligt fortalt.

'Du skulle være gået' er fortællingen om den navnløse forfatter, der sammen med sin kone Susanna og deres 4-årige datter Esther lejer et feriehus et sted i Alperne. De er der for at nyde roen og naturen, og for at manden kan arbejde på et filmmanuskript. Alt ånder umiddelbart fred og idyl. Men hurtigt får man en fornemmelse af, at noget er galt. Manden kæmper med sit arbejde, ægteskabet knager – og det samme gør feriehuset.

”Jeg sad og læste i min notesbog, og pludselig hørte jeg en lyd. Det lød om en menneskestemme, bare meget højt, og den brugte ord, som jeg ikke forstod, en syngen, stigende, faldende og stigende igen, som jeg aldrig i mit liv havde hørt før. Det tog et par sekunder, før det gik op for mig, at den kom fra babyalarmen.”

Underlige lyde, døre der åbner og lukker, billeder på væggen, der pludselig forsvinder, ligesom mandens spejlbillede i ruden. Huset synes levende, og da manden tager ned til landsbyen for at hente forsyninger, møder han en kvinde, der råder dem til at skynde sig væk. Efter et voldsomt skænderi kører konen af sted. Manden forsøger sammen med sin datter at komme væk til fods – men vil huset lade dem gå?

Den korte roman summer af en knugende uro, en foruroligende dissonans, der efterlader læseren med en følelse af tvivl. Udover at agere fortællerstemme, skriver forfatteren sine tanker og ideer til filmen (og andre projekter?) ned i en notesbog. Men er det forfatterens oplevelser, hans tanker eller skriblerier i notesbogen, vi læser? Er det virkelighed eller tankespind?

Daniel Kehlmann slog for alvor igennem i Tyskland – og på verdensplan – med romanen 'Opmålingen af verden'.

Hans bøger har solgt i millioner af eksemplarer og har vundet flere priser. Senest har han begejstret det læsende publikum med romanen 'Tyll' – om gøgleren Tyll Ulenspiegel, der i 1600-tallet flygter fra sin hjemby og rejser gennem et Europa præget af Trediveårskrigen.

Publiceret 15 June 2019 08:01