Ugens læser er forfatter Sarah Skyt Persson. Pressefoto

Ugens læser er forfatter Sarah Skyt Persson. Pressefoto

Ugens læser: "At læse Stridsberg er en fysisk oplevelse, og man kan ikke skylle den af sig"

Sarah Skyt Persson, 33 år, forfatter til debutromanen 'Sku’ det være en anden gang', der udkommer 16. august på forlaget Lindhardt & Ringhof.

Hvilken roman har du sidst læst?

"Hanne Højgaard Viemoses 'HHV FRSHWN – Dødsknaldet i Amazonas', og den var jeg helt blæst væk af. Hendes prosa er lidt som et godstog, der hamrer derudad, man sætter neglene i for at hænge på, og det både bobler i maven, og samtidig gør det ondt. 'HHV FRSHWN' er hendes tredje roman, og ligesom de to andre er den brutal, beskidt og uhyggeligt velskrevet. Jeg elsker den kulsorte humor og at hun er så anarkistisk i sin skrift. Læseren møder Hanne, Anne, Anita og Hannah, som måske er den samme kvinde, og man følger dem i København, på Island og i Amazonjunglen, mens de forsøger at være mor, ekskone, antropolog og i det hele taget bare være menneske. Det ene øjeblik grinede jeg højt, mens jeg læste, det næste sank jeg en klump i halsen - hvad mere kan man forlange af en roman. Da den var slut, havde jeg lyst til at starte forfra."

Hvem er din favoritforfatter?

"Åh, jeg har flere, men norske Linn Ullmann er en af de forfattere, hvis bøger jeg bliver ved med at vende tilbage til. Hendes romaner er kloge og sjove, og hun skriver fortryllende, og jeg bruger tit bøgerne, når mit eget skriveri går i stå. Der er en masse ny energi at hente hos Ullmann, også fordi hun er modig. Som læser tænker man "her går hun til højre", og så er hun pludselig på vej i den modsatte retning."

Hvad er din favoritgenre?

"Jeg læser mest samtidsromaner, gerne fra hele verden, og så sniger der sig også en digtsamling ind i ny og næ."

Har du nogensinde opgivet en bog?

"Jeg er ikke god til at stoppe op og beslutte mig for ikke at læse resten af en bog. Det ville jeg faktisk ønske, at jeg var bedre til. I stedet ligger bøger, jeg har svært ved at komme igennem, i en bunke, og hver gang jeg ser dem, giver de mig dårlig samvittighed. Så samler jeg en bog op og læser 10 sider mere, inden den ryger tilbage i bunken. I nogle tilfælde bliver det til evighedsprojekter, og det er lidt fjollet, at jeg ikke bare giver slip. Det er en blanding af stædighed, og af at jeg ikke kan lade være med at behandle bøger som noget småhelligt."

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

"Svenske Sara Stridsberg er en anden yndlingsforfatter, og hendes nye roman 'Kærlighedens Antarktis' gjorde et stort indtryk på mig. Romanens fortæller er en kvindelig prostitueret, som er blevet myrdet, og som i fragmenter fortæller sin historie. Det lyder voldsomt, og det er bogen også, men den er desuden uendeligt smuk. Der er så meget kærlighed i Stridsbergs skrift, og den står altid side om side med alt det grumme. Jeg underviste engang i litteratur på FOF, og da vi læste Stridsberg, sagde en af kursisterne, en ældre dame, at hun havde været nødt til at tage et bad flere gange under læsningen. Det var dagens bedste kommentar. At læse Stridsberg er en fysisk oplevelse, og man kan ikke skylle den af sig."

Publiceret 25 July 2019 10:17