Man siger, at man har en musiksmag, som går i stå på et tidspunkt. Det er min også. Den gik i stå med 60'ernes rock, fortæller Jørgen Wind Nielsen. Foto: Kathrine Albrechtsen

Man siger, at man har en musiksmag, som går i stå på et tidspunkt. Det er min også. Den gik i stå med 60'ernes rock, fortæller Jørgen Wind Nielsen. Foto: Kathrine Albrechtsen

Passioneret fan: "Når jeg sætter en plade på, så hører jeg den alene og højt. Virkelig højt."

Siden han som 12-årig fik sin første LP med Rolling Stones, har 67-årige Jørgen Wind Nielsen været fan. Han føler ikke, at han lever i fortiden med sin musik. "Jeg lever lige præcis med min egen tid," siger Jørgen Wind Nielsen

Af
Kathrine Albrechtsen (tekst og foto)

Gentofte-borger Jørgen Wind Nielsen har lige været i Bergen, hvor han købte tre LP'er. Selvfølgelig med Rolling Stones. Det er det eneste, han leder efter, når han går på jagt.

"Jeg er god til at spotte de gode pladebutikker, når jeg er ude at rejse. Men det er lidt halvdyrt at være Rolling Stones-fan. Jeg skulle give 700 kr. for de her tre," siger han, som alligevel ikke har tænkt sig at stoppe med at købe flere LP'er.

"Men jeg køber kun Rolling Stones. Ellers går det for vidt."

Siden Jørgen Wind Nielsen som 12-årig købte en LP med Rolling Stones fra en kammerat i samme boligkarré på Amager, hvor han voksede op, har han været fan. Kærligheden flød også til andre bands som The Beatles, The Who og The Kings. Senere blev den amerikanske vestkysts musikere som Jimi Hendrix, Neil Young og Jefferson Airplane også lukket ind i pladesamlingen.

"Jeg hører ikke Rolling Stones af nostalgi. De appelerer til mig og giver mig en stemning, som jeg kan identificere mig med. Rytmen, kontrollen, bassen, blæserne. De gør mig helt grundlæggende i godt humør," siger Jørgen Wind Nielsen

"Man siger, at man har en musiksmag, som går i stå på et tidspunkt. Det er min også. Den gik i stå med 60'ernes rock, som var en forandringstid. Herhjemme med Christiania og hash," siger Jørgen Wind Nielsen, som gik på Christianshavn Gymnasium.

Inden Christiania blev fristad flyttede Jørgen Wind Nielsen som 17-årig, hvor han hang ud, hørte musik og røg hash. "Det var en lykkelig tid, hvor der ikke blev brugt meget tid med bøgerne" siger han og smiler

I radioen fortalte Jørgen Mylius om eftermiddagen om nye plader. Hvis man havde penge på lommen, så skyndte man sig ned i pladebutikken for at købe den, fortæller Jørgen Wind Nielsen.

Gennem 56 år har Jørgen Wind Nielsen været loyal mod Rolling Stones.

Melankolsk musik

"Jeg føler, at jeg kender dem, fordi jeg har fulgt dem siden deres første plade, og fordi de har været der hele mit liv - og stadig eksisterer den dag i dag," siger han.

Er der en form for nostalgi forbundet med at blive ved med at lytte til Rolling Stones?

"Jeg hører ikke Rolling Stones af nostalgi. De appelerer til mig og giver mig en stemning, som jeg kan identificere mig med. Rytmen, kontrollen, bassen, blæserne. De gør mig helt grundlæggende i godt humør. Det er melankolsk musik, og det er en følelse, som jeg godt kan lide," siger Jørgen Wind Nielsen og understreger:

"Jeg synes ikke, at jeg lever i fortiden. Jeg lever lige præcis med min egen tid," siger han.

Til daglig arbejder Jørgen Wind Nielsen i fagforeningen Kommunikation og Sprog.

"Jeg skal være meget udadvendt i mit arbejde, så når jeg kommer hjem, kan jeg godt lide at trække mig tilbage med en melankolsk følelse for at minde mig selv om, hvem jeg er," siger han, som oftere hører plader alene. Enten dansende foran pladespilleren, på den røde divaneser: "Eller liggende på gulvet," siger han.

"Det er ikke baggrundsmusik, når jeg har gæster. Når jeg sætter en plade på, så hører jeg den alene og højt. Virkelig højt."

Den forurettede mand

Med Jaggers stemme nyder Jørgen Wind Nielsen fortællingerne om ulykkelig kærlighed, om den forurettede mand, som ikke kan finde ud af det med kvinder. Som i sangen 'Tell me' (1964), hvor en forsmået mand forgæves venter på, at telefonen ringer.

Jørgen Wind Nielsen har været gift med den samme kvinde i 25 år, som han har boet samtlige år med i en villa i Gentofte, men forsikrer, at han havde et at hav af kvinder inden og sagtens kan genkende Jaggers følelse af ulykkelig kærlighed.

15 Rolling Stones koncerter er det efterhånden blevet til for Jørgen Wind Nielsen. For 12 år siden på vej hjem med sin familie fra Australien, var han ved at misse en koncert i København på grund af et aflyst fly i Frankfurt. Men fik hurtigt arrangeret, at de kom videre med tog til Køln og så et fly derfra. Direkte fra lufthavnen tog han ind til koncerten. Men den bedste koncert var i 2014 på et stadion i Berlin.

"Det er en stærk følelsesmæssig oplevelse for mig at være til koncert med dem, hvor jeg får kuldegysninger under numrene. Modsat kunstnere som Bob Dylan er de så nærværende med deres fans. Med Rolling Stones har jeg det sådan, at jeg virkelig tror på dem. Når Jagger synger en sang, så tror jeg på, at han mener det, som han synger om," siger han, som for nylig satte grammofonnålen i albummet 'Tattoo You' (1981).

"Den går dybt ind. Stemmen, rytmen og klangen. Der er sange på det album, som kan gøre mig virkelig lykkelig. Det er ikke søde og glade sange, men handler om, at det går dårligt, men det går nok, og vi klarer den. Jeg kan høre det album igen og igen," siger han.

Udflippet

Hvor flere afsætter deres pladespiller, så har Jørgen Wind Nielsen lige købt en ny.

"Nogle synes, at det er udflippet, men det er så også det eneste udflippede ved mig. Jeg er ikke sådan en, som sværger til analog, men lyden fra en LP har et langt bredere spektrum, så man kan høre bassen og de høje toner. Jeg kan da godt høre CD'er, men det har en forkert rumlyd, som ødelægger sangen," siger han.

Udover halvanden meter LP'er på hylden, og 100 i kælderen, så har Jørgen Wind Nielsen merchandise med Rolling Stones gennem 56 år, som tæller alt fra 700 avisudklip til plakater. Jørgen Wind Nielsen gik for fire år siden og tænkte, hvad han skulle gøre ved det? Hvordan skulle han udtrykke sin glæde over for Rolling Stones?

En udstilling på Gentofte Hovedbibliotek blev svaret, men prisen fra personalets side blev, at han holdt et foredrag på biblioteket, som siden er blevet til flere.

"Men jeg kan kun klare quizzen om deres musik. Hvem de var kærester med, og hvor de festede, det ved jeg ikke noget om," siger Jørgen Wind Nielsen.

Publiceret 01 August 2019 09:32