Du kan møde forfatteren Dy Plambeck på Hovedbiblioteket den 9. oktober, hvor hun fortæller om sin anmelderroste roman 'Til min søster'.

Du kan møde forfatteren Dy Plambeck på Hovedbiblioteket den 9. oktober, hvor hun fortæller om sin anmelderroste roman 'Til min søster'. les kaner

Fodersæsonen for Gentoftes bogorme og kulturelskere er begyndt

Gentofte Bibliotekerne har lagt efterårsprogrammet frem, og det er vanen tro spækket med foredrag, koncerter, samtaler og udstillinger. Villabyerne forsøger at give et overblik over sæsonens highlights

Af
Jesper Bjørn Larsen

Gentofte Kommune har gjort det til en vane at forkæle sine kultiverede borgere med et overflødighedshorn af kulturelle tilbud på byens biblioteker, og i år er ingen undtagelse.

Kataloget over efterårets aktiviteter har forladt trykkeriet, og hvis man slet ikke kan finde noget af interesse, så bør man overveje at få tjekket, om man overhovedet stadig kan mønstre en puls.

Vi begynder vores lille bibliografiske tour de force med nordatlantiske temperaturer og litterære svip til nutiden. Fra den 24. oktober til den 5. december kan du besøge udstillingen 'ENTER NJÁLA' på Gentofte Hovedbibliotek. Udstillingen kobler fortællingerne fra Njals Saga med fremtidens etiske dilemmaer. Det sker gennem en interaktiv installation, der aflæser dit ansigt og vurderer dine følelser.

Sofie Gråbøl åbner udstillingen ’ENTER NJÁLA på Gentofte Hovedbibliotek med oplæsning.

Sofie Gråbøl åbner udstillingen ’ENTER NJÁLA på Gentofte Hovedbibliotek med oplæsning.

Udstillingen åbnes med oplæsning af Sofie Gråbøl og koncert med det islandske kor Stáka, og i løbet af efteråret kan du opleve en lang række arrangementer med relation til sagaerne og islandsk litteratur.

Man kan møde den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson, når Hovedbiblioteket i løbet af efteråret sætter fokus på såvel de islandske sagaer som den moderne islandske litteratur.

Man kan møde den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson, når Hovedbiblioteket i løbet af efteråret sætter fokus på såvel de islandske sagaer som den moderne islandske litteratur.

Du kan bl.a. møde Einar Már Guðmundsson, redaktør på nyoversættelsen af Njals Saga Annette Lassen og historiefortæller Annemarie Krarup.

Søstre og kannibaler

Gentofte Hovedbibliotek præsenterer som altid tidens aktuelle forfattere. Den 4. september kan du opleve forfatter Sune de Souza-Schmidt-Madsen, der diskuterer sin nye roman 'Kannibalens lov' med lokale læsere, og aftenen inden kan du få læseinspiration fra tre anerkendte forfattere, nemlig Anne-Cathrine Riebnitzsky, Ane Riel og Sarah Skyt Persson.

Du kan også møde den danske forfatter Dy Plambeck den 9. oktober, hvor hun fortæller om sin anmelderroste roman 'Til min søster'.

Hele vejen fra Chile kommer forfatteren Alejandro Zambra den 12. oktober og fortæller om sit forfatterskab, der tematisk kredser om kærlighed eller manglen på samme.

På alle seks biblioteker i Gentofte kan du i løbet af oktober og november deltage i bogcaféer, hvor bibliotekets medarbejdere præsenterer nye bøger. Et nyt initiativ dette efterår er konceptet BogKlubCast, hvor bogklub og podcast mødes i litteraturarrangementer, der sætter fokus på usædvanlige og særprægede værker.

Her kan du møde op og deltage i diskussionen med et ekspertpanel fire gange på Gentoftes biblioteker - eller du kan blive hjemme og lytte til diskussionen som podcast.

Død, kærlighed og livsopgaver

En række livsvigtige emner bliver taget op i talks på Hovedbiblioteket. Svend Brinkmann og Katrine Marie Guldager har sammen skrevet en bog, der tager fat på det store spørgsmål: Hvad er vores opgaver som menneske i denne verden? Den 8. oktober taler de sammen om ’Livsopgaver’ på biblioteket.

Svend Brinkmann og Katrine Marie Guldager gæster Hovedbiblioteket den 8. oktober, hvor de taler sammen om ’Livsopgaver’.

Svend Brinkmann og Katrine Marie Guldager gæster Hovedbiblioteket den 8. oktober, hvor de taler sammen om ’Livsopgaver’.

Forfatter og radiovært Esben Kjær mistede sin søn og fortæller om den brutale, men nødvendige sorgproces under overskriften ’Døden – en overlevelsesguide’ den 21. november.

Dr.phil og psykoanalytiker Judy Gammelgaard sætter fokus på kærligheden og dens mange ansigter den 31. oktober. Allerede den 1. oktober handler det om unge og stoffer, når Julius Mygind, Magnus Trampe Broch og deres mødre Lise Mühlhausen og Stine Trampe Broch gæster biblioteket til en snak om weekend-misbrug og om at finde evnen til at sige 'nej tak'.

Efteråret præges også af Golden Days Festivalen, som sætter fokus på 1989 og 30-året for Murens Fald. På biblioteket kan du bl.a. møde Mogens Lykketoft og Hans Engell og blive klogere på historien.

En spade for en spade

Er du en ægte guitarnørd, så glæd dig. Den 26. oktober besøger tre af verdens bedste guitarister Ahlmanns Allé, nemlig Martin Taylor samt Ulf & Eric Wakenius.

De har spillet med stjerner som Herbie Hancock, Jeff Beck, George Harrison og Jamie Cullum, så forvent en uforglemmelig koncertoplevelse i guitarens navn. Allerede den 7. oktober varmes der op med meet’n’greet for lokale guitar-entusiaster, så tag din yndlingsspade under armen og kig forbi.

I dette efterår viser den nystartede Gentofte Jazzklub to film på det store lærred i Øregårdssalen, og Klub Klassisk sætter fokus på komponisterne Rued Langgaard, Beethoven og Mann.

Spis sammen på biblioteket

Som noget nyt i år er der onsdagsfællesspisninger i Hovedbibliotekets café 'Smager af mere'. Madbilletter køber du via genbib.dk/billetter, og ofte er der foredrag eller børneaktiviteter før maden.

Som noget nyt i år tilbyder Hovedbiblioteket fællesspisninger om onsdagen i bibliotekets café.

Som noget nyt i år tilbyder Hovedbiblioteket fællesspisninger om onsdagen i bibliotekets café.

'Smager af mere' er også med ved en hed GentofteNat. Lazos d’Cuba spiller traditionel cubansk musik og 'Smager af mere' inviterer til cubansk mad og mojitos. Det er den 27. september.

Satire, politik og historie

Magt og satire er på programmet i Dyssegård, hvor udstillingen ’Comics on the wall’ med satiretegninger fra hele verden danner den visuelle ramme for foredrag og film.

Mette Møller fortæller om indtoget af kendte komikere i politik under overskriften ’Når komik og politik smelter sammen’ den 15. oktober, og Dennis Meyhoff Brink fortæller religionssatirens glemte historie den 12. november.

Du kan se filmene ’Good Bye Lenin!’ og ’Løgnefabrikken’ om en russisk troldefabrik i Sankt Petersborg, den sidstnævnte med introduktion af instruktøren Jakob Gottschau den 8. oktober. Udflugterne med Dyssegård Lokalhistoriske netværk fortsætter dette efterår til Mariebjerg Kirkegård og Institut for blinde og svagsynede på Rymarksvej. Og som noget nyt kan du nu tage dine venner eller din nabo under armen og gå til quizaften i Dyssegård - første gang er den 24. oktober.

Quiz dig klogere

Quizaftenerne i Vangede kører videre for fulde sejl med start onsdag den 11. september. Onsdagen efter begynder fællessang-sæsonen med leder af bydelsbibliotekerne Anders Busk ved tangenterne og Højskolesangbogen som guidebog.

Vangedes Venner står for maden, når Time Lothar & Peter Nande spiller countryblues på Vangede Bibliotek den 20. september. Armeret med mundharpe, jug, vaskebaljebas, skeer og kufferttrommer tager Lothar & Nande publikum med på en rejse til Mississippi og Piedmont.

Er du forælder til en stor eller lille gamer, så læg vejen forbi biblioteket den 1. oktober, hvor du kan blive meget klogere på børn som forbrugere i den digitale spilverden, når Center for Ludomani holder foredrag.

Dokumentar, kult og smørrebrød

Lørdags.dok er gode dokumentarfilm lørdag formiddag i kælderen under Gentoftegade Bibliotek. Dette efterår beskæftiger filmene sig med begreberne ære og skam i anledning af den føromtalte udstilling 'ENTER NJÀLA' på Hovedbiblioteket.

Lørdags.dok-sæsonen star-ter den 5. oktober med filmen ’Heksene fra Gushegu’, der handler om de knap 100 kvinder, der lever i eksil i Gushegu i Ghana, fordrevet fra deres hjembyer med beskyldninger om at være hekse.

Filmen bliver introduceret af instruktøren Emil Nørgaard Munk, og efter filmen er der smørrebrød, en håndbajer og mulighed for at stille instruktøren spørgsmål.

Er du mere til gamle horrorfilm, så vises der klassiske og genreskabende gys, splat og andre film fra celluloidens overdrev i Kultkælderen fire torsdage i efteråret.

Der er jazz ’På gulvtæppet’, Gentoftegades intime scene, den 4. september, hvor den svenske sangerinde Josefine Cronholm indleder et nyt musikalsk øresundssamarbejde med de danske musikere pianist Steen Rasmussen og bassist Fredrik Damsgaard.

Superhelte rykker ind

I oktober og november rykker superhelte som Batman, Superman, Wonder Woman ind på Ordrup Bibliotek.

Og superhelte er ikke kun for børn, når biblioteket inviterer til udstilling, live podcasts, paneldebat og film om superhelte. Hør blandt andet historien om, da Superman kom til Danmark, fortalt af den legendariske tegneserieekspert Marvel-Morten den 8. oktober - eller hør Bo Green Jensen fortælle om superhelte som det 20. århundredes svar på antikkens guder og helte, det foregår den 5. november.

Hvis du ikke er til superhelte, så byder Ordrup Bibliotek også op til dans. Du kan lære den traditionelle Lancier den 11. september, og du kan svinge træbenet til jazzkoncerter med både Little Jump, Stoney Street Stompers og Antonia Stahnke i løbet af efteråret.

Kvinder kan også

Jægersborg Bibliotek er også sprunget med på superhelte-bølgen, og den 30. oktober kan du høre om kvindelige superhelte og deres kamp for ligestilling. En anden kvindelig superstjerne, der kæmpede for sin plads i en mandsdomineret kunstverden, var maleren Anna Ancher. Lillian Munch Rösing har skrevet bogen ’Annas rum’ og fortæller historien den 7. november.

Den 31. oktober kan du møde forfatteren Thomas Boberg, der er aktuel med rejseromanen ’Africana’ - en vild, flimrende og sansemættet roman om et kærlighedsforhold og et kontinent. Endelig kan du komme i julestemning den 4. december, når biblioteket inviterer til drop-in juleflet for voksne.

Man kan læse meget mere om efterårets program på genbib.dk.

Publiceret 15 August 2019 09:03