Biblioteket anbefaler filmen ”Den dag på stranden”. Pressefoto

Biblioteket anbefaler filmen ”Den dag på stranden”. Pressefoto

Filmstriben anbefaler: Elegant og sensitiv fortælling om fatal bryllupsrejse

Af
Lisa Stahlhut

bibliotekar

Gentofte Bibliotekerne

Biblioteket anbefaler den britiske film ”Den dag på stranden” af instruktør Dominic Cooke. Et hjertegribende kærlighedsdrama fra 2017, som bygger på romanen ”Ved Chesil Beach” af forfatteren Ian McEwan fra 2007. Denne blev samme år indstillet til Bookerprisen.

Historien tager sin begyndelse i 1962, hvor vi møder det unge nygifte par Florence (Saoirse Ronan) og Edward (Billy Howle), som er på bryllupsrejse på et strandhotel i Dorset, sydengland.

De er begge lykkelige og forventningsfulde, men også meget nervøse over deres bryllupsnat. Stemningen bliver ikke bedre af, at deres middag serveres på hotelværelset på fineste vis af tjenere lige foran brudesengen, og forventningspresset ligger som en forkrampet dyne over dem.

Under middagen, da samtalen ofte forstummer mellem dem, får vi i flashbacks deres historie, hvor vi bliver fortrolige med hovedpersonerne og deres opvækst. Det unge par virker umiddelbart ligestillede, de er begge meget uerfarne og stille personer, de er begge akademikere, hvor Edward er historiker og Florence er klassisk violinist.

Traumer fra fortiden

Florence kommer fra et meget borgerligt hjem med faderen (Samuel West), der er virksomhedsejer og den meget snobbede mor (Emily Watson), som bestemt ikke er tilfreds med datterens valg af mand. Edward kommer fra et mere bohemeagtigt hjem, hvor moderen (Anne-Marie Duff) gerne smider tøjet og går nøgen rundt, og hvis passion er kunsten, mens husmorrollen ligger bestemt ikke til hende.

Til lyden af 60’er musik får vi også historien om det unge pars forelskelse, som indtil brylluppet aldrig var af fysisk karakter. Florence har konstant afvist Edwards tilnærmelser, og hun har store problemer ved fysisk nærhed og intimitet.

Dette gør selvfølgelig Edward frustreret og uforstående overfor hende adfærd, da hun ofte fortæller, hvor meget hun elsker ham, og det gode de har sammen. Man aner, at hun måske har noget traumatisk med sig i fra fortiden.

På grund af Florences kropsangst og Edwards usikkerhed og uerfarenhed ender deres bryllupsnat fatalt og ødelæggende for dem begge og kommer til at påvirke resten af deres liv.

Rørende periodeportrætter

En meget elegant, sensitiv og britisk historie, hvis handling udspilles i flere perioder.

Først i 1962, så frem til 1975 og til slutningen i 2007, som uden at sige for meget, er smertefuld at iagttage, for var det de rigtige valg, der blevet taget dengang? Yderligere får vi her noglemeget fine periodeportrætter.

En skøn film, der rører en, med et hold af gode skuespillere vi kender. Saoirse Ronan spiller fabelagtigt, i sin rolle som den gammelkloge og frigide Florence og Billy Howle, er fantastisk i sin rolle som den sympatiske Edward.

Publiceret 18 August 2019 11:12