Alban Lendorf spiller hovedrollen som arkitekten i forestillingen 'Danish Design'. Pressefoto: Emilia Therese/Bellevue Teatret

Alban Lendorf spiller hovedrollen som arkitekten i forestillingen 'Danish Design'. Pressefoto: Emilia Therese/Bellevue Teatret

Anmeldelse: Sammenstød skaber stor kunst

Villabyernes anmelder kaster fem stjerner efter forestillingen 'Danish Design' på Bellevue Teatret

Af
Pia Stilling

*****

At et teater som Bellevue har dansk design som emne for en danseforestilling, er helt naturligt. Teatret fra 1936 er selv en designperle af en af de kendteste danske arkitekter, Arne Jacobsen, og er et af de fornemste eksempler på Bauhaus i Danmark.

Teatret blev da også fredet i 1988 af Kulturarvsstyrelsen. Publikum blev da også allerede ved indgangen til teatrets vestibule mødt af mængder af skønne møbelklassikere, der holdes auktion over på Lauritz.com.

Forestillingen gik stille i gang med en film, hvor flere af datidens ikoniske arkitekter og møbeldesignere snakkede om design. Det var Wegener, Mogens Kock, Poul Kjærholm, Nanna Ditzel, der udtalte sig om vigtigheden af enkelhed og hårdt arbejde, når der skulle skabes god design.

Op af gulvet gled et enkelt kubeformet bord og under det sad Alban Lendorf iført sort t-shirt og ditto jeans som den frustrerede arkitekt, hvis inspiration havde forladt ham. Tegninger blev krøllet sammen og smidt ud i teaterrummet, alt imens Sune Andre Verdiers lysdesign inviterede os ind i arkitektens hjerne, hvor det enten regnede eller alt var helt brændt sammen, og stroboskoplyset viste det tankemylder, alle skabende mennesker sikkert kender til.

Intense Lendorf

Arkitektens materiale i form af seks dansere helt hvidkalkede vred og kantede sig op og ned af kubeformede kasser og frustrerede ham. De gav ham ikke den inspiration, han desperat higede efter. De modarbejdede ham, hev i ham, skubbede til ham, men selvfølgelig kom tankerne på ret køl, og mirakuløst dukkede Bellevueteatret op projiceret op på scenens vægge.

Med på scenen har Alban Lendorf seks hvidkalkede dansere. Pressefoto: Emilia Therese/Bellevue Teatret

Med på scenen har Alban Lendorf seks hvidkalkede dansere. Pressefoto: Emilia Therese/Bellevue Teatret

Det blev til teaterfacaden, bambusvæggene og de skønne og tidløse stole, publikum var placeret i. Og så smilede arkitekten, og alle kunne ånde lettet op.

Alban Lendorf er efter en skadesperiode på to år og adskillige operationer tilbage i god form og udstråler både modenhed og ro. Han har stået over for en koreograf, hvor han selv har skullet være med til at skabe det værk, han skulle danse i.

Den udfordring har han bestået med glans, og koreograf René Vinther har fået maksimalt ud af Lendorf, der snurrer og springer i den topform, som publikum er vant til at se ham i. Lendorfs blik er intenst, og han falder ind i rollen som arkitekten, som befinder sig på knivsæggen mellem genialitet og vanvid.

Det er en stor kunst at have en klassisk trænet balletdanser sammen med dansere fra hiphop- og showmiljøet. Det sammenstød kunne have været fatalt, men de klæder hinanden og giver hinanden plads.

Danish Design er en flot og sjov forestilling med god dans, der understøttes fantastisk af Jesper Mechlenburg og Mike Sheridans pumpende elektroniske musik. Værket er nemt at følge med i uden på nogen måde at lefle for sit publikum.

Det er et scoop for teaterdirektør Pia Jette Hansen at have fået Alban Lendorf, der ellers slår sine dansefolder i New York til Bellevue Teatret. I en lang årrække var Bellevue Teatret ramme for Alexander Kølpins sommerballet. Måske er Teaterdirektør Pia Jette Hansen ved at skabe sin egen tradition? 'Danish Design' spiller frem til 25. august.

'Danish Design'

Idé og koreografi: René Vinther. Scenografi og kostumedesign: Benjamin La Cour. Musik: Jesper Mechlenburg og Mike Sheridan. Lysdesign: Sune Andre Verdier. Lyddesign: Jonas Rose Høeg. Dramaturg: Betina Rex. Visuals: Ja Film. Prologvideo: René Vinther, Betina Rex og Troels Graakjær-

Medvirkende: Alban Lendorf, Tiago Miguel Mourato Coelho, Troels Graakjær, Stine Andersen, Nicco Olaybal Graulund-Jørgensen, Magnus Kofoed og Catarina Clode Casqueiro

Andre danseværker om dansk design

'The Egg' fra 2009 af og med danser fra Den Kongelige Ballet Esther Lee Wilkinson

Et Glimt af I Går, I dag om dansk design fra 2019 af danser og koreograf ved Tivolis Pantomimeteatret Paul James Rooney

Publiceret 20 August 2019 18:13