Festival: Gyldne dage glimter på året, hvor Muren faldt

Velkommen til 1989. Historiefestivalen Golden Days sætter spot på 1989 og markerer 30-året for Berlinmurens fald.

I Gentofte er programmet fyldt med masser af 89'er nostalgi i skarpe arrangementer om alt fra østblokcensur, forsvarshistorie, bananasplits og koldkrigsdramatik.

Det er Gentofte Bibliotekerne, Bernstorff Slot, Garderhøjfortet, MovieHouse Hellerup og både den polske og den ungarske ambassade, der inviterer 30 år tilbage i tiden. I hele festivalperioden byder Skovshoved Hotel på 1989-menu.

MovieHouse Hellerup giver borgerne tidsbilleder fra østblokken i to stærke aktuelle film: 'Værk uden skaber' og 'The White Crow'

Bag jerntæppet

Under festivalen er der en unik chance for at besøge den polske ambassade til to foredrag: Først om den demokratiske transformation i Polen i 1989 - året for det første frie demokratiske valg 4. juni. Andet foredrag handler om censuren i Polen, og hvordan det lykkedes kunstnere og journalister at finde en vej igennem.

Den ungarske ambassade inviterer sammen med Hovedbiblioteket til debat om politik bag jerntæppet. Her møder mand Ungarns State Secretary Zoltán Kovács samt forhenværende minister med mere Mogens Lykketoft.

Man kan også opleve Hans Engell i et foredrag om murens fald og det europæiske forår. Festivalen løber fra 5. til 22. september. Se programmet på goldendays.dk/4k.

kapp

Publiceret 04 September 2019 18:16