Alejandro Zambras novellesamling 'Mine dokumenter' er forrygende læsning. Pressefoto

Alejandro Zambras novellesamling 'Mine dokumenter' er forrygende læsning. Pressefoto

Biblioteket anbefaler: En af tidens mest originale latinamerikanske stemmer

Af
Signe Langtved Pallisgaard

litteraturkonsulent,

Gentofte Hovedbibliotek

"Selv om jeg var et barn, der godt kunne lide ord, var det første gang, at jeg - i en alder af otte år, eller måske var jeg fyldt ni – hørte ordet revolution. Jeg spurgte Mauricio, om det var et navn, for jeg tænkte, det kunne være navnet på den elskede kvinde, Revolución Gonzáles eller Revolución Arritia. De grinede og kiggede overbærende på mig. 'Det er ikke noget navn,' forklarede Mauricios bror. 'Kender du ikke betydningen af ordet revolution?' Jeg svarede nej. 'Så er du virkelig en sløv person'."

Den chilenske forfatter Alejandro Zambras novellesamling 'Mine dokumenter' er forrygende læsning.

Novellerne har det politiske som baggrundstæppe, men det menneskelige i centrum: Kærlighed og mangel på samme, skilsmisse, sex, religion, vold, kæledyr, erindringer fra en skolegang, det triste ved at holde op med at ryge og glæden og forbandelsen ved en computer.

Det hele skrives let og elegant frem i et sprog, der hele tiden har en kant af humor.

En sætning, der er typisk for Zambra er: "Min mor dukkede op forskellige steder på ruten; hun parkerede i nærheden, fandt mig i den bagerste del af optoget, vendte tilbage til bilen for at lytte til musik og ryge en cigaret og kørte så igen et stykke for at indhente os længere fremme og stå med sit skinnende, lange, brune hår og vinke til mig, klassens ubetinget smukkeste mor, hvilket faktisk gav mig komplekser, for nogle af mine kammerater sagde at hun var for køn til at være mor til en, der var så grim som mig."

Novellerne bæres dog også af en særegen melankoli, der giver dem en helt særlig Zambra'sk stemning.

Født i et diktatur

Alejandro Zambra er født to år efter, at Salvador Allendes demokratisk valgte regering blev væltet ved Pinochets militærkup i 1973, og han hører således til den generation af chilenere, der er vokset op med diktaturet.

Livet under Pinochets diktatur var et af flere temaer i bogen 'Måder at finde hjem på', og det spiller også med i stort set alle noveller i 'Mine dokumenter'.

Alejandro Zambra, der er født i 1975, er en af tidens mest originale latinamerikanske stemmer. Han er tidligere udkommet i dansk oversættelse med romanerne 'Bonsai', 'Træernes privatliv' og 'Måder at finde hjem på'.

I oktober udkommer novellesamlingen 'Mine dokumenter', og i den forbindelse gæster den chilenske forfatter Gentofte Hovedbibliotek. Det er lørdag 12. oktober kl. 14-15.30. Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig på genbib.dk/billetter

Publiceret 06 October 2019 07:04