Shirley Maclaine og Christopher Plummer i romantisk drama med melankolske undertoner. Pressefoto

Shirley Maclaine og Christopher Plummer i romantisk drama med melankolske undertoner. Pressefoto

Filmstriben anbefaler: Livsbekræftende fortælling om at finde kærligheden i en sen alder

Af
cand.mag. Lene Schaumann

Her har vi et romantisk drama med to fremragende skuespillere i hovedrollerne.

Shirley Maclaine spiller den flagrende og romantiske Elsa, der ser lyst på livet og ikke vil lade sig slå ud af modgang. Christopher Plummer spiller hendes diametrale modsætning, nemlig den pessimistiske Fred, som i den grad lader modgang slå ham ud.

Vi møder den aldrende Fred den dag, han er ved at flytte ind i den bygning, hvor Elsa bor. Det viser sig, at de to skal være naboer.

Freds kone er død, og han er er røget ned i et dybt, dybt hul. Ja, faktisk vil han bare gerne ligge på sengen hele dagen og lave ingenting.

Freds datter har sørget for, at han kunne flytte ud af sit gamle hus og ind i denne ældrevenlige lejlighed, hvilket overhovedet ikke huer Fred. Datteren har dog gjort det i en god mening og vil gerne have faderen tættere på sig selv, så hun kan besøge ham oftere, hvilket heller ikke er noget, Fred er vild med. Han vil bare gerne være i fred.

Datteren ansætter en sød dame, som skal være en slags hjemmehjælper for Fred. Det har han slet ikke ønsket, og han aner ikke, hvad han dog skal stille op med den ellers søde dame.

Freds nye nabo, Elsa, er meget romantisk anlagt og er vild med filmen 'La Dolce Vita' fra 1960, som hun gerne ser jævnligt. Hun drømmer om at opleve Rom, hvor filmen er indspillet, men er aldrig nået til rent faktisk at tage dertil.

Da Fred flytter ind, finder hun hurtigt ud af, at han er en énspænder og bare gerne vil være alene og ligge og stirre ud i luften i sin seng. Men Elsa sætter sig for at få ham ud af sengen og få ham til at få lysten til livet igen.

Med forskellige projekter får hun ham ud af huset, og de to bliver efterhånden venner på deres helt egen måde. Fred modsætter sig det hele i begyndelsen, men langsomt sætter fascinationen af Elsa ind, og han finder hende både dybt interessant men også virkelig, virkelig mærkelig. Og den fascination smitter af på seeren, for hvad er det lige, der er med hende Elsa?

Filmen har en undertone af melankoli, som gør den meget stemningsfuld og på en eller anden måde også beroligende i sin form og struktur.

Instruktøren Michael Radford har store film bag sig bl.a. 'Il Postino' ('Postbudet') fra 1996, som han var nomineret til flere Oscars for.

Shirley Maclaine kender vi jo fra adskillige film. Hun har været nomineret til ikke mindre end seks Oscars og vandt endelig en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for filmen 'Tid til kærtegn' i 1984.

Christopher Plummer, 90 år, har, ligesom Shirley Maclaine, 85 år, lavet film og teater i over 60 år og har også vundet adskillige priser. De er begge stadig aktive skuespillere deres forholdsvis høje alder til trods.

'Elsa og Fred' er en dejlig og livsbekræftende film, som handler om at finde kærligheden og livslysten i en sen alder. Filmen appellerer til alle romantikere uanset alder.

Filmstriben har nu fået lavet en app til Apple-tv. Det vil sige, at hvis du har et Apple-tv 4 eller 4K, kan du nu finde Filmstriben-app'en i Apple Tv App Store.

Du logger ind med dit cpr-nummer og pinkode, som du plejer, og så kan du streame direkte fra tv’et. Du kan selvfølgelig stadig også streame fra mobil, iPad og computer, som du plejer.

Publiceret 06 October 2019 09:40