Tegning af Alberte Flagstad. Fra salmebogen.

Tegning af Alberte Flagstad. Fra salmebogen.

Anmeldelse: Fjerblide salmer skaber trygge rammer for fantasier og drømme

Teksterne taler direkte til børnesind i ny poetisk salmebog, som vor anmelder ikke tøver med at kalde et lille mesterværk

Af
Peter Madsen

******

Ophavsduoen til den velkendte salme 'Uberørt af byens travlhed', Gentofte-borgeren Klaus Brinch (musik) og Lars Busk Sørensen (tekst), har begået et lille mesterværk med udgivelsen af bogen med salmer for børn, 'Jeg sender Gud en SMS' på forlaget Dansk Sang, musiklærerforeningens forlag. Salmebogen er yderst sart og følsomt illustreret af Alberte Flagstad.

Duoen blev af forlaget - som også udgav førstnævnte salme, som har stor succes ved konfirmationer - opfordret til at skrive en sangbog, og det blev til denne bog med salmer for børn og unge, som udfylder et tomrum i denne afdeling af ny musik.

At musikken kan høres igennem QR-koden, som er trykt i bogen, er godt tænkt. Med musikken indspillet med Agnethe Nordin, sang, og Kevin Edelvang, klaver, er man godt hjulpet til forståelse af den ønskede stemning i musik og tekst.

QR-koden giver større mulighed for børn og unge til at tilegne sig tekst og musik i for eksempel en undervisningsrelation. Det er jo igennem ørerne, de lærer den nye musik af deres idoler at kende.

Farbare og smukke

Salmerne er yderst farbare og smukke. Enkle for det meste, men med moderne tænkt tilsnit, uden at det melodiøse skæmmes. Teksten taler direkte til børnesind og vil for eksempel i den vanskelige situation omkring det at blive konfirmand være balsam mod nervøsitet. Det er deres sprog, der synges på.

Som der står i omtalen af bogen på bagsiden: "En salmehilsen til børn og unge mennesker. En mulighed for at synge Gud en sang på et sprog, som er naturligt for dem, og ud fra en virkelighedsopfattelse, de kan identificere sig med. De har brug for sange, der giver ordene det poetiske løft, som taler til deres følelser og sætter deres fantasi i bevægelse."

Et følsomt citat fra første salme i bogen viser bogens hensigt og sprog med største følsomhed, men også friskhed:

"Hvor kyndigt du dog drejer kloden ved dag og nat mod evighed, mens morgensolen røber koden til din computer, kærlighed."

I det hele taget er salmernes tekster af højeste karat, specielt set i børne- og ungdomshøjde. Det er den poesi, som kører i de unge hjerter og gør livet smukt. Når man ikke er så gammel, skaber man selv den verden, man endnu ikke rigtigt har oplevet, ud fra de følelser og forhåbninger, man har til livet. Her hjælper disse salmer drømmende og fjerblidt på vej og skaber trygge rammer for fantasier og drømme.

En smuk melodik

Musikken af Klaus Brinch er som nævnt let at forstå på trods af finurlige indfald og endelser i mange af salmerne. De er enkle at spille og synge, hvilket også vil kunne skabe et rum for muligheden selv at spille og synge dem. Melodikken er ret så smuk og drømmende let og smyger sig om ordene, der hører til.

Sammen danner musik og tekst den koncentrerede helhed, som gør sange værdifulde, og stemningen er ikke til at tage fejl af. Jeg vil tro, at den kan løfte sindet hos de unge mennesker til sødmefyldt højtid, hvilket vel er målet for alle salmer, selvom mange af de gamle i dag kan virke ret så 'tunge'.

Forståelsen for ungdommens ønsker og håb i deres sarte livsperiode er her efter undertegnedes opfattelse nået. En savnet bog med salmer for de unge sind og følelser, og det fortjener den og dens ophavsmænd poesiens seks himmelske stjernedrys for.

Publiceret 18 October 2019 19:13