Sofie Gråbøl tager dig med ind i en sagnomspunden verden på Hovedbiblioteket

Udstilling om Njals Saga kan ses på Gentofte Hovedbibliotek fra 24. oktober til 5. december

Den omrejsende installation 'Enter ´Njala' kommer til Gentofte i efteråret.

Installationen giver en levende oplevelse af en af verdens bedste sagaer, nemlig fortællingen om Njal. Et spændende møde mellem ny teknologi og sagaernes sagnomspundne verden med mulighed for selv at prøve kræfter med begreberne ære og skam.

Installationen turnerer i hele Norden og nu kan du se den på Gentofte Hovedbibliotek fra 24. oktober til 5. december.

Gråbøl kommer forbi

Til feståbningen 24. oktober klokken 17.00 optræder Sofie Gråbøl med oplæsning fra Njals saga og det islandske kammerkor Staka med sange særligt udvalgt til dagen. Om grunden til denne udstilling skriver Gentofte Hovedbibliotek i en pressemeddelelse:

"De islandske sagaer er ur-fortællinger i den nordiske litteraturhistorie. De er fulde af saftige dramaer, blodige hævntogter, humor og menneskelige dilemmaer. De er skrevet for næsten 1000 år siden, men deres tematikker lever i høj grad i nutidens digitale samfund. Begreber som ære og skam, som i sagatiden er altafgørende for din overlevelse, spiller også en stor rolle i samfundet i dag.

I sagaverdenen er din status i samfundet fuldstændig afhængig af den offentlige mening. Dit liv afhænger af dit omdømme, og hvordan du ses udefra. I bibliotekets udstilling kan du på egen krop prøve at blive bedømt udefra – men denne gang af algoritmer, der aflæser dit ansigt. Med resultatet kan du få et praj om, hvordan du selv ville klare det i Njals samtid," skriver altså biblioteket.

Udstillingen er en installation, der er resultat af et samarbejde mellem nordiske biblioteker og kunstfirmaet Gagarin, der anvender ny teknologi til at udforske sagaernes verden og særligt menneskets status i samfundet.

Feståbning er fra klokken 17.00 til 18.30 på Gentofte Hovedbibliotek.

kapp

Publiceret 18 October 2019 17:36