'Kroppen jeg blev født i' tager udgangspunkt i Nettels egen opvækst og oplevelser. Pressefoto

'Kroppen jeg blev født i' tager udgangspunkt i Nettels egen opvækst og oplevelser. Pressefoto

Biblioteket anbefaler: Pigen med klap for øjet, der så insekter overalt

Af
Litteraturformidler Christine Fur Fischer

Gentofte Hovedbibliotek

Guadelupe Nettel er en mexicansk, prisvindende forfatter født i 1973 i Mexico City, men kom til Sydfrankrig - til en belastet forstad til Aix-en-Provence - som teenager og voksede op med et ben i Latinamerika og et andet i Sydeuropa.

Hun er uddannet ph.d. i lingvistik i Paris, har udgivet både romaner, noveller og essays og blev i 2006 udnævnt til en af de 39 vigtigste latinamerikanske forfattere under 39 år.

'Kroppen jeg blev født i' tager udgangspunkt i Nettels egen opvækst og oplevelser gennem barndommen og teenageårene i henholdsvis Mexico og Sydfrankrig, og er samtidig en roman, der handler om vejen til at blive forfatter.

Allerede i bogens første sætninger bliver vi præsenteret for sagens kerne; det udslagsgivende i forhold til dannelsen af fortællerens identitet:

"Jeg blev født med en hvid skønhedsplet eller det, som nogen vil kalde et modermærke, på hornhinden i højre øje. Det ville ikke have fået nogen betydning, hvis ikke det var, fordi pletten sad lige midt i irissen, det vil sige lige foran pupillen, hvor lyset skulle passere igennem ind til hjernen. […] Denne obstruktion af pupillen var medvirkende til en gradvis udvikling af grå stær, på samme måde som muggen lidt efter lidt breder sig i en tunnel uden ventilation."

Handicappet resulterer i, at Guadalupe, for at træne det defekte øje, skal gå med en klap for det gode øje hver dag, fra hun står op til klokken fem om eftermiddagen, hvilket udstiller hende som anderledes end de andre børn i skolen og distancerer hende fra dem.

På et tidspunkt begynder der at dukke små grønne larver, giftige edderkopper og andre insekter op omkring hende, som en reaktion på, når nogen forsøger at presse hende ned i nogle bestemte forestillinger.

Møderne, der beskrives meget virkelige, får hende til at gå i panik og udstiller endnu mere, at hun er uden for de fællesskaber, som hendes omgivelser er en del af.

Det er ikke entydigt, om hendes omgivelser også ser insekterne, eller det kun er fortælleren, der oplever dem.

Bortset fra det magiske element med larver og insekter, beskriver 'Kroppen jeg blev født i' nøgternt de mange forskellige oplevelser og udfordringer, der udgør fortællerens barndom og ungdom, heriblandt hendes forældres flippede opdragelsesfilosofier, deres skilsmisse, ophold i kollektiv og arbejdsfællesskab, og tiden i Frankrig i mødet med en anden kultur.

Og ikke mindst fortællerens forhold til og søgen trøst i litteraturen og hendes egen udvikling til forfatter.

'Kroppen jeg blev født i' udkom på spansk i 2011 og i dansk oversættelse i 2018 som det første, der er udkommet på dansk af Guadalupe Nettel.

Publiceret 19 October 2019 07:11