Ugens Læser: "Jeg er vokset op i Vestjylland, så jeg holder af forfatterstemmer uden tunge adjektiver"

Annette Lassen, lektor på NorS, Københavns Universitet (sagaforsker, redaktør og oversætter)

Hvilken roman har du sidst læst?

"Karl Ove Knausgård: 'Min Kamp', bd. 3."

Hvem er din favoritforfatter?

"Jeg har ikke nogen specifik favoritforfatter. Jeg er både saga-elsker og dertil vokset op i Vestjylland, så jeg holder af forfatterstemmer uden tunge adjektiver. Alle de anonyme sagaskrivere har nok den største plads i mit hjerte. Det er dog svært ikke også at nævne Gustave Flaubert."

Hvad er din favoritgenre?

"Her må jeg svare sagagenren. De mest kunstfærdige sagaer er som velkomponerede romaner, som Njals saga. Men jeg holder også af de prøvende og lidt talentløst fortalte sagaer, fordi man kan se middelalderens sagaskriver kæmpe med sit stof, og hvor vigtigt det er for ham. Senmiddelalderens sagaer er til gengæld gakkede beretninger med stor humor, hvor genrens faste elementer nogle gange vendes helt på hovedet. Man møder i sagaerne alt fra trolde til ingeniører, iskolde kvinder og følsomme helte."

Har du nogensinde opgivet en bog?

"Da jeg var yngre, syntes jeg, at jeg var forpligtet til at læse en bog færdig, fordi jeg tænkte, at det kunne være, at det på sidste side måske ville vise sig, at det alligevel havde været besværet værd. Nu lægger jeg derimod bøger til side i en fart, hvis de ikke lever op til mine krav. Der er så ufatteligt mange gode bøger i verden, og vi har kun en særdeles begrænset tid til vores rådighed, så vi kan umuligt nå at læse alt det, vi gerne vil. Jeg er med årene blevet en meget mere kræsen læser, end jeg var."

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

"Hanne Højgaard Viemoses 'HHV, Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas'.

Jeg er først for nylig blevet opmærksom på dette forfatterskab, og denne bog er på alle måder helt uregerlig og udefinerlig og absolut værd at læse.

Annette Lassen holder foredrag om islandske sagaer tirsdag 29. oktober kl. 17. Det er gratis, men du skal tilmelde dig på genbib.dk/billetter.

Publiceret 02 November 2019 10:33