Maren Uthaug leverer en tour de force gennem dødens kulturhistorie. Foto: Colourbox

Maren Uthaug leverer en tour de force gennem dødens kulturhistorie. Foto: Colourbox

Biblioteket anbefaler: Bedemanden, der er lidt for vild med lig

Af
Signe Langtved Pallisgaard

litteraturkonsulent

Gentofte Hovedbibliotek

Maren Uthaugs tredje roman 'En lykkelig slutning' er en modig genistreg, der på en gang udfordrer og underholder sin læser.

Det kræver et vist format at gå i kast med at skrive om syv generationer af bedemænd, især når et af fortællingens hovedtemaer er nekrofili – men Uthaug slipper så godt fra det, at bogen kryber ind under huden på én.

Nicolas er bedemand, ligesom sin mor Lone Helle, og sin morfar, Christian den 5.

Nu har han dog fået et problem, der snart blusser op i lys lue. Lig tiltaler ham nemlig på en måde, de absolut ikke burde. I et forsøg på at forstå sig selv og sine egne skyggesider begynder han at optrevle familiens historie.

'En lykkelig slutning' er en roman om døden i dens mange afskygninger - om nekrofili og medlidenhedsdrab, om overtro og kremering, om spøgelser og OCD, om teosofi og nazisme.

Maren Uthaug leverer en tour de force gennem dødens kulturhistorie, med rablende fantasi og en stædig logik, der truer med at sprænge virkeligheden, som vi kender den, i luften.

Bogen er skrevet med kant, bid og brutalitet, men samtidig er alle personerne omsluttet af den helt særlige Uthaug'ske mildhed, der gør, at man både forstår og holder af dem.

Det er ikke for meget sagt, at Uthaug tager sig af de fortabte sjæle, og det gør hun på en måde, så de ikke blot får en stemme, men også bliver lyttet til.

Maren Uthaug (f. 1972) er forfatter, tegneserieskaber og blogger.

Hun tegner den daglige stribe til Politikens bagside og har udgivet flere graphic novels fra samme univers som striben 'Ting jeg gjorde'.

Debutromanen 'Og sådan blev det' blev i 2014 nomineret til BogForums Debutantpris, og året efter udvalgt som en af de fem bøger, som blev uddelt til læsere landet over 23. april på Verdens Bogdag.

Senere udkom 'Hvor der er fugle', som modtog DR Romanprisen. Maren Uthaugs bøger er oversat til bl.a. tysk, fransk, norsk og samisk.

Publiceret 10 November 2019 09:33