Sikandar Siddique. Arkivfoto

Sikandar Siddique. Arkivfoto

DEBAT: Køb ikke flere plastikposer!

Sikandar Siddique, folketingskandidat, Alternativet

Gentoftes skole- og gymnasieelever nedlagde undervisningen og gik sammen med millioner af børn og unge fra Danmark og resten af verden i klimastrejke.

De unge Gentofte-borgeres budskab var sammen med tusindvis af andre foran Christiansborg, at der ikke gøres nok for klimaet. Wake-up råbet om en ambitiøs klimaplan på dagsorden var tydeligt. Elever ned til 1. klasse krævede ambitiøse og bindende klimaaftaler og handling i stedet for snak. Jeg kunne ikke være mere enig med de unge og har et klimagrønt forslag, som også gælder alle unge!

Vores grønne klima- og miljøvenlige barometer slår nemlig fra, når både børn og voksne står ved kassebåndet og hver uge køber nye plastikposer. Vi gemmer poserne, men glemmer dem igen og køber så en ny. Måske genbruger vi posen, en gang til affald, men så smides den ud. Selv med grøn samvittighed falder vi i 'pose-fælden' og køber igen og igen det snu plastik.

Vi køber i gennemsnit 3,5 plastik- og papirposer om ugen eller 460 mio. poser pr. år. Jo rigere vi bliver, jo mere ligeglade er vi med prisen og jo flere poser køber vi. De 3-4 kr., vi betaler pr. pose bliver til ca. 1 mia., der deles mellem supermarkedet og staten. En 'god' forretning, men ikke for naturen.

Miljøstyrelsen og plastikindustrien anbefaler de bløde PE-plastikposer som mindst miljøbelastende. Flere forskere er uenige. Fakta er, at alle plastposer er rigtig dårlige for miljøet. Poserne ender i naturen, som mikroplast i vores drikkevand eller i kroppen på en sæl, fisk el. fugl. Millioner af poser flyder i havet, som gigantiske plastik-øer.

Ligegyldigt hvilken type plastpose, der anbefales, er den bedste løsning enkel. 'Den grønne pose' er posen, du allerede har. Køb derfor ikke flere plastikposer! Husk i stedet den, du allerede har!

Publiceret 20 May 2019 10:41