Det var dette billede, der prydede Villabyernes forside den 1. oktober. Glade grønlandske børn, der havde fået fodboldtrøjer under deres ophold i Gentofte. Foto: Gry Brøndum

Det var dette billede, der prydede Villabyernes forside den 1. oktober. Glade grønlandske børn, der havde fået fodboldtrøjer under deres ophold i Gentofte. Foto: Gry Brøndum

DEBAT: Gentofte stigmatiserer Østgrønland

Af
Carsten Petersen

Ordrupvej 67 b

Charlottenlund

ansat i 10 år i Grønland

1.oktober var forsiden af Villabyerne prydet af et stort billede af glade grønlandske børn fra Tasiilaq, der vinkede mod fotografen.

Siden 1990, hvor en stor naturkatastrofe ramte byen, har Gentofte og Tasiilaq været venskabsbyer, som årligt udveksler unge mennesker. En tilsyneladende win-win-situation, hvor unge fra Danmarks rigeste kommune ser en helt anden måde at leve på, og hvor unge fra en af Grønlands økonomisk set mest fattige kommuner får udvidet deres horisont utroligt.

Husk på, at Tasiilaq er et lille og isoleret bysamfund med omkring 2.000 indbyggere beliggende på Grønlands østkyst.

Derfor var det med stor undren, at jeg læste i Villabyerne ugen efter, hvordan Gentofte ved næste besøg herfra vil stramme op på rammerne, bl.a. skal de unge sove i byens gymnastiksal og ikke som tidligere hos private.

Der var henvisninger til bla. politirapporter, der beskriver en høj hyppighed af krænkelser mod børn og en udsendelse bragt på DR tidligere, der også tegnede et dystert billede af byen. Tallene i statistikkerne overdriver imidlertid det sande billede, da samme person kan optræde flere gange.

Jørn Holbech, nuværende direktør ved det grønlandske hus i Aarhus og tidligere skoleleder i Tasiilaq, udtaler sig til dette læserbrev:

"Selvom det er fem år siden, jeg fraflyttede byen, tegner tallene og tv-udsendelsen et overdrevent dystert billede af situationen i byen. Selvfølgelig er der misbrugsproblemer som i så mange andre bysamfund i Grønland, men man ser også livsglade og unge mennesker med talent og mod på livet, der kunne berige Gentoftes unge mennesker."

Gentofte har et historisk langt og godt forhold til Grønland - bedst illustreret ved statuen af Knud Rasmussen, der skuer hen over Øresund mod Grønland - og med nogle af landets dyreste villaer i ryggen.

Det er rigtig ærgerligt og sørgeligt, at et så langvarigt og frugtbart samarbejde har lidt skade af nogle embedsmænd i kommunen, der har et manglende kendskab til de faktuelle forhold i Tasiilaq og heller ikke evner at læse statistikker på korrekt måde!

Publiceret 15 October 2019 19:13