Kjersti Annesdatter Skomsvold har skrevet ugens anbefaling fra Gentofte Hovedbibliotek.

Kjersti Annesdatter Skomsvold har skrevet ugens anbefaling fra Gentofte Hovedbibliotek.

Biblioteket anbefaler:

Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg

Af
Af Signe Langtved Pallisgaard

litteraturkonsulent

Gentofte Hovedbibliotek

"Jeg har altid godt kunnet lide at blive færdig med ting. Ørevarmere, vinter, forår, sommer, efterår. Epsilons tid på arbejdsmarkedet. Få det overstået. Og denne utålmodighed fik konsekvenser den gang Epsilon gav mig en orkidé til min fødselsdag. Det var ikke en orkidé, jeg havde ønsket mig allermest, jeg har aldrig forstået pointen med blomster, de visner alligevel bare. Mest af alt ønskede jeg at Epsilon ville gå på pension".
Sådan starter Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutroman, der er ligeså stærk, som den er underlig. Den ældre dame Mathea Martinsen har ikke haft stort med andre mennesker at gøre. Hun lider af det, der lyder som en hårdkogt omgang socialfobi.
Men hun har erkendt, at livet er ved at rinde ud, og hun bliver bange for at dø før nogen ved, at hun har levet. Så Mathea finder sin brudekjole frem igen, bager marengs og går ud i verden for at møde den med åbne øjne.
Døden er allestedsnærværende i denne bog, et kapitel starter således: ?I avisen læser jeg en artikel hvor en læge snakker op af stolper og ned af vægge, og i en bisætning nævner han 'memento mori' som betyder 'husk at du skal dø', og det er altså det jeg har fået. Jeg spekulerer på om det kan kureres?.
Men i dødens skygge har Skomsvold skrevet en roman, der på én gang er humoristisk og tragisk, alvorlig og legende. Forfatteren udviser en usædvanlig sproglig opfindsomhed og skæv originalitet, der er svært opløftende.
Kjersti Annesdatter Skomsvold, der er født i 1979, bor i Oslo. 'Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg' er hendes første roman. Skomsvold modtog Tarjei Vesaas Debutantpris i 2009 og romanen blev også nomineret til 'den norske Boghandlerprisen 2009'.

Publiceret 25 July 2011 14:30