Jonathan Franzen (født i 1959) fik sit store gennembrud med sin tredje roman, 'Korrektioner'. Hans længe ventede fjerde roman, den anmelderroste 'Freedom 'udkom på dansk i 2011.

Jonathan Franzen (født i 1959) fik sit store gennembrud med sin tredje roman, 'Korrektioner'. Hans længe ventede fjerde roman, den anmelderroste 'Freedom 'udkom på dansk i 2011.

Biblioteket anbefaler:

Jonathan Franzen 'Frihed'

Af
Af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

Jonathan Franzens store murstensroman 'Frihed' er med god grund blevet udnævnt til et hovedværk i amerikansk litteratur.

Det myldrer med fascinerende portrætter: Patty og Walter Berglund var St. Pauls pionerer, de var først med alt det nye ? økologi, social sensitivitet og inddragende børneopdragelse.

Den ideelle nabo

Patty var den ideelle nabo, typen der kunne fortælle dig, hvor du kunne aflevere dine batterier til genbrug, eller hvordan du fik de lokale myndigheder til at engagere sig i kvarteret. Hun var den misundelsesværdigt perfekte mor og Walters drømmehustru.

Sammen med Walter - økojurist, pendlercyklist, 100 procent familiemand - gjorde hun sit til at gøre verden til et bedre sted. Men nu, i det nye årtusinde, har familien Berglund udviklet sig til et mysterium.

Hvorfor er deres teenagesøn flyttet over til den aggressivt republikanske nabofamilie? Hvorfor arbejder Walter pludseligt for kulindustrien? Hvad laver rockmusikeren Richard Katz - Walters bedste ven og største rival fra collegeårene - stadig i billedet?
Men først og fremmest: Hvad er der sket med Patty?

Mastodontværk

'Frihed' er et godt gammeldags mastodontværk om friheden og dens fristelser og byrder:

ungdommens frydefulde lyst, de midaldrendes skrøbelige kompromisser, livet i forstæderne og USA's stormagtsgenvordigheder i Irak.

Franzen indfanger suverænt sine personers kamp for at finde rundt i en forvirrende verden, og 'Frihed' er en fuldendt roman om den måde, vi lever vores liv lige nu og her.

null

Publiceret 10 August 2011 09:00