Biblioteket anbefaler:

Philip Roth, 'Enhver'

Af
Af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

Hvor er det forunderligt at støde på en forfatter, som gør noget magisk, uden man helt ved, hvad det er. Som gør noget fortryllende ved sproget, uden man helt kan se hvordan. Amerikanske Philip Roth er en af dem.

Første linje lyder: "Rundt om graven på den forfaldne kirkegård stod et par af hans tidligere kolleger fra reklamebranchen i New York; de kunne huske hans energi og originalitet og fortalte hans datter Nancy at det havde været en fornøjelse at arbejde sammen med ham."

Livets afslutning er allestedsnærværende i denne bog, men man skal jo heller ikke glemme, at døden er en af livets helt store begivenheder.

Philip Roth har med denne bog beriget verden med endnu et gribende værk. "Alderdom er ikke en kamp; alderdom er en massakre" konkluderer den navnløse fortæller, en jødisk forretningsmand fra New York, der efter en frugtbar karriere og flere ulykkelige ægteskaber er flyttet ud til kysten for at male og pleje sit sygdomsramte legeme.

Bogen starter ved hans begravelse, og med Roths sædvanlige træfsikre, men samtidig stilfærdige stil skriver han: "Så var det forbi. Der var ikke nogen, der havde sagt noget usædvanligt. Fik de allesammen sagt det de havde at sige? Nej, det gjorde de ikke, og selvfølgelig gjorde de det".

Sådan! Elegant og ubesværet blotlægger han dødens kendsgerning og altovervældende natur i dette almenmenneskelige drama, hvis komposition slutter en smuk cirkel. Når man tænker over det, er døden jo på én gang en privat og en almenmenneskelig begivenhed, som kan indbefattes i både den store og den lille historie, og Roth favner dem begge.

Da jeg havde læst denne bog til ende, var jeg sikker på, at det ikke er én selv, der vælger de bøger ,man læser, det er ofte bøgerne selv, der vælger én. Og skal man vælges af nogen, så er Philip Roth bestemt ikke den værste.

Publiceret 19 August 2011 11:45