Benyt uge 40 til at tænke over - og måske tælle op - hvor meget du/I egentlig drikker på daglig basis, lyder rådet. Modelfoto: mostphotos.com

Benyt uge 40 til at tænke over - og måske tælle op - hvor meget du/I egentlig drikker på daglig basis, lyder rådet. Modelfoto: mostphotos.com

Overlægen:

Dyr rødvin er ikke bedre end billig

Af
Af Steffen Friis

Ledende overlæge på Gentofte Hospital

Nu er vi i uge 40 - Sundhedsstyrelsens årlige alkoholkampagneuge - og derfor synes jeg, at denne uges klumme passende kunne handle om vores drikkevaner.
Vi har jo hørt det mange gange før. Vi danskere drikker alt for meget. Faktisk drikker vi 12 liter ren alkohol om året hver. Mange af os undrer os sikkert over tallene. Det lyder af utrolig meget, og det er få af os voksne mennesker, der tager på deciderede drukture.
I akutklinikken på Gentofte Hospital ser vi selvfølgelig ofte unge mennesker, der kommer ind med alvorlige alkoholforgiftninger. Det er især omkring studentertiden, på J-dag, på P-dag og til julefrokosterne.
Men de unge berusere er egentlig ikke en gruppe, jeg er specielt bekymret for. De får sig en forskrækkelse, er hurtigt på benene igen og drikker forhåbentlig mindre næste gang.

Ledende overlæge Steffen Ulrik Friis, Gentofte Hospital.

Ledende overlæge Steffen Ulrik Friis, Gentofte Hospital.

Vanedrikkere i farezone

Dem, jeg er alvorligt bekymret for, er den gruppe vi først ser, når det er for sent. Gruppen, der slet ikke ser sig selv som misbrugere af alkohol. Den gruppe, for hvem rødvin er blevet et fast element i hverdagen, og som har vænnet sig til den lette rus. Hvis man ikke vil kalde dem deciderede misbrugere, må storforbrugere nok være det rette ord.
Gode rødvine smager godt, men alkohol er nu en gang alkohol. Hvor meget, alkohol skader, afhænger af den samlede mængde af alkohol, der indtages over tid.
Kvaliteten af den alkohol man indtager, er ikke afgørende – og det er derfor, jeg som læge må sige, at dyr rødvin ikke er bedre for helbredet end billig.

Bliver hurtigere syge

Et stort alkoholforbrug gør, at man lettere bliver syg, og at man har langt sværere ved at blive rask.
På Gentofte Hospital ser vi det f.eks., når folk skal have operationer af hofter eller knæ. Selve kroppens helbredelse tager simpelthen længere tid, hvis man har et stort alkoholforbrug.
Derudover ser vi også de alvorlige følgesygdomme i vores Klinik for Leversygdomme. Og dertil kommer alle de sociale konsekvenser, det har for familien og omgangskredsen at drikke for meget.
Vi er blevet rigtig dygtige til at behandle alkolholrelaterede sygdomme, men der er desværre ingen behandling, der kan kurere fuldstændig. Vi kan kun tilbyde afhjælpende behandling, og der er derfor intet, der kan måle sig med forebyggelse, hvilket jo vil sige at holde igen med forbruget
Det er vigtigt, at man er ærlig over for sig selv og sine nærmeste. At man erkender, hvor meget man drikker.
Det er også vigtigt, at man er ærlig over for sin læge. Vi dømmer ikke folk, der drikker alkohol – men vi kan kun behandle folk ud fra de oplysninger, vi nu en gang får.
Alt for ofte oplever vi, at vores patienter ikke er ærlige om, hvor meget de drikker. Og det er ærgerligt. For i sidste ende snyder man mest af alt sig selv fra den bedst mulige behandling.
Mit råd er derfor: Benyt uge 40 til at finde ud af, hvor meget du egentlig drikker. Vær ærlig over for dig selv. Hvis alkohol er en fast del af din hverdag, så er det nok nu, du skal til at tænke over dine vaner.

Publiceret 03 October 2013 19:30