Tonje Eliasson i kollektivets frodige køkkenhave.

Tonje Eliasson i kollektivets frodige køkkenhave.

"Folk reagerer mere på, at jeg bor i Hellerup end i kollektiv"

Danmarks ældste kollektiv Maos Lyst ligger på Svanemøllevej. Her har et bofællesskab eksisteret siden 1968, men i dag spirer haven frem for de politiske aktiviteter

Af
Tekst og foto: Kathrine Albrechtsen

Entréens mange sko og størrelser vidner om, at under taget på kollektivet Maos Lyst på Svanemøllevej i Hellerup bor 10 voksne og tre delebørn, hvor yngste er fire, mens ældste tæller 70 år.
Kollektivet gemmer ikke kun på beboere, men også på en historie, som går tilbage til 1968, hvor det blev grundlagt som Svanemølle-kollektivet. Senere skiftede det navn til Maos Lyst, hvor blandt andet forfatter Ebbe Reich Kløvedal og Troels Kløvedal havde adresse.
Kløvedal var et mellemnavn, medlemmerne tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.
I dag bor blot en enkelt Kløvedal tilbage i kollektivet. Og fra at være et politisk aktivt kollektiv, hvor mange kommunistiske holdninger blev diskuteret og manifesteret, spirer fællesskabet i dag omkring en frodig køkkenhave, husprojekter og ugentlige maddage.
"Jeg har selvfølgelig stor respekt og ydmyghed over for husets historie, men ellers tænker jeg ikke over det", siger Lærke Palm, som er 28 år og arbejder inden for radio.
Vi sidder ude i drivhuset, regnen siler ned udenfor og afslører glastagets små utætheder.
Rundt om bordet sidder yderligere tre af husets beboere: Mads Kristensen, 37 år og professionel kontrabassist i DRs Symfoniorkester, Tonje Eliasson, 32 år og fotograf, samt 36-årige Marie Richter, der arbejder med formidling af bæredygtig udvikling og underviser i spansk og filosofi.
Alle har fravalgt at være egen konge i en to-værelses inden i byen for at rykke ud til fællesskabet i en villa i forstaden. Men alle med hver deres indgang til kollektivet.
"Min beslutning om at bo i et kollektiv er en politisk overbevisning om, at det er en bedre ressourcefordeling. Det er en ny ide, at vi skal bo alene i lejlighed. Tidligere var familier samlet i flere generationer på gården. Det er både praktisk og socialt en bedre løsning at bo flere under samme tag", siger Tonje Eliasson.
Lærke Palm flyttede ikke ind på sit værelse på 1. sal af politiske grunde.
"Jeg boede allerede i et kollektiv inde i byen og kan godt lide den energi, der opstår i et fællesskab", siger hun.
Marie Richter fandt inspirationen fra en tidligere colombiansk kæreste, hvor hun fik indblik i hans familie, som i flere generationer boede sammen.
"Og så er jeg fra landet, så det var et naturligt valg for mig at tage skridtet ud af byen og ind i et hus med have", siger hun.
"Ja, det her er den eneste mulighed for mig at bo i et hus med have. Og så bliver kollektivet et sted, hvor man deler sine glæder og sorger. En form for familie, man selv har valgt", supplerer Tonje Eliasson.
Mads Kristensen flyttede ind efter bruddet med en kæreste, da han ikke kunne forestille sig at bo alene.
Trods de forskellige grunde til at flytte ind, er de alle enige om, hvad kollektivet giver dem. Et fællesskab. Men ikke et, der vokser naturligt. 10 mennesker betyder også 10 forskellige måder at gøre tingene på. Det kræver et husmøde hver anden uge for at sætte ord på fællesskabet.
"Man bliver hele tiden udfordret. Især ens idéer om, hvordan tingene skal være, bliver der rykket ved. For at få det til at fungere er det vigtigt at være åben og ærlig over for hinanden. Min udfordring med fællesskabet har klart været at sætte ord på, hvordan jeg har det", siger Lærke Palm, og Tonje Eliasson nikker:
"Ja, man er tvunget til at mærke efter og kommunikere det ud til de andre beboere".

Frans den førstefødte

I 1994 var kollektivet ved at blive nedlagt. Tre Kløvedal-medlemmer sad i huset og var blevet trætte af at kigge på hinanden.
Men ifølge kollektivets vedtægter skulle alle beboere være enige om ophævelsen. Derfor blev der sendt bud efter alle, og under mødet valgte søn af Lene Kløvedal - Frans Kløvedal den førstefødte, som var første nye medlem i Kløvedalfamilien, at han gerne ville flytte ind med en gruppe venner.
Forslaget blev accepteret, dermed også et generationsskifte i Maos Lyst, hvor de tidligere politiske overbevisninger røg med ud.
Siden er der løbende blevet skiftet ud i beboerne. Og det er sundt for fællesskabet.
"I et kollektiv opstår ofte traditioner, som man pludselig ikke spørger ind til, fordi 'det plejer vi'. Nye beboere kommer med nye impulser og øjne på, hvordan tingene også kunne foregå", siger Lærke Palm.
I kollektivet er alt til diskussion, og den rummelighed ses også i fællesskabet, hvor der heller ikke bliver ført regnskab over, hvad folk gør eller ikke gør.
"Jeg var syg med hjernerystelse i et halvt år, hvor jeg blev fritaget fra alle pligter som for eksempel min faste maddag. Det var rart at mærke, at folk stod sammen om at bære mig igennem den periode" siger Marie Richter.
Dog har rummeligheden sine begrænsninger.
"Hvis man er ude seks dage om ugen, har man ikke tid til at bo i det her kollektiv", siger Mads Kristensen.
"Det kræver, at man skal have lyst til at dele og lægge tid i fællesskabet samt bruge energi på vedligeholdelsen af huset", fortsætter Tonje Eliasson.
Især hvad der er dit, mit og vores kommer på prøve i den første tid, man bor i huset. Det mærkede de to drenge på fire og seks år, da de flyttede ind. De skulle vænne sig til, at katten tilhørte alle.
"De var vant til fra børnehaven, at alt er delt op mellem dit og mit. Her var det anderledes. I den første tid var de oppe på deres værelse, men nu er de hele tiden nede i fællesrummene med os andre", siger Lærke Palm.
Også de ældre beboere har svært ved at blive inde på værelserne.
"Jeg havde en ide om, at jeg skulle få læst en masse bøger, men jeg hænger hele tiden ud med de andre beboere", siger Mads Kristensen.
Og kollektivet har vokset på dem. Marie Richter har boet i kollektivet i fem år og kan ikke forestille sig at flytte herfra.
"Jeg håber at kunne overbevise en kæreste om at flytte herind", siger hun.
"Jeg har bestemt heller ingen exitdato for, hvornår jeg skulle flytte", siger Tonje Eliasson.

Selvom alle har hver deres værelse, ender de fleste alligevel nede i fællesrummene.

Selvom alle har hver deres værelse, ender de fleste alligevel nede i fællesrummene.

Ny beboer

Hvad kigger man så efter, når en ny beboer skal ind?
"Vi vil gerne have folk ind, som er villige til at tage vare på fællesskabet, så man spørger meget ind til deres forestilling omkring det. Om de er interesseret i at møde folk. Men egentlig handler det mest om, at man 'klikker' med personen", siger Lærke Palm.
Selvom tiden med Kløvedal-medlemmerne efterhånden er lang tid siden, holder Maos Lyst stadig kontakt med de tidligere beboere. Ved den årlige nytårskur bliver alle gamle og tidligere beboere inviteret. Sidste gang samlede de 25, hvor Mogens og Troels Kløvedal kom og fortalte historier hele aftenen. Også Ebbe Kløvedal Reichs enkefrue har været forbi.
De mange gengangere vidner om et hus, som har haft stor betydning for mange mennesker.
"Der er et fællesskab mellem alle dem, som har boet her igennem årene. Det er en kæmpe familie. Selvom jeg en dag flytter herfra, vil det stadig være et hjem, hvor dørene altid vil stå åbne for mig", siger Marie Richter, som er på vej ud ad døren for at købe ind til hendes maddag.
Hverken Lærke Palm eller Mads Kristensen når at se, hvad der kommer på bordet. Hun skal af sted på arbejde, mens han skal ind til koncert på Refshaleøen.
"Der er aldrig to dage ens med den samme konstellation af mennesker til middag. Én dag er vi to, den næste 15. Det er netop det dynamiske og omskiftelige ved at bo kollektiv, som jeg elsker", siger Marie Richter.

Et kollektiv kræver planlægning som en storfamilie.

Et kollektiv kræver planlægning som en storfamilie.

Mange størrelser bor i kollektivet.

Mange størrelser bor i kollektivet.

Håndklæder, viskestykker og karklude stablet i vaskerummet.

Håndklæder, viskestykker og karklude stablet i vaskerummet.

Fælles postkasse

Fælles postkasse

Mads Kristensen på sit værelse.

Mads Kristensen på sit værelse.

Kollektivet set fra haven.

Kollektivet set fra haven.

Publiceret 12 August 2014 14:00