Inge Færch driver Donation25 fra hjemmet på Hyldegårdsvej. På billedet er hun ved at gøre klar til at sende en portion af sine egne karklude ud i landet. Foto: Annette Houman

Inge Færch driver Donation25 fra hjemmet på Hyldegårdsvej. På billedet er hun ved at gøre klar til at sende en portion af sine egne karklude ud i landet. Foto: Annette Houman

Iværksætteren Inge har heltindepotentiale

Inge Færchs Donation25-univers på Facebook, hvor mere end 100 kvinder hækler og strikker bomuldskarklude for en bedre verden, har indsamlet 180.000 kr. til velgørenhed. Nu er hun indstillet til Heltindeprisen

Af
Annette Houman

Annette Houman

Køb en karklud, skån miljøet og støt et godt formål.
Det er kernen i Donation25, som Inge Færch fra Charlottenlund tog initiativ til i august sidste år. Et univers på Facebook, hvor kvinder, der gerne vil gøre en forskel, strikker eller hækler bomuldskarklude og sælger dem for 30 kroner stykket.
Pengene går til lige netop dén velgørende organisation, den enkelte gerne vil støtte - og naturen bliver skånet for den mikroplast, som vaskes ud af de farvestrålende 'engangsklude', når en sådan erstattes af en bomuldsklud. Win-win.

Jubel over nominering

For få dage siden kunne Inge Færch og hendes over 100 loyale støtter juble over, at de første 180.000 kroner er samlet ind til velgørende formål - og midt i jublen kom så nomineringen til Heltindeprisen, som Ugebladet Søndag uddeler for andet år i træk. For at hylde de mange kvinder, der yder en ulønnet og frivillig indsats for samfundet.
"Det er jo bare helt fantastisk. Tænk, at vi nu er vokset til, at vi er mere end 100 over hele landet, der nørkler til glæde for et hav af velgørende organisationer, med over 3.000 kunder, der aftager vores klude, og nu er vi blevet så synlige, at vi er blandt finalisterne til Heltindeprisen", smiler Inge Færch.
For godt nok er det hende, der er nomineret, og det er da også hendes idé, men uden opbakningen fra alle 'nørklerne' var der jo intet at hylde.
Det er læserne af Søndag, der har indstillet en række potentielle heltinder, og et dommerpanel har udvalgt seks finalister, hvor Inge Færch altså er én af dem.
I dommerpanelet sidder fire kvinder med "fagligt vid og menneskelig varme", som der står på ugebladets hjemmeside, Lisbeth Zornig Andersen, Hanne Reintoft, Mimi Jakobsen og Søndags chefredaktør, Stinne Bjerre.

Iværksætteren Inge Færch arbejder nu på version 2.0 af sit Donation25. PR-foto: Kristine Bramsen.

Iværksætteren Inge Færch arbejder nu på version 2.0 af sit Donation25. PR-foto: Kristine Bramsen.

Så Plastic Change på tv

Idéen til at skabe Donation25 kom sidste sommer, da Inge Færch så et program på TV2, hvor studievært Mikkel Beha Pedersen havde besøg af sin fætter, Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change - og i øvrigt bosat i Hellerup.
"Den udsendelse fik for alvor mine øjne op for det store problem med plast i havene - ikke mindst mikroplast fra blandt andet engangsklude, som mange vasker og genbruger. Genbrug er godt, men ikke lige netop her. Så hvorfor ikke udskifte kluden med en hjemmestrikket bomuldsklud, tænkte jeg", forklarer hun, der selv elsker at nørkle og er storproducent af karklude.
Eller var, for der er nu så meget gang i Donation25, at hun ikke har tid til ret meget andet end at administrere Facebook-gruppen - ved siden af sit fuldtidsjob som underviser på Serviceøkonomuddannelsen på Cphbusiness i København.

De blå nuancer er Inges foretrukne, når hun nørkler karklude for gode formål. Foto: Annette Houman

De blå nuancer er Inges foretrukne, når hun nørkler karklude for gode formål. Foto: Annette Houman

Et skridt på vejen

Hver nørkler har sit særlige design, og flere bruger økologisk bomuld, men det er op til den enkelte, hvilken kvalitet bomuld de vælger at bruge.
Nu skåner I miljøet for mikroplast, men bomuldsproduktion er vel ikke miljøneutralt?
"Nej, det er fuldstændig korrekt. Men vil man gøre en forskel, må man starte et sted. Vi kan ikke løse alverdens problemer i ét hug, men at erstatte de miljøskadelige engangsklude er et vigtigt skridt på vejen", understreger hun.

Blæst omkuld

Det helt store gennembrud for Donation25 kom i januar i år, da journalist og forfatter Signe Wenneberg på sin blog omtalte Donation25, og dernæst bragte Politiken en stor artikel om initiativet - sammen med et par andre, der også sælger strikkede karklude, dog ikke på frivillig basis.
"Omtalen satte i dén grad gang i efterspørgslen - både fra bidragydere og aftagere - og vi blev nærmest blæst omkuld. Selv fra udlandet er der kommet henvendelser", siger Inge, der nu arbejder på at udvikle konceptet.
"Facebook egner sig ikke til at 'drive' en webshop som vores med mere end 100 nørklere, der alle har et personligt design og en særlig organisation, de vil støtte. Det er efterhånden vanskeligt for kunderne at få et overblik", forklarer iværksætteren, der derfor arbejder på en decideret forretningsmodel med hjemmeside, professionelle rådgivere og eksterne investorer.
Men modellen vil fortsat basere sig på frivilligt arbejde med nørklere og andre ildsjæle, som vil bidrage med deres faglige viden og gerne en pose penge til de få ting, der trods alt koster noget, som f.eks. en hjemmeside og domænenavne.
"Og jeg har da købt domænenavne i en række lande omkring os, for hvorfor ikke lade idéen vokse ud over Danmarks grænser", smiler hun, der er cand.merc. i strategi, organisation og ledelse og bl.a. har været ansat hos A.P. Møller og i Torm.

Iværksætter-gen

Udover at knokle på for at få Donation25 løftet op i de højere luftlag, ejer hun sammen med sin mand, Peter Rose, firmaet Woodliving, der skaber nye møbler ud af genbrugstræ - Peter Rose deltog bl.a. i DR-programmet 'Fra yt til nyt' - og de to stod også bag den første sandskulpturfestival i København.
Så de sidder ikke just på hænderne i den familie, og det er tydeligt, at kreativiteten blomstrer, når man lægger vejen forbi hjemmet på Hyldegårdsvej.
"Vi elsker at samle på sjove ting, det bedste sted at lede er i storskraldsbunkerne her i kommunen. Vi kalder vores hjem et 'cirkushjem'", ler Inge, der får nye idéer til "alt muligt" hele tiden.
Men de må forblive idéer på papiret indtil videre, for nu gælder det version 2.0 af Donation25.

Navnet og målene

I øvrigt - navnet Donation25 opstod oprindeligt ud fra beløbet 25, som var prisen for en karklud i begyndelsen.
"Men nu har vi sat salgsprisen op til 30 kroner - og 55 kroner for dem af økologisk bomuld. Når man donerer beløb til en velgørende organisation, får man et skattefradrag, og det dækker nogenlunde udgiften til garnet", forklarer hun og tilføjer:
"Det giver dog stadig mening med 25, for en karklud måler cirka 25 gange 25 centimeter", lyder det muntert fra en kvinde med heltindepotentiale.
Om det bliver Inge Færch, der løber med Heltindeprisen, ja, det afsløres den 25. april.
Frem til den 22. april kan man på www.soendag.dk stemme på sin favorit, og vinderen får 25.000 kroner til velgørende formål samt et smykke.

Publiceret 13 April 2016 09:00