Jens Agger er stifter og formand for Gentofte Selvforsvars Klub. Han har selv dyrket Ju-Jitsu i 60 år. Foto: Signe Haahr Pedersen

Jens Agger er stifter og formand for Gentofte Selvforsvars Klub. Han har selv dyrket Ju-Jitsu i 60 år. Foto: Signe Haahr Pedersen

Gentoftes Selvforsvars Klub fylder 40 år: “Vi er alle sammen blevet påført den tanke, at dét at forsvare sig selv er at slås. Det er noget vrøvl. Dét er at tænke sig om”

I 1978 grundlagde Jens Agger Gentofte Selvforsvars Klub. Et sted, der arbejder ud fra den tese, at du kun undgår vold ved at tage kampen op med dig selv

Af
Signe Haahr Pedersen

Foden var brækket, og der var blod overalt. De andre børn havde jaget ham gennem Rønnes gader med stænger og sten. Nu var han endelig nået hjem og skyndte sig ind i stuen til sin mor.

“Gå ud og vask dig,” sagde hun, og så blev der ikke snakket mere om det.

“Det er for meget at forlange af et 9-årigt barn,” siger Jens Agger.

I år er det 40 år siden, han stiftede Gentofte Selvforsvars Klub. På den tid har godt og vel 6.000 elever været omkring klubben for at lære at beskytte sig selv.

“Personligt lærte jeg tidligt, at du er ansvarlig for dit eget liv. Du er ansvarlig for din egen sikkerhed, og det er noget, jeg prædiker både for kvinder og for børn,” fortæller Jens Agger og slår fast, at han og stedets instruktører går ligeså meget op i mentaltræning som i Ju-Jitsuens kampteknikker.

“Vi er alle sammen blevet påført den tanke at dét at forsvare sig selv er at slås. Det er noget vrøvl. Dét er at tænke sig om. Det er at forstå konsekvenserne af sine egne handlinger. Hvis man ikke forstår det, bliver man nemt udsat for overgreb.”

Du kender den farlige

Gentofte Selvforsvars Klub har en læresætning, der siger: “Der er ingen undskyldning for vold, men der er mange årsager.” Man arbejder ud fra filosofien om, at du mindsker din risiko for at havne i en voldelig situation, hvis du bliver klogere på, hvad volden udspringer af. For eksempel er det ifølge Jens Agger vigtigt at indse, at overfald ofte begås af mennesker, du kender og ikke af tilfældige fremmede.

“Skal du have løst et problem som vold, skal du føle et socialt ansvar i det nærmiljø, du er i. 90 procent af al vold mod kvinder foregår i nærmiljøet. Det udøves af kolleger, skolekammerater, studiekammerater, i familien og især i parforholdet. Det er så velbelyst.”

Gentofte Selvforsvars Klub rummer omkring 100 medlemmer. De senere år klubben især oplevet en tilstrømning af unge kvinder. Foto: Signe Haahr Pedersen

Gentofte Selvforsvars Klub rummer omkring 100 medlemmer. De senere år klubben især oplevet en tilstrømning af unge kvinder. Foto: Signe Haahr Pedersen

Men det er ikke noget, vi i Danmark er gode til at tale om, mener Jens Agger. Volden er derfor uhyggeligt tæt på og samtidig utrolig fjern. Og af den grund bliver de fleste overrumplede, når de møder den og aner ikke, hvordan de skal håndtere den.

“Når vi diskuterer vold mod kvinder, siger vi: Ingen har lov til at slå dig. Og det er fuldstændig rigtigt. Det er der ingen, der har lov til. Men alt for mange gør det alligevel. Du skal ikke forholde dig til, at de ikke må gøre det. Du skal forholde dig til, at de gør det. Og hvordan vil du så agere?”

Udstrålingens magt

Første punkt på selvforsvarslisten er at blive bevidst om dine egne og andres signaler, forklarer Jens Agger. Det handler om at være opmærksom på, hvordan omverdenen opfatter dig, og så skal du øve dig i at læse dine medmennesker. Den øvelse hjælper dig videre til næste skridt. Nemlig at få helt styr på, hvor dine grænser ligger. Hvad vil du finde dig i - og fra hvem? Når grænserne er sat, skal du tænke over, hvad du vil gøre, hvis de bliver overskredet, og hvilke konsekvenser det kan have at handle på det.

“Den fysiske selvforsvar er sidstehjælpen, men kamptræningen bruges også som led i en personlig udvikling. En udvikling af dine egne signaler, dine egne grænser og kapacitet. Du får en udstråling, som du aldrig ville have fået, hvis du havde dyrket fodbold eller tennis,” forklarer Jens Agger og fortsætter:

“Det er den mentale styrke, jeg gerne vil udvikle. Hos vores elever ser vi, at de får en ro omkring sig selv, de får selvtillid omkring sig selv. Den gode Ju-Jitsu-udøver behøver ikke at slås, fordi hans udstråling som udgangspunkt forhindrer ham i at komme op at slås. Da jeg var dreng, sloges jeg, fordi min udstråling var forkert. Det tog mange år, før jeg fandt ud af, at det var mig, der var noget galt med. Det var mig, der indbød til det, det var mig, der var aggressiv, fordi jeg gik i forsvarsposition, hver gang jeg blev krænket, fordi mine grænser lå et forkert sted.”

Men det var vel ikke din skyld?

Hvis jeg havde ageret anderledes, var det aldrig sket.”

Er det ikke meget ansvar at lægge på det enkelte menneske?

Jo, men hvem skulle ellers tage det? Lad os lytte til Søren Kirkegaard. Han siger: Du skal ville dig selv. Du skal altså have viljen til at ville dit eget liv, og det starter med, at du tager ansvaret for dig selv. For der er ikke andre, der kan gøre det.”

Faktaboks

Gentofte Selvforsvars Klub

    blev stiftet i 1978 og har haft den samme ledelse gennem alle årene

    tilbyder undervisning i Ju-Jitsu samt strategisk og psykologisk selvforsvar. Derudover står klubben løbende for en række specialkurser og foredrag om forebyggelse af vold.

    har sat en maksgrænse på 150 aktive medlemmer. Tidligere var tallet oppe omkring de 200. Men på grund af mangel på lokaler har klubben sat det ned.

    har en stab på 20 instruktører med sort bælte og mindst 15 års erfaring.

    har hjemme på Hartmannsvej 22 i Hellerup

Publiceret 30 August 2018 11:30