DEBAT: Maos Lyst og Venezuelas mareridt

Af
Erik Svane

107 Ordrupvej

Charlottenlund

debat Inger Glerup beklager sig over, at man under besøget til Maos Lyst i anledning af det "åbne hus" for at fejre kollektivets 50-års-dag, ingen adgang havde til huset selv. I stedet for at være skuffet over "at opholde sig i haven i regnvejr", skulle hun være henrykt. Over at have fået en (enorm) god lektie om socialismens/kommunismens løfter og om, hvad man faktisk oplever, når "drømmen" (sic) bliver virkelighed.

Seneste eksempel er Venezuela, hvor borgerne efter næsten 20 år af den Bolivariske Revolution, og hvad var engang Sydamerikas rigeste land, nu kan nyde manglen på mad, medicin og toiletpapir, samt strømafbrydelser, hyperinflation og generelt en økonomi i frit fald, mens millioner af folk flygter til nabolandene.

I denne sammenhæng har der været meget humor over, at en Fox News journalist har sammenlignet Venezuela med Danmark. Der har utvivlsomt været overdrivelse i den reportage, men kan det ikke virke lidt indskrænkende, at den eneste lektie, som danskerne synes at have taget fra kontroverset, er (igen), at de konservative amerikanere er ikke andet end nogle uvidende tumper, som burde vide mere om verdenen? (Samt selvfølgelig den stedsegrønne drøm om, at USA burde efterligne Skandinavien og – endelig – få et socialistisk samfund.)

Sig mig: Har danskerne ikke egentlig også en lektie at lære? Som måske er vigtigere: At når "tosserne" er betænkelige om lande (eller rettere om revolutionernes ledere), der har valgt socialismen, har de ofte haft god grund til det? Er Chavez's Venezuela (efter bl.a. Lenins USSR, Ceausescus Rumænien og Maos Kina) ikke et godt bevis på det? Har alle lande (eller rettere, alle revolutionernes ledere) ikke lovet samme fremtid i skandinavisk stil?

Hvem kan forudse med sikkerhed, om en venstreorienteret regime vil følge Danmarks eksempel eller Venezuelas? Er der nogen, der har svar på det?

Publiceret 27 September 2018 16:00