Ulla Skou er uddannet designer og folkeskolelærer, og i Repair Caféen vil hun hjælpe folk med at reparere deres tøj.

Ulla Skou er uddannet designer og folkeskolelærer, og i Repair Caféen vil hun hjælpe folk med at reparere deres tøj.

Ny café bekæmper brug-og-smid-væk-kulturen: "Rigtig mange mennesker kyler ting ud, bare fordi de har tabt en knap"

På lørdag får Gentofte en ny café, som vil gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen lokalt

Af
Signe Haahr Pedersen

overforbrug Forleden brændte Helle Overgaards støvsuger sammen. “Den kommer da aldrig til at virke igen,” var hendes første tanke. Men nu står den her på gulvet i lokale nr. 2.003 på Hellerupvej 24 og har fået en chance til. For dét, der kan fikses, bør fikses. Det er filosofien bag Repair Café Gentofte, som fra på lørdag står klar til at hjælpe dig med at reparere ting, du måske er på vej til at smide i skraldespanden.

"Vores projekt er en del af noget større. For det er jo lavpraktisk at foretage reparationer, men i det større billede hænger det sammen med, at vi har nogle verdensmål på miljøområdet. Der er blandt andet et mål om, at vi skal være mere ansvarlige, når det gælder vareproduktion og forbrug. Det får simpelthen for mange konsekvenser for klimaet på sigt, hvis ikke de mål nås," forklarer Helle Overgaard, som er med i den frivillige gruppe borgere, der har løbet initiativet i gang i samarbejde med Gentofte Kommune.

Som i gamle dage

Helt konkret kommer caféen til at have åbent den første lørdag i hver måned fra kl. 13 til 16, hvor man kan dukke op med ejendele, der trænger til nyt liv. En af dem, der griber værktøjet, er Christen Monberg. Han er pensioneret elektroingeniør og allerede aktiv som frivillig "fikser" hos Repair Café på Nørrebro. Her har han blandt andet fået brødristere, hårtørrere, fjernsyn og en enkelt Kaj Bojesen-abe til at fungere på ny.

Helle Overgaard, Christen Monberg og Ulla Skou er blandt initiativtagerne til Repair Café Gentofte, der fået stillet et lokale til rådighed på Hellerupvej 24. Foto: Signe Haahr Pedersen

Helle Overgaard, Christen Monberg og Ulla Skou er blandt initiativtagerne til Repair Café Gentofte, der fået stillet et lokale til rådighed på Hellerupvej 24. Foto: Signe Haahr Pedersen

"Vi har det morsomt, og det er en stor tilfredstillelse at hjælpe folk med at fjerne et problem," siger han og understreger samtidig, at det er vigtigt, at reparationerne foregår i fællesskab med ejendelens ejermand, så vedkommende bliver klogere på, hvordan man bærer sig ad.

For det der med at reparere, er noget, mange af os ikke kan finde ud af længere.

"Da jeg var dreng, havde alle mine klassekammeraters hjem et værksted. Alle reparerede ting selv, fordi det var alt for dyrt at smide ting ud. Alting kostede mange penge. Et fjernsyn kostede en halv årsløn dengang, og en støvsuger var jo skidedyr," fortæller Christen Monberg og fortsætter:

"Men det er gået tabt. Jeg kan se det på mine egne børn. Når de flytter hjemmefra, kan de ikke engang finde ud af at tapetsere og male. Endsige hænge lamper op eller skifte en pakning i en utæt vandhane. Altså - de der praktiske ting, der skal til for at kunne eksistere."

Tøj med minder i

Helle Overgaard er enig.

"Vi skal ikke dømme nogen eller belære nogen om, hvad de skal gøre. Det er ikke det, der er intentionen. Men hvis man i samråd kan få noget sparring og nogle gode idéer til, hvordan man kan reparere og selv lære det. Sådan, at du næste gang, du sidder med en ting, der er gået i stykker, ved, at du ikke behøver at smide den ud," forklarer hun.

Det handler om at sætte tankerne i gang hos borgerne, så flere flytter fokus fra at købe nyt til at gøre en indsats for at få de ting, vi allerede har, til at holde længere.

Som pensioneret elektroingeniør har Christen Monberg forstand på mekanik af næsten enhver art. Han har blandt andet repareret et fjernsyn og en hårtørrer.

Som pensioneret elektroingeniør har Christen Monberg forstand på mekanik af næsten enhver art. Han har blandt andet repareret et fjernsyn og en hårtørrer.

For Ulla Skou, der også er en del af de frivillige fiksere, er tøjforbruget især vigtigt at tage fat i.

"Vores rate for, hvor meget tøj, vi køber stiger og stiger og stiger. Det er fuldstændig åndsvagt. For man kan faktisk lave noget tøj, som kan holde rigtig lang tid, men rigtig mange mennesker kyler ting ud, stort set bare fordi de har tabt en knap. Jeg mener, man bør se et stykke tøj som en livsledsager med en masse minder i, som ikke hele tiden skal erstattes af noget nyt," siger hun, og Christen Monberg nikker:

"Når noget går i stykker, tænker mange straks: Kan det her blive en forsikringssag? I stedet skal de tænke: Kan det her repareres? Det, synes jeg, er en meget lavpraktisk og direkte vision for os at ændre den tankegang."

Det er dog ikke alt, som Repair Café Gentofte vil reparere. Det er nemlig vigtigt for projektet, at dets arbejde ikke bliver konkurrenceforvridende. Du kan derfor ikke troppe op med en cykel, som din lokale cykelsmed ligeså godt kunne fikse.

"Vi forventer også, at der er en vis respekt omkring caféens arbejde. At man for eksempel ikke kommer med ting, man vil have lavet gratis for så at sælge dem videre. Man skal komme, fordi man er glad for lige dén ting og gerne vil værne om den," siger Helle Overgaard.

Repair Café Gentofte

er sat i værk af en gruppe borgere i samarbejde med Gentofte Kommune.

Den har åbent den første lørdag i hver måned fra kl. 13 til 16. Den er en del af den overordnede nonprofit organisation Repair Café Danmark, der har reparationscaféer flere steder i landet, som alle arbejder ud fra de samme retningslinjer, der blandt siger, at reparationsarbejdet skal være gratis og ikke må være konkurrenceforvridende for det lokale erhvervsliv.

Den har hjemme i lokale nr. 2.003 på Hellerupvej 24.

Den søger flere "fiksere", så er du god til at reparere, kan caféen kontaktes via facebooksiden Repair Café Gentofte.

Publiceret 30 October 2018 11:00