Platt-Forms musikalske forbillede er Swe-Danes, entertainertrioen med Ulrik Neumann, Svend Asmussen og Alice Babs, der eksisterede fra 1958-1962. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

Platt-Forms musikalske forbillede er Swe-Danes, entertainertrioen med Ulrik Neumann, Svend Asmussen og Alice Babs, der eksisterede fra 1958-1962. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

Platt-Form: "Vi er et trehovedet lille monster"

En indianergryde af pølsehumor, politisk satire og masser af musik. Sådan beskriver Mille Lehfeldt, Laus Høybye og Jakob Fauerby selv deres Reumert-nominerede show 'En smule i overkanten', som 15. november kommer til Bellevue Teatret

Af
Jesper Bjørn Larsen

"Mille har da et lidt mærkeligt ansigt, har hun ikke? Prøv at se, ligner hun ikke lidt en fugl? Hvad sker der med de der tynde arme..."

Mille Lehfeldt kniber øjnene sammen og ligner en, der kunne gå i udbrud med et snappy comeback når som helst. Så vender hun sig mod journalisten med en overbærende mine og et træt lille drag om munden. Som for at sige, "jeg orker sgu næsten ikke at sætte dem på plads." Eller måske snarere, "forstår du nu, hvad jeg ligger og tumler med på daglig basis?"

Det hele er naturligvis spil for galleriet. Mille Lehfeldt er ikke det mindste sur på Laus Høybye og Jakob Fauerby, som mobber hende fra den anden side af cafébordet.

Faktisk har hun kun været sur på en af de to herrer én gang i løbet af deres mangeårige venskaber på kryds og tværs. Det var lige efter en forestilling. Sceneteknikerne troede, Mille og Laus lavede fis. Kun Jakob kunne se, at den faktisk var god nok. Eller gal nok.

"Jeg kan ikke engang huske, hvad det var, vi blev uenige om, men pludselig stod vi bare og råbte af hinanden backstage. Det var virkelig mærkeligt og dumt, så ret hurtigt begyndte vi heldigvis at grine," smiler Laus Høybye.

Han mødte første gang Mille Lehfeldt, da hun var 9 år og han 10. Han spillede over for hendes mor Kirsten Lehfeldt på Privatteatret. I garderoben lavede de to børn sjove grimasser til hinanden i spejlet og skreg af grin.

I teenageårene blev han venner med Jakob Fauerby, som lærte Mille Lehfeldt at kende på Statens Teaterskole. Sådan nogenlunde samtidigt med, at Laus gik på Skuespillerskolen ved Odense Teater.

Laus Høybye (tv.), Mille Lehfeldt og Jakob Fauerby siger selv, de føler sig som et band. Så derfor tog vi et ægte bandbillede af dem. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Laus Høybye (tv.), Mille Lehfeldt og Jakob Fauerby siger selv, de føler sig som et band. Så derfor tog vi et ægte bandbillede af dem. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Når de tre venner mødtes til fester og frokoster, grinte de af det samme. Tog pis på de samme typer. Syntes, de samme ting var for galt. De begyndte også at lave sketches internt. For eksempel lod Jakob som om, han var meget maskulin og fræk, når han nærmede sig Mille med et sultent blik. Og når folk så troede, Casanova var klar til at sætte tænderne i den lyshårede skuespillerinde, talte han med fistelstemme.

"På en eller anden måde gik der altid gøgl i den, så vi talte længe om, at vi burde lave noget sammen," husker Jakob Fauerby.

"På et tidspunkt tog vi os sammen. Vi spurgte Kitte Wagner inde på Nørrebro Teater, om vi ikke måtte lave et show. 'Hvad vil I lave', spurgte hun. Det vidste vi ikke rigtigt, men vi lovede, at det nok skulle blive rigtig sjov samfundssatire med bid i," griner Laus Høybye.

En svær debut

Med svedige håndflader fik trioen det, der på fagsprog hedder en 'open mike' til en aften, hvor salen var proppet med A-navne inden for dansk comedy. Deres to sangnumre vakte lykke, og så gjorde det mindre, at de flaksede rundt med kabler, der var flettet ind i hinanden og mikrofoner, der væltede, for publikum tog det som en del af 'the act'. Som de heldigvis grinte af, så trioen fik lov at sætte showet 'Har du set min nissehue, mor' op i 2013 på Nørrebro Teater.

Platt-Form får hjælp af Denise Stockmann til at arrangere deres vokaler, og Nicholas Nybro designer deres kostumer, men ellers laver de alting selv. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

Platt-Form får hjælp af Denise Stockmann til at arrangere deres vokaler, og Nicholas Nybro designer deres kostumer, men ellers laver de alting selv. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

Så var der lige det med navnet, hvad kalder man sig? 'Nervøs Uld', 'Den Røde Skål', 'Hvad sagde tigeren?' og 'De Tre Muskefire' blev alle overvejet, men valget faldt på 'Platt-Form'.

Satiregruppen kan opleves på Bellevue Teatret mellem 15. november og 1. december med en repremiere på 'En smule i overkanten', som spillede på Betty Nansen Teatrets Edison-scene i november og december sidste år. Et show, som fik virkelig gode anmeldelser hele vejen rundt og som blev Reumert-nomineret.

De tre skriver selv deres tekster, komponerer selv musikken og producerer selv showet uden en eneste støttekrone i ryggen, så et spørgsmål, der presser sig på, er hvordan sådan en skabelsesproces egentlig finder sted.

"Vi plejer at sige, at det er en indianergryde af pølsehumor, politisk satire og masser af musik," indleder Laus Høybye, der er ham, der kan sætte noder sammen og skabe en metrik for sangene.

"Vi tager hele tiden udgangspunkt i, hvor åndssvage, vi selv er, og så spejler vi det i resten af verden," fortsætter Jakob Fauerby.

"Vi er kærligt ondskabsfulde mod hinanden. Overdriver sider af os selv. For eksempel tager jeg pis på Jakob, fordi han er blevet så gammel (41 år, red.)," siger Laus Høybye, som selv er snublende tæt på at fylde 40.

"Der må helst ikke være for mange huller mellem det sjove...", forsøger Jakob Fauerby sig.

"Nej, det skal passe ind i hullerne. Det skal altid passe ind i hullerne," slår Laus Høybye fast.

Et trehovedet monster

Mille Lehfeldt tager ordet, mens drengene fniser færdig.

"Vi har hver vores forcer, men på en eller anden måde smelter det altid sammen. Der er noget, der vibrerer mellem os. Vi er et trehovedet lille monster, der...."

"Hvis Mille ikke synes, det fungerer, så skal vi lytte," indskyder Jakob Fauerby.

"Jeg behøver faktisk ikke engang at gøre mine sætninger færdige," siger Mille Lehfeldt, og de griner alle tre.

"Mille har bare funny bones. Hun kan gøre næsten alting sjovt via et lille blik. Jeg kalder hende 'den lille knælerfugl'," siger Laus Høybye.

"Laus har en sjælden evne til at se det absurde i tilværelsen. Og så er han rigtig god til at få det fysiske med. Jeg er nok lidt mere oppe i hovedet...," siger Jakob Fauerby.

"Ja, Jakob følger med i politik og alt muligt," siger Laus Høybye, mens han spærrer øjnene op i grænseløs beundring. "Han er virkelig god til at få øje på det sjove i dansk politik."

"Jeg er nok lidt ham den sure, der gerne vil lave kunst med både vid og bid. Og så kommer gøglerne ind og disrupter mit projekt," griner Jakob Fauerby.

Denne sketch handler om DR's nedlagte råbeorkester. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

Denne sketch handler om DR's nedlagte råbeorkester. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

Kropsidealer, kønsroller, ageren på sociale medier. Må en hvid heteroseksuel mand mene noget? Er professorer virkelig klogere end bloggere? Ville Jesus kunne lide jødekager? Alt er i spil, når de enkelte numre udtænkes på platformen.

"Vi vil gerne bruge vores taletid på noget, der er lidt vigtigere end det rene fis. Det skal komme et sted fra. Folk må gerne grine lige dér, hvor det også gør lidt ondt på dem," siger Mille Lehfeldt.

For eksempel fandt de ud af, at de gerne ville tage pis på småligheden. 'Jeg er sgu så træt af, at folk går op i bittesmå ting', protesterede Jakob en dag. Pludselig havde de skrevet en sang, der hed 'Bittesmå sko'.

Plads til fri leg

Der er ikke noget manuskript, når Platt-Form går på scenen. Det eneste, der er nøjagtig det samme hver aften er sangteksterne. Alle sketches er mere eller mindre improviseret frem. De tre ved selvfølgelig, hvor de skal starte og slutte - og hvad der gerne må ske undervejs - men ellers er der plads til fri leg, herunder inddragelse af publikum.

Her har vi fat i selve syndefaldet. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

Her har vi fat i selve syndefaldet. PR-foto: Oliver G. Hoffmeyer

"På en måde kan alt ske, så vi er utrygge på en meget tryg måde. Det er en skøn gave," siger Mille Lehfeldt.

"At få lov at være kreativ sammen med to mennesker, som man stoler så meget på, det er det fedeste. Laus og Mille er mine bedste venner. Og de er samtidig de to bedste skuespillere, jeg kender. Jeg er helt på røven over deres timing og musikalitet. De kan tage en replik og dreje den, så den bliver både troværdig og skidesjov," siger Jakob Fauerby. Og ser for første gang helt alvorlig, nærmest andægtig, ud.

"Nårhh, hvor er du sød," griner de to andre. "Du er også fantastisk."

Publiceret 14 November 2018 10:06