Gode råd til din grønne samvittighed: Sådan bruger du mindre plastik i hverdagen

Med miljøbiolog Henrik Beha Nielsen fra Hellerup i spidsen giver organisationen Plastic Change deres gode råd mod plastikspild

"Vi har haft en forbrugsfest med plast og nu kommer tømmermændene." Sådan skriver Plastic Change på deres hjemmeside.

Plastic Change blev dannet i april 2014 af miljøbiolog Henrik Beha Pedersen, som bor i Hellerup. Med sin organisation har han forsøgt at råbe verden op omkring konsekvenserne ved plastikspild.

At en lang række af planetens miljøer i dag er så plastificerede, at man finder plast i iskerneboringer, på de dybeste steder i havet, i de fleste havfugle, i fisk, muslinger og plankton, selv i honning, vin og øl. Og at plasten kommer tilbage til os mennesker i vores kost.

"Det er en boomerang af vores produktionsmønster, der kræver et svar," skriver Plastic Change på deres hjemmeside.

Her kommer de med gode råd til Gentofte-borgerne om, hvordan de kan mindske deres plastikspild i hverdagen.

NÅR DU SHOPPER

Husk muleposen

Undgå at købe en ny plastikbærepose, hver gang du handler. Gør det i stedet til en vane at have en mulepose i tasken til at bringe dagligvarerne hjem eller genbrug plastikposerne.

Undgå overflødig emballage

Gå uden om meloner i plastik, skiveskåret pålæg i plastik og anden overflødig emballage.

Sig nej tak til plastikposer

Du behøver ikke en plasticpose til at bære en læbepomade, en æske piller og andre småindkøb. Stop det i tasken eller lommen.

Undgå syntetisk tøj

Undgå tøj af syntetiske stoffer som polyester og elastan, der afgiver mikroplast, som skylles ud i havet, når tøjet smides i vaskemaskinen. Køb i stedet tøj af økologisk bomuld, hør, silke m.v.

I HJEMMET

Udskift din karklud

De pastelfarvede engangskarklude indeholder 20 procent mikroplast, som ryger direkte ud i havet, hver gang du vasker dem i vaskemaskinen. Udskift derfor dine engangsklude med karklude af økologisk bomuld.

Mælk uden skruelåg

Vælg mælken uden skruelåg, når du køber ind. Køb vatpinde af træ i stedet for af plastik.

Frys i bøtter

Frys madvarer ned i solide plastikbøtter frem for i plastikposer.

Skolefrugt i stofposer

Brug stofposer eller poser af voksdug i stedet for plastikposer til børnenes skolefrugt

Cremer uden plastik

Undgå plejeprodukter med mikroplastik (Polyethylene (PE), (PET), Polypropylene (PP), Polymethyl methacrylate (PMMA), Nylon/Polyamide og/eller Polytetrafluoroethylene/Teflon (PTFE))

Kun tre ting i toilettet

Toilettet er kun til urin, afføring og papir – ikke kontaktlinser, vatpinde, tandtråd m.v.

Fyld maskinen

Når du vasker syntetisk tøj – så fyld vaskemaskinen op. Dermed opstår der mindre gnidningsmodstand mellem tøjstykkerne, og tøjet afgiver langt færre fibre.

NÅR DU SPISER UDE

På café

Drop plastiksugerøret og medbring din egen to-go-kop.

Drop engangsservice

Brug i stedet rigtige kopper, glas, tallerkner og bestik. Maden og vinen smager meget bedre.

Brug en drikkedunk

Selv om der er pant på plastikflasker, er det stadig langt bedre for miljøet at bruge en drikkedunk af glas eller plastik, som du kan vaske og bruge igen og igen.

Ryd op - også for andre

Husk at tage dit affald med dig, når du færdes i naturen. Saml vildfaren plastik op på din gåtur og smid det i skraldespanden, når andre har ’glemt’ det. ka

Fakta om plastikspild

  1962 blev der produceret 15 millioner ton plastik, mens det tal i 2014 var vokset til 311 millioner ton, heraf bruges 26 procent til emballage.

  62 procent af al det affald, der fjernes fra verdenshavene, er plastik, heraf er størstedelen plastikemballage.

  Otte millioner ton plastik bliver dumpet i havet i disse år. Det svarer til, at en skraldevogn tømmer sin last ud i havet hvert minut.

  Fortsætter plastikforureningen i samme tempo, vil det i 2030 svare til to skraldevognes last pr. minut og i 2050 fire skraldevognes last.

  Plastikken bliver ledt rundt i havene af havstrømmene. Plasten samler sig især i fem havområder, såkaldte plastiksupper, der tilsammen har et areal på størrelse med Afrika.

  100.000 havpattedyr og én million fugle lader hvert år livet på grund af plastforurening.

  I april 2014 dannede miljøbiolog Henrik Beha Pedersen, som bor i Hellerup, organisationen Plastic Change. Henriks sætning 'Plastik definerer vores kultur. Vi må ikke lade den definere vores fremtid' danner grundlag for alt arbejde i organisationen.

  Kilde: Plastic Change

Publiceret 15 November 2018 13:41