Gunhild Waldemar, der er klinisk professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, modtager Marie og August Krogh Prisen 2019. Pressefoto

Gunhild Waldemar, der er klinisk professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, modtager Marie og August Krogh Prisen 2019. Pressefoto

Lokal professor får fornem pris

Hellerup-professor Gunhild Waldemar bag demensforskning modtager Marie og August Krogh Prisen 2019

pris Gunhild Waldemar fra Hellerup, der er klinisk professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, modtager Marie og August Krogh Prisen 2019 for sit bidrag til forskning og uddannelse inden for demens. Prisen er på 1,5 millioner kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber. I mere end 30 år har hun arbejdet for at bringe demens frem i det politiske lys og danskernes bevidsthed.

"Det har hun lykkedes med i høj grad, og hendes utrættelige indsats bliver nu belønnet," skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

"Det er dejligt at få anerkendelse og vide, at ens arbejde bliver værdsat. Mange andre end jeg selv har været med til at forme dansk demensforskning, men jeg er stolt af, at jeg har været med til at få både forskning og uddannelse af fagpersonale til at spille sammen, så mennesker med demens i dag får en langt bedre behandling, end da jeg startede inden for feltet for mange år siden," fortæller Gunhild Waldemar.

Væsentligt bidrag

I Danmark lever 90.000 mennesker med demens, og det tal forventes at stige til 123.000 frem mod 2030. Det betyder, at behovet for pleje og behandling af mennesker med demens øges markant. Heldigvis er Danmark relativt godt rustet, da vores demensforskning er med i et internationalt førerfelt.

Gunhild Waldemars bidrag til at bringe dansk demensforskning til det punkt, hvor vi er i dag, er svært at matche: I 1991 var hun medstifter af Alzheimerforeningen. I 1995 etablerede hun den første danske tværfaglige hukommelsesklinik, der diagnosticerer og behandler mennesker med demens. Den er blevet skabelonen for lignende centre sidenhen. I 2007 etablerede hun Nationalt Videnscenter for Demens, og hun spillede en stor faglig rolle i udviklingen af regeringens demenshandlingsplan 2025.

Publiceret 16 January 2019 11:30