Politiet advarer mod, at der er fuphåndværkere på spil i øjeblikket.

Politiet advarer mod, at der er fuphåndværkere på spil i øjeblikket.

Fuphåndværkere hærger atter Gentoftes villaveje

Falske håndværkere er lige nu på spil i Gentofte. En 81-årig mand har mistet 100.000 kr. til bondefangerne, mens det kun var indsatsen fra en snarrådig bankansat, der reddede en 74-årig kvinde fra dyre lærepenge

Af
Jesper Bjørn Larsen

Hvert år skriver Villabyerne om dem, hvert år advarer Nordsjællands Politi mod dem, men hvert år er der desværre adskillige Gentofte-borgere, der går lige i deres kløgtigt opsatte fælder.

Vi taler naturligvis om de engelsktalende 'håndværkere', der dukker op ved folks hoveddøre og tilbyder dem enten tag-, asfalt- eller anlægsarbejde til en fornuftig pris. Ofte har de bemærket, at folk har løse tagsten, og de tilbyder at fikse problemet hurtigt for et overkommeligt beløb. Men hov, så er problemet altid meget mere alvorligt end først antaget, og så bliver det dyrt. Selve arbejdet bliver enten aldrig udført, eller også bliver det udført så elendigt, at de stakkels husejere bagefter må betale ægte håndværkere for at udbedre skaderne.

Fuphåndværkerne plejer at være et lige så sikkert forårstegn som erantis, men i år er 'sæsonen' tilsyneladende begyndt tidligt, for ifølge Nordsjællands Politi er de falske håndværkere er på spil lige nu.

Torsdag den 10. januar gik det ud over en 81-årig mand, der bor på en sidevej til Bernstorffsvej. Villabyerne har talt med mandens niece, som ønsker at være anonym, men som samtidig ønsker at advare Gentofte-borgerne indtrængende. Det følgende er baseret på hendes beretning.

Rådne sprosser

Ved middagstid ringede det på den ældre mands dør. En engelsktalende mand, der sagde, at han arbejdede for et dansk håndværkerfirma, fortalte, at der sad løse sten på taget af huset. Han tilbød at løse problemet for et par hundrede kroner.

Den ældre mand accepterede, og kort efter havde den engelsktalende håndværker lavet et hul i taget på cirka en kvadratmeter. Nu fortalte han, at der var problemer med rådne sprosser, og at det var nødt til at blive ordnet hurtigt.

Jo, det kunne hans firma godt ordne, for de var i forvejen i gang lidt længere nede ad vejen. Han pegede på en varevogn. Men den 81-årige mand skulle lægge et depositum på 50.000 kr. for et stillads, og så skulle han også betale 50.000 kr. til indkøb af materialer.

I den ældre mands bil kørte de ind til Vesterbro, for så kunne den ældre mand jo lige gå i banken, mens håndværkeren ville ordne papirarbejdet. Da den 81-årige mand havde hævet pengene, fortalte håndværkeren, at det var firmaets anden afdeling på Amager, de skulle ud til. Men det var der pludselig ikke tid til. Den engelsktalende mand fik det store kontantbeløb i hånden og lovede, at hans firma ville komme ud til adressen næste dag.

Det skete naturligvis aldrig. Den varevogn, den falske håndværker havde peget på, viste sig at tilhøre et firma, der ikke havde noget med sagen at gøre. Og det telefonnummer, manden havde udleveret, viste sig at høre til et taletidskort.

Den 81-årige mands niece ringede til Nordsjællands Politi, hvor meldingen var, at når man selv er gået med til det, kan politiet ikke gøre så meget ved det.

"Ud fra niecens beskrivelse kan der være tale om helt åbenlyst bedrageri, men vores udfordring er, at vi skal kunne bevise, at der fra starten har været forsæt til bedrageri, og at vedkommende slet ikke har haft til hensigt at udføre arbejdet, for at kunne sigte nogen," siger politikommissær Henrik Rasmussen fra Nordsjællands Politi.

Henrik Rasmussen råder folk til at holde sig langt væk fra fuphåndværkerne.

"Man skal lade være med at lade sig lokke. Vi har ikke nogen erfaringer med, at de udfører et godt stykke arbejde."

Snarrådig bankansat

Måske var det den samme bondefanger, der var på spil torsdag den 17. januar i Charlottenlund.

Her kunne en 74-årig kvinde takke en snarrådig bankansat for, at hun ikke blev narret til at betale et større kontantbeløb til nogle 'håndværkere', der benyttede sig af nøjagtig den samme fremgangsmåde som lige beskrevet.

Kvinden var blevet kontaktet af nogle mænd, som fortalte hende, at der var hul i hendes tag, og de tilbød samtidig, at de kunne reparere det mod kontant betaling. De falske håndværkere var endda så venlige at køre kvinden til en bank i København, så hun kunne hæve pengene, men her fattede den bankansatte mistanke og kontaktede politiet. 'Håndværkerne' var dog forsvundet, da patruljen nåede frem, oplyser Nordsjællands Politi.

Publiceret 22 January 2019 09:30