Foto: Karen Leth/ www.instagram.cm/greenalmanac

Foto: Karen Leth/ www.instagram.cm/greenalmanac

Unge fra Gentofte kaldte til klimastrejke: "Der bliver ikke gjort nok"

Fredag 15. marts gik børn og unge i 27 byer i Danmark klimastrejke i fællesskab med 111 lande verden over. Fra Gentofte Kommune var både folkeskole- og gymnasieelever mødt op for at fortælle politikerne, at de ikke gør nok for klimaet

Af
Kathrine Albrechtsen

Undervisning blev fredag nedlagt på folkeskoler og gymnasier landet over for at samles til demonstration. Og opråbet til politikerne var klart; En ambitiøs klimaplan på dagsordenen nu.

"Det er et udtryk for, hvor galt alting står til, når vi nedlægger undervisningen for at deltage i demonstrationen. Når politikerne ikke reagerer, må der drastiske virkninger til," fortæller Nikolaj Husfeldt Hendriksen, der går i 2.g på Aurehøj Gymnasiun, og i fredags var på gaden for at demonstrere.

På Aurehøj Gymnasium havde man ved en demokratisk afstemning valgt at nedlægge undervisningen for i stedet at strejke, fortæller Nikolaj Husfeldt Hendriksen, som er medlem af elevrådet.

"Det er et udtryk for, hvor galt alting står til, når vi nedlægger undervisningen for at deltage i demonstrationen. Når politikerne ikke reagerer, må der drastiske virkninger til, og det er den ultimative magt som gymnasium at nedlægge undervisningen for at vise, hvor sindssygt vigtigt det er for os," siger han.

Nikolaj Husfeldt Hendriksen fortæller, at eleverne især fik nok efter, at regeringspartierne valgte at stemme nej til borgerforslaget 'Ny klimalov nu', og trods store løfter over for verdens politiske ledere i 2015 i Paris, i dag ikke lever op til dem.

"Det er dybt frustrerende, at de brander sig på at være progressive og miljøambitiøse, når deres handlinger viser præcis det modsatte. I stedet bruger de tiden på at diskutere ligegyldig symbolpolitik som kønsneutrale trafiklys og håndtrykslovgivning. Man føler sig som borger overset og magtesløs mod en ignorant regering, der ikke tænker længere end fire år frem. Vi ønsker os mere end noget andet, at politikerne omsider vil lytte og gennemføre ambitiøse, bindende klimaftaler, der kan vende skuden i tide. Det skylder de os og de næste mange generationer," lød et fælles opråb fra Aurehøj Gymnasium i en pressemeddelelse.

Bred opbakning

De 350 deltagere fra Aurehøj Gymnasium stod ikke alene på pladsen, men havde selskab af over 3.000. Og opråbet lød ikke kun i København denne fredag, men i 27 danske byer og i 111 andre lande.

"Man kan kun håbe, at med den internationale opbakning, at politikerne ikke tør andet end at prioritere det, og at vi de næste fire til otte år ser, at der kommer mere fokus på klimaet. Men det kræver, at man bliver ved at engagere sig. Mit håb er, at vi en dag får en mere ambitiøs klimalov, så vi ikke behøver at demonstrere. Men så længe vi ikke har det, bliver vi ved," siger Nikolaj Husfeldt Hendriksen.

Foran Christiansborg fik Aurehøj selskab af elever fra flere af kommunens gymnasier, samt elever fra bl.a. Bernadotteskolen, Maglegårdsskolen, Sankt Joseph Skole, Ordrup Skole og Skovgårdsskolen.

'Jeres Forbrug - Vores Problem'. Klimstrejkens budskab var tydeligt på bannerne under fredagens demonstration. Foto: Karen Leth/ www.instagram.cm/greenalmanac

'Jeres Forbrug - Vores Problem'. Klimstrejkens budskab var tydeligt på bannerne under fredagens demonstration. Foto: Karen Leth/ www.instagram.cm/greenalmanac

Demonstrationen har rod i bevægelsen 'Fridays for Future', som blev startet af den 16-årige svenske skoleelev Greta Thunberg. I oktober 2018 sad hun foran Riksdagen i Stockholm i 21 dage for at skabe fokus på klimaet i forbindelse med det svenske valg.

Efter valget fortsatte hun med at demonstrere hver fredag mellem 9 og 13, og dette spredte sig til andre svenske byer og videre ud til hele verden, som fik øjnene op for den svenske pige med de to lange fletninger og et intenst blik.

Klimaskribent deltog

Villabyernes klimaskribent Karen Leth, som var taget derind med sin niårige datter, sendte undervejs fotos og videoer til Villabyerne. Hun berettede, hvordan eleverne samlede skrald, mens de gik på gaden, og foran Christansborg stødte Karen Leth på Sejr Emil Lyngsø, som til daglig går i 9. klasse på Maglegårdsskolen.

"Børn, unge og ældre er kommet for at støtte op og vise politikerne, at der skal gøres en stor forskel. I 2015 i Paris aftalte politikerne en masse klimamål, og hvad der skulle gøres for, at vi kunne få et bedre i morgen. Men en masse mennesker er mødtes i dag, fordi de mener, at der ikke bliver gjort nok eller slet ikke gjort noget. Især unge fra skoler og helt ned til 1. klasse er mødt op for at vise, at der skal gøres noget, og at det her betyder noget for dem," sagde han, inden han gik tilbage til demonstrationen, hvor der var livemusik, taler og jubel.

"Det her er en sag, som klart er værd at kæmpe for," lød det fra Sejr Emil Lyngsø.

Fridays for future

Den i dag 16-årige svenske skoleelev Greta Thunberg blev verdenskendt, da hun i oktober 2018 valgte at sætte sig i forbindelse med det svenske folketingsvalg foran Riksdagen i Stockholm med et skilt 'Skolestrejk for klimatet'. Det gjorde hun i 21 dage.

Efter valget besluttede hun sig for hver fredag at demonstrere mellem kl. 9 og 13, hvilket spredte sig til andre svenske byer, hvor alt fra elever, til forældre og bedsteforældre tisluttede sig.

Det er i dag blevet til en bevægelse under navnet 'Fridays for Future'.

For at sætte ekstra fokus på skolestrejken, iværksatte Greta og Fridays for Future en global skolestrejke fredag 30. november 2018, for at få spredt budskabet og idéen endnu længere ud.

Fredag den 15. marts deltog 112 lande i demonstrationen. Og i Danmark gik folk på gaden i 27 byer.

Publiceret 19 March 2019 14:03