Tamra Rosanes er aktuel med et nyt album, som hun har indspillet og produceret sammen med sin søn Noah.

Tamra Rosanes er aktuel med et nyt album, som hun har indspillet og produceret sammen med sin søn Noah. "Han er en meget eftertragtet producer, og jeg er så glad for at have ham som sparringspartner. Han udfordrer mig, presser mig til det alleryderste," fortæller Tamra Rosanes. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Tamra Rosanes: "Jeg elsker Danmark, men jeg savner duften af Amerika"

Dansk-amerikanske Tamra Rosanes har på sit nye album sat melankolske toner til den splittelse og hjemve, der prægede de danskere, som udvandrede til USA i slutningen af 1800-tallet. Vi mødte countrysangeren i hendes yndlingsbiograf

Af
Jesper Bjørn Larsen

Den 18. juni 2018 var en helt særlig dag for Gentofte-borgeren Tamra Rosanes. Den dag fik hun sit danske statsborgerskab. Den dag kunne hun kalde sig både dansk og amerikansk statsborger.

Hendes venner og familie var mødt talstærkt frem for at fejre dagen med hende, men ingen havde tænkt på et flag, så Tamra måtte haste ned til en nærliggende smørrebrødsrestaurant for at låne et Dannebrog.

"Det kom faktisk bag på mig, hvor glad jeg blev. Hvor meget det betød for mig. Jeg fik pludselig en helt anden følelse af at høre til. Med den her plade fejrer jeg mig selv. Efter 46 år i Danmark blev jeg endelig dansker," smiler Tamra Rosanes, der forleden sendte sit 17. album, 'Divided Heart', på gaden. Villabyerne møder hende i Gentofte Kino, som hun kalder "Danmarks hyggeligste biograf".

Bare det at få et dobbelt statsborgerskab var en lang og besværlig rejse for Tamra Rosanes. Hun bidrog selv til det lobbyarbejde, der gik forud for Folketingets vedtagelse af den lov, som åbnede for dobbelte statsborgerskaber. Sammen med ligesindede trådte hun frem foran Indfødsretsudvalget for at overbevise politikerne. Og både under 2. og 3. behandlingen af lovforslaget i 2014 fulgte hun med fra tilhørerpladserne. Synet af det arbejdende folkestyre, det åbne parlament. Stoltheden svulmede i hendes bryst.

Tamra Rosanes' album 'Divided Heart' udkom fredag den 15. marts.

Tamra Rosanes' album 'Divided Heart' udkom fredag den 15. marts.

Nogenlunde synkront med nyheden om, at Tamra Rosanes nu kunne søge om at blive dansker, begyndte hendes arbejde med 'Divided Heart'. Tanker om, hvad det vil sige at høre til, hvad et hjem er, men også hvordan udlængsel og hjemve kan flytte med ind i en ny verden, begyndte at pible frem i hende. Hun kender splittelsen bedre end nogen.

"Når jeg er i USA, føler jeg mig meget som en dansker. Herhjemme føler jeg mig til tider meget amerikansk. Jeg elsker Danmark, men jeg savner duften af Amerika. Jeg elsker mine rødder. Hudson-floden, skovene, de store bakker. Men når jeg har været i USA i mere end 14 dage, så trækker det i mig for at komme hjem til Danmark," fortæller hun.

Rørende breve og digte

Det ramte hende lige i hjertekulen, da hun på De Danske Arkiver i Elk Horn, Iowa og i Blair, Nebraska, researchede på de danske udvandringer til USA fra 1850-1920. Især da hun læste de emigrerede danskeres breve og fædrelandssange. Flere af sangene optræder på det nye album, der også består af oversatte danske evergreens som 'I Østen stiger solen op' og 'Det var en lørdag aften' - sidstnævnte i en duet med Niels Hausgaard - samt Tamra Rosanes' egne komponerede sange.

"Egentlig havde jeg bare lyst til at læse nogle historier for at blive inspireret, men det endte med, at jeg læste en masse breve og digte. Jeg græd, da jeg læste digtet 'Hjemve' skrevet i 1880 af Carl Kristensen. Teksten ramte mig dybt, og mine tårer faldt på det gamle pergamentpapir, mens jeg tænkte på min egen hjemve til min hjemby. Jeg skrev efterfølgende en melodi til de fine og følsomme ord."

'Divided Heart' er langt fra traditionel country, understreger Tamra Rosanes, men hun har med en mørk, melankolsk klang forsøgt at lave det, hun selv kalder "et sfærisk album".

"Når man læser brevene, kan man fornemme, hvor hårdt de danske pionerer havde det. Det handler sangen 'Nightmare in the American Dream' om. Ja, de fik måske nok 150 acres jord stillet til rådighed, som de endte med at få gratis, hvis de dyrkede jorden i fem år, men det var et barskt liv. Voldsomt vejr, sult, tørke, flokke af buffalos, der åd al høsten. Kolera, præriebrande, problemer med andre pionerer. For de færreste var det en lykke, men de kæmpede videre, for de var kommet væk fra fattigdommen. Og nu havde de muligheden for at være frie mennesker. Udstyret med en riffel, en Bibel og sange."

En mission i Danmark

Det var en ungdomsforelskelse, der bragte Tamra Rosanes over Atlanten. Hun var efter eget udsagn en kreativ og musikalsk hippiesjæl, der var sikker på, at hvis hun bare fulgte sit hjerte, så skulle alt nok gå. Jo, der var udfordringer, og selvfølgelig var der også savn, men troen på kærligheden fik det sidste ord.

Ret hurtigt fik Tamra Rosanes en mission i sit nye hjemland: at åbne danskernes ører for countrymusikken. Vel at mærke den sande countrymusik med præriesjæl og noget på hjerte, ikke 'tankstations-country', som hun kalder det med et skævt smil.

Men Tamra Rosanes bankede forgæves på pladeselskabernes døre. Ingen kunne få øje hverken den kunstneriske eller kommercielle værdi ved countrymusikken. Indtil den dag i 1991, hvor Billy Ray Cyrus grovhittede med sangen 'Achy Breaky Heart'. Pludselig var country det nye sort. Tre pladeselskaber ringede til Tamra på samme dag.

Hendes første album 'Gentle Fire' var nomineret til bedste album på tværs af alle genrer ved Danish Music Awards, og i 1993 vandt hun en Grammy for albummet 'Footloose'.

Håber på Trump-exit

Tamra Rosanes kommer ikke med politiske manifester på sit nye album eller i interviewet med Villabyerne, men man fornemmer klart, at Trumps USA på ingen måde er Tamra Rosanes' USA.

"For mig står USA for frihed, lighed for alle. Ytringsfrihed, pressefrihed, respekt for andre mennesker. Gæstfrihed, generøsitet, at vi byder velkommen til andre mennesker. Jeg har hele mit liv kæmpet for miljøet, for menneskerettigheder, for humanisme. Så jeg håber, at Trump er ude af Det Hvide Hus inden alt for længe," siger Tamra Rosanes, der er medlem af foreningen 'Democrats Abroad'.

Hun hæfter sig ved, at der blev valgt mange kvinder ind ved midtvejsvalget, at der blev valgt native americans ind, en muslim, en transkønnet. At der måske er en modreaktion, en anden bølge i gang i USA, der minder om landets mangfoldighed. Men hun lægger samtidig ikke skjul på, at landet er dybt splittet. Det mærker hun tydeligt, når hun 3-4 gange om året besøger sin amerikanske familie, der har bosat sig i Nashville nu.

"Det er virkelig deprimerende, for alt er sort/hvidt nu. Før kunne man sagtens hygge sig sammen på tværs af partiskel, men nu splitter det familier."

Med 'Divided Heart' vil Tamra Rosanes også gerne sende et signal til danskerne.

"Vi skal huske, at vi allesammen har nogle relationer til nogle mennesker, der enten er udvandret eller indvandret på et tidspunkt. Vi skal respektere de mennesker, der kommer hertil. Respektere deres kultur. Man skal være humanist, tænke på medmenneskelighed først, inklusion. Det er min linje."

Blev kaldt perker

Selv blev hun taget rigtig godt imod i 1972, da hun landede i Danmark. Men hun har også været ude for, at nogen råbte 'perker, gå hjem' efter hende. Måske var det på grund af det mørke hår, foreslår Tamra Rosanes. Faktisk skete det på et tidspunkt, hvor hendes mor var på besøg og de gik en tur ned ad Strøget, så tilråbet blev ikke oversat. Ingen grund til at gøre sin mor unødigt bekymret.

"Vi skal ikke være så hurtige med fordommene. De nye generationer af tilflyttere er jo ved at integrere sig, men det er stadig nyt for danskerne. Det er ikke altid nemt, det ved jeg godt, men vi kan jo starte med os selv. Ved at være søde ved de mennesker, der kommer til os."

Tamra Rosanes er stolt af de danske værdier. Stolt af retssikkerheden for kvinder. Stolt af, at alle børn har fri og lige adgang til uddannelse. Stolt af, at homoseksuelle kan blive gift. Stolt af Danmarks førerposition, når det gælder grøn energi. Og hun opfordrer alle de udlændinge, der kommer til landet, om at læse den bog fra den danske stat, der følger med, når man søger om statsborgerskab.

"Man bliver simpelthen så glad og stolt af at læse den. Og så hjælper den jo også med svarene til indfødsretprøven", smiler Tamra Rosanes, der fik alle svarene korrekt i sin prøve.

Tamra Rosanes har sågar lært at forstå og værdsætte den særlige danske humor, men når hun rammes af savn efter Amerika, så er det ofte den indforståelse, den fælles referenceramme, som man kun have med dem, man er vokset op sammen med.

"Jeg behøver bare at sige ét ord til mine barndomsvenner, så er vi tilbage i barndommens land. Så ligger vi flade af grin. Det savner jeg, når jeg er i Danmark."

Blå bog

Tamra Rosanes blev født 1951 i Croton-On-Hudson, New York, USA. Hun flyttede til Danmark i 1972. Hun har to sønner og tre børnebørn, der alle bor i Danmark.

Hun er en dansk-amerikansk countrysanger og sangskriver, som i løbet af sin lange karriere har udgivet 17 plader. I 1994 fik hun en Danish Music Award for albummet 'Foot Loose'.

Tamra Rosanes udgjorde sammen med Sanne Salomonsen og Lis Sørensen trioen Cowgirls, hvortil hun også skrev og producerede sangene på albummet 'Girls Night Out' (2001).

I 2014 modtog Tamra Rosanes den fornemme hæder at blive optaget i America's Old Time Traditional Country Music Hall of Fame.

Hun turnerer året rundt med sin akustiske trio Hallelujah Special samt med countrybandet Tamra Rosanes and the Rowdy Cowboys.

Tamra Rosanes er miljøaktivist - i 2009 udgav hun albummet 'A Green Tomorrow Today'. Hun er også ambassadør for Scleroseforeningen.

Tamra Rosanes turnerer også som foredragsholder, hvor hun fortæller om den amerikanske musiks rødder. Hnn besøger tit countryhovedstaden Nashville for at hente inspiration til sine sange og for at skrive sammen med andre musikere. Men også for at besøge sin amerikanske familie, som har bosat sig her.

Publiceret 29 March 2019 19:00