Jeg er ikke hundehader og ved godt, at hunde har brug for at give den gas. Men det skal ikke være steder, hvor andre dyr bliver jaget bort,

Jeg er ikke hundehader og ved godt, at hunde har brug for at give den gas. Men det skal ikke være steder, hvor andre dyr bliver jaget bort," siger Mariann Jensen, som sjældent får positiv respons, når hun påpeger over for folk i Nymosen, at deres hund skal i snor. Foto: Mariann Jensen

Løse hunde i Nymosen vækker vrede: "Hvor vil jeg ønske, at jeg kunne sidde dernede uden at blive frustreret på dyrenes vegne"

Med foråret har dyrene i Nymosen i Vangede travlt med at gøre reden klar til det nye kuld af unger. Derfor blev en borger rasende, da hun endnu engang oplevede en hund uden snor, der gøede af en svane. Det fik hende til tasterne

Af
Kathrine Albrechtsen

Foråret kommer snigende med dets mildere grader og længere dage. I Nymosen i Vangede ses forårets kriblen med grågæs, ænder, blishøns og svaner, der begynder at bygge reder.

Men for Mariann Jensen, der en søndag stod ved vandkanten og observerede en svane, blev scenariet afbrudt af en gøende schæferhund, som skræmte svanen væk fra sit arbejde.

"Den dag havde jeg set fire hunde uden snor, men det her var dråben for mig. Jeg gik hen til ejeren og sagde, at hun skulle kalde sin hund til sig. Vi kan risikere, at svanerne vælger at bygge et andet sted eller forlade deres æg, hvis de bliver forstyrret for meget. I Nymosen er der også mange gæs, som hviler sig i solen, og hvor hunde løber ind i flokken, så de farer forvirret op. Det er ikke i orden. Det er dyrene, som bor der, og det er os, som er på besøg," siger hun.

"Det er en årsag til, at man lovgivningsmæssigt har besluttet, at hunde skal føres med snor i naturen og skove, og det er for at tage hensyn til dyr som fugle, rådyr, harer, samt hensynet til andre naturgæster, som bliver generet af hunde," siger skovrider i Region Hovedstaden, Kim Søderlund. Foto: Mariann Jensen

I Nymosen i Vangede er der skilte om, at hunde skal være i snor. Og de regler har ikke ændret sig, bekræfter chef for Park og Vej i Gentofte Kommune, Henning Uldal.

"Hunde skal være i snor i Nymosen. Politiet er myndighed på området, og det er derfor dem, der skal håndhæve forbuddet. Vi opfordrer hundeejere til at benytte hundeområdet i Dyssegårdsparken, Charlottenlund Skov, Bernstorffsparken og hundeskoven i Ermelunden," siger han i en skriftlig kommentar til Villabyerne.

Men den søndag i Nymosen var ikke første gang, at Mariann Jensen oplevede løse hunde. Hun er amatørfotograf og tager ofte i Nymosen for at fotografere dyrelivet. Og hun kan tælle mange dage om året, hvor ejere ignorerer skiltet. Sidste sommer måtte hun også flere gange påtale forbuddet over for hundeejerne.

Er du politimand?

"Reaktionen er enkelte gange en undskyldning, men ofte bliver de sure og vrede. En del siger 'fuck dig', 'Er du politimand?', 'Er du også en hundehader?'. Men jeg er ikke hundehader og ved godt, at hunde har brug for at give den gas. Men det skal ikke være steder, hvor andre dyr bliver jaget bort. Når jeg henvender mig pænt til folk, hvis hund ikke er i snor og lige har gøet voldsomt ad dyrene, forklarer jeg, at det er dyrenes sted, og vi skal behandle dem med respekt. Men der har jeg engang fået et svar om: "Men du behandler ikke mig med respekt," siger Mariann og sukker.

Opråb gav genlyd

Men Mariann Jensen giver ikke op. Efter episoden med schæferhunden, der gøede af den redebyggende svane, gik hun til tasterne inde på Vangedes Facebookside. Her henvendte hun sig til alle hundeejere, som går tur i Nymosen og ved Gentofte Sø. "Vær nu rar at få snor på din hund, når du går tur der, af respekt for de skønne fugle, der bor der".

"Hvis vi alle tager et medansvar, kan det være med til at bevare det rige dyreliv, som vi gerne vil opleve, når vi besøger Nymosen," siger Mariann Jensen, som håber, at flere i fremtiden vil sikre, at påbuddet i Nymosen bliver overholdt. Foto: Mariann Jensen

Hendes opråb gav hurtigt genlyd fra flere medlemmer af gruppen, som havde oplevet tilsvarende hændelser; "Utroligt at man som hundeejer har det godt med, at hunden skræmmer dyrene i mosen". "Det er simpelthen dårlig stil". "Hundeejere synes ikke at vide, at man har fuldt ansvar for hundens gerninger, uanset om den er i snor eller ej".

Eller som én skrev:

"Jeg kan kun være 100 procent enig. Det har ikke noget at gøre med, om man kan lide hunde eller ej. Det er alene af gensidig respekt overfor de besøgende samt det blomstrende dyreliv i mose og søen. Det virker ofte som om, at hundeejere har en anden agenda, og det skal andre ikke blande sig i. Det skal ses også i mange andre situationer i vores voksende egocentriske samfund, hvor hver passer sit, og regler er kun lavet for at genere mig."

Støtte fra skovrider

Borgernes kritik får også opbakning fra skovrider i Region Hovedstaden, Kim Søderlund, som henviser til Naturbeskyttelsesloven.

"Det er en årsag til, at man lovgivningsmæssigt har besluttet, at hunde skal føres med snor i naturen og skove, og det er for at tage hensyn til dyr som fugle, rådyr, harer, samt hensynet til andre naturgæster, som bliver generet af hunde. Og det selvom at hundeejerne synes, at deres hund er sød og jo ikke gør noget. Hunden skal alligevel være i snor for at tage hensyn til naturen og borgeren," siger han.

I foråret ligger fugle og ruger på skovbunden, og her kan en løsgående hund trampe æggene ned eller spise dem, forklarer skovrideren. Og påpeger, at behovet for at holde dem i snor er aktuelt hele året.

"Sidst på vinteren er rådyrene presset på fedtdepoterne, og hvis de bruger deres energi på at flygte fra hunde i stedet for at hvile, så fremprovokerer det, at den dør af sult," siger Kim Søderlund, som desværre oplever et løbende behov for at huske hundeejere på at få deres hund i snor.

"Den generation, som er der nu, er mere fokuseret på egne behov, end den tidligere. Når de har et behov for at gå en tur med deres hund og slippe den løs, ser de ikke de ulykker, den laver. For halvandet år siden havde vi en episode, hvor en hund drev et rådyr ud på vejen, som blev kørt ned af en bil. Tilbage stod en ulykkelig chauffør og en ulykkelig hundeejer. For at få folk til at respektere reglerne, kræver det en holdningsændring, hvor man begynder at tage hensyn til dyrelivet - og sine medbogere," siger Kim Søderlund.

Alle skal tage medansvar

Mariann Jensen håber med sit opråb, at der er flere, som vil begynde at påtale det over for de hundeejere, som vælger at ignorere forbuddet.

"Hvis vi alle tager et medansvar, kan det være med til at bevare det rige dyreliv, som vi gerne vil opleve, når vi besøger Nymosen. Hvor vil jeg ønske, at jeg kunne sidde dernede uden at blive frustreret på dyrenes vegne," siger hun.

Publiceret 02 April 2019 11:00