"Jeg har altid været fascineret af ny teknologi, og da der hele tiden sker noget nyt inden for laserteknologi til øjenoperationer, er det lige så meget en hobby for mig," siger øjenlæge Peter Brincker.

Jubilæum: Øjenlægen, der kan flyve et jagerfly og affyre et våben

Øjenlæge og laserekspert Peter Brincker runder 30 år med privatklinik på Jægersborg Allé i en begivenhedsrig karriere, hvor han også har været livvagt og uddannet sig til pilot og dykker i forsvaret

Af
Peter Klar

"Jeg har altid været fascineret af ny teknologi, og da der hele tiden sker noget nyt inden for laserteknologi til øjenoperationer, er det lige så meget en hobby for mig," siger øjenlæge Peter Brincker.

I år er det 30 år siden, han etablerede privat klinik på Jægersborg Allé 14.

Peter Brincker er en af Europas førende laser-kirurger og ekspert i behandling af patienter, der ønsker brillefrihed eller mindre afhængighed af briller.

Han har ofte været først med ny teknologi og nye operationsmetoder.

Pioner mod grøn stær

Blandt andet har han været medopfinder af to epokegørende operationer for grøn stær.

Den første minimerede risikoen for, at den ventil, der laves i øjet for at regulere trykket, vokser sammen igen. Metoden er stadig gængs praksis i dag.

Den anden operation udnyttede potentialet i en laser udviklet til behandling af diabetespatienter og gjorde det for første gang muligt at behandle den sjældne form for grøn stær kaldet Plateau Iris Glaucoma.

"Jeg opererede 29 patienter over en kort årrække og fulgte mange af dem i mange år. Operationen holdt, og de var kureret én gang for alle," siger Peter Brincker.

Pilot, dykker, livvagt

Efter medicinstudiet startede han lægegerningen som overlæge i flyvevåbnet på flyvestationerne i Værløse og Karup.

Han var selv på flyveskole, hvor han lærte at flyve kunstfly, jagerfly og helikopter.

"De sagde, at man ikke kunne være overlæge og bedømme en masse piloter, uden at vide hvad de lavede. Man skulle prøve det på egen krop."

Senere, da lægetjenesterne i flyvevåbnet og søværnet blev slået sammen, måtte Peter Brincker derfor også en tur på søværnets dykkerskole.

"De havde et skib på Holmen. Det lå på land, men var fyldt med vand. Vi skulle dykke igennem skibet fra den ene ende til den anden. Mange fik hurtigt nok og hoppede fra."

Det blev også til skudtræning på Flyvestation Værløse, så Peter Brincker i en periode indgik som lægeuddannet livvagt i kortegens ambulance ved statsbesøg fra udlandet.

Peter Brincker var overlæge i flyvevåben og søværn i 20 år fra 1979 – de sidste 10 år på deltid, mens han samtidig passede klinikken i Charlottenlund og underviste på forsvarets lægeskole.

Laser i udvikling

Han startede privatklinikken på Jægersborg Allé med nu afdøde Klaus Bo Jensen, der var den første i landet til at operere for grå stær ambulant.

"Efter få måneder købte vi den første tilgængelige laser i verden. Dengang kunne man kun behandle nærsynethed med laser i begrænset omfang. Siden har jeg skiftet laseren ud fem-seks gange," siger Peter Brincker.

Han har store forventninger til den nye type laserbehandling, der kaldes SMILE.

"Det er en kikkertoperation, der er meget mere skånsom for øjet. SMILE blev primært udviklet mod nærsynethed og bygningsfejl. Næste skridt bliver at anvende den mod langsynethed og læsebrille-behov."

Teknikken bliver hele tiden raffineret og bedre.

"I dag er sikkerheden og præcisionen så høj, at det er svært at forestille sig, at det skal blive endnu bedre. Men det bliver det. Det, vi laver i dag, var science fiction for 10 år siden. Og sådan vil det fortsætte."

Publiceret 04 April 2019 07:09