Nabofællesskabet ViaTaf er blandt de fire nominerede til Villabyernes nye konkurrence 'Årets Bedste Naboskab'. Foto: Kathrine Albrechtsen

Nabofællesskabet ViaTaf er blandt de fire nominerede til Villabyernes nye konkurrence 'Årets Bedste Naboskab'. Foto: Kathrine Albrechtsen

Nomineret til årets bedste naboskab: ViaTaf har lave hække og højt til loftet

ViaTaf er navnet på nabofællesskabet mellem de to veje Taffelbays Allé og Viadukt Allé, som har tog i baghaven og løse hunde på vejen - til tider også høns. Gentoftes Christiania, som de efter sigende er blevet døbt oppe på rådhuset

Af
Kathrine Albrechtsen

Viadukt Allé og Taffelbay Allé ligger som en hengemt hemmelig ø i kommunen skjult af togbaner på hver side. Og ifølge beboerne flytter man hertil, men aldrig herfra. Og det skyldes især vejenes særlige naboskab.

Viadukt Allé har en vendeplads eller venneplads, som beboerne ynder at kalde den, for det er her, at vejenes børn mødes til leg, det er her borde og stole bliver båret ud ved den årlige sommerfest, og det er her fastelavnstønden bliver hængt op, mens fastelavsboller bliver serveret.

Fastelavn og fastelavnsboller er en fast tradition hos ViaTaf. Privatfoto

Fastelavn og fastelavnsboller er en fast tradition hos ViaTaf. Privatfoto

Den årlige sommerfest blev engang kun afholdt hvert andet år, men efter Vejlauget blev stiftet af beboerne i januar 1996, blev de enige om, at de holdt så meget af deres sommerfest, at den skulle holdes hvert år.

Den årlige sommerfest bliver holdt hvert år med stor tilmelding. Privatfoto

Den årlige sommerfest bliver holdt hvert år med stor tilmelding. Privatfoto

Hvor de to veje priser deres stærke fællesskab, som hverken kender til naobstridigheder eller liguster-fascisme, ophører dette under sommerfesten, hvor en reel nabofejde blusser ud, og det værste kommer op i dem. Det er nemlig her den årlige tovtrækning mellem de to veje skal afgøres. Og på spørgsmålet om, hvem der for tiden har håneretten, rækker Viadukt Allés beboere stolt hænderne i vejret.

Ved det årlige tovtrækning mellem Viadukt Alle og Taffelbay Alle krakelerer nabofællesskabet og det værste kommer frem i folk. Privatfoto

Ved det årlige tovtrækning mellem Viadukt Alle og Taffelbay Alle krakelerer nabofællesskabet og det værste kommer frem i folk. Privatfoto

"Hvem der vinder er altid lidt afhængig af, hvor mange stærke teenagere, man for tiden har boende på vejen," indrømmer Tine Raabymagle, som bor på Viadukt Allé, hvor hun har sat en lille bod op og døbt den 'Lille Raa'. Her deler hun gavmildt ud af alt fra blomsterløg til overskud fra havens frugter.

Gentoftes Christiania

Gentoftes Christiania skulle de efter sigende oppe på kommunen have døbt vejene, andre kalder den Gentoftes bedst bevarede hemmelighed, mens beboerne selv har døbt deres nabofællesskab for ViaTaf. Her er den uskrevne regel, at beboere letter på speederen, når de svinger ind og triller frem til deres indkørsel. Både for at passe på de mange legende børn og på Kasper, den godmodige Golden retriever, som har for vane at tage sig et hvil midt på vejen.

Løsslupne høns bliver i fællesskab indfanget af vejens beboere. Privatfoto

Løsslupne høns bliver i fællesskab indfanget af vejens beboere. Privatfoto

Vejlaugets første oldermand blev i 1996 udpeget til at være Hugo Tietze, og dette har ikke ændret sig her i 2019. De seneste fem år har han forgæves forsøgt at finde sig en afløser, men ingen vil høre på ham til generalforsamlingerne under sommerfesten.

"Så jeg fortsætter," fortæller han grinende.

Vejlaugets eneste - og vigtigste - leveberettigelse er at bevare det sociale fællesskab med faste traditioner og nye tiltag, fortæller Signe Bruun, som flyttede hertil for seks år siden.

"Vi bryder os ikke om liguster-fascisme, men har derimod lave hække og højt til loftet. Vi føler, vores veje er som en gammeldags landsby med løse hunde, og til tider høns, når de slipper fri, og hvor alle er på fornavne og siger hej til hinanden," siger hun.

En kop blod

En anden af ViaTafs faste traditioner bliver afholdt den første søndag i advent, hvor beboerne mødes til gløgg og æbleskiver ved det lille træ, der forener de to veje, og som i december er dekoreret med lyskæder. Det år, hvor træet var fældet, blev der bare tændt lys i Hugos hæk.

1. advent er der gløgg og lystænding på vejen. Privatfoto.

1. advent er der gløgg og lystænding på vejen. Privatfoto.

"Vi mødes, inden det bliver vinter, før alle går ind i deres huler," siger Lene Raben-Levetzau.

Over årene er nye tiltag spiret frem. Med 20 hunde på vejen står Anita Pleasner Björk for at afholde fælles hundetræning hver torsdag. Halloween er efterhånden blevet et større tilløbsstykke med lys og spindelvæv og over 100 små monstre på vejene, mens de voksne mødes til en kop 'blod'.

Gennem vejlauget er et fælles stillads blevet købt ind til, når vejens gamle huse skal vedligeholdes, samt en snerydder, og med de mange æbletræer på vejen var det oplagt med et fælles mosteri. Og deres fælles festtelt er efterhånden blevet brugt så mange gange, at det er tid at købe et nyt.

"De næste 14 dage er der annonceret to fester med 100 deltagere. Og her på vejene får man lov at feste, uden at politiet bliver tilkaldt," siger Signe Bruun.

Vi har noget helt specielt

Ingen af beboerne kendte til vejens fællesskab, før de flyttede hertil. Men Stephanie Illgner, som kom til for 12 år siden, husker, at hun med det samme følte en særlig atmosfære på vejen, da hun var ude at kigge på sit kommende hus.

De to søstre Sofia og Laura på hhv. 10 år og 7 år ruller hver dag op og ned ad vejen sammen med deres vejveninde Vilma på 8 år.

De to søstre Sofia og Laura på hhv. 10 år og 7 år ruller hver dag op og ned ad vejen sammen med deres vejveninde Vilma på 8 år. "Det bedste ved at bo her er, at der er så mange at lege med," siger Vilma.

"Vi har noget helt specielt her. Begge gader kender hinanden og nikker og hilser på hinanden. Andre steder i kommunen kender folk knap nok hinanden. Derfor kan vi også holde øje med hinandens huse, når folk er væk," siger Preben Arnfjord, som er blandt alderpræsidenterne på vejen.

Og med deres lukkede Facebook-side er vejens beboere blevet rystet endnu tættere sammen. Som da meldingen om, at Stephanies kat skulle til undsætning i et træ, kom flere beboere ud på gaden, imens Stephanie fra sit sommerhus på Bornholm fulgte med i redningen. Eller da Hugo annoncerede, at han skulle fælde et stort træ, og der den efterfølgende morgen dukkede fire mænd op med hver deres motorsav for at hjælpe til. Facebook-siden bliver også brugt til at bytte og dele tøj, cykler og møbler.

Skal bæres ud

Ejendomsmæglerne har efterhånden også fået øre for vejenes særlige fællesskab og nævner det, når de sælger huse, fortæller Lene Raben-Levetzau. Mens Hugo Tietze hører fra flere venner om, hvornår der er et hus til salg.

Taffelbay Alle og Viadukt Alle er en hemmelig ø i komunen med et særligt nabofællesskab.

Taffelbay Alle og Viadukt Alle er en hemmelig ø i komunen med et særligt nabofællesskab.

"Ham, der solgte mig sit hus, kom tilbage til vejen to år efter," siger Hugo Tietze.

"Selvom mit hus blev bygget i 1926, er jeg kun den tredje ejer," supplerer Lene Raben-Levetzau.

"Her skal folk bæres ud, før de flytter. Vejlauget skal nok til at købe sig en hjertestarter," siger Preben Arnfjord.

Hvad der skaber et godt nabofællesskab, er frivillighed og åbenhed, lyder det fra Lene Raben-Levetzau.

Signe Bruun er enig.

"At man lader være med at tænke på, hvad andre skal gøre, men gør ting for sin egen skyld. Giv, uden at forvente at få noget igen. Vi er så priviligerede med vores vejlaug, fordi der er ingen, som går i for små sko," siger hun.

Publiceret 08 May 2019 12:00