Rolf Larssen, Lene Møller og Jørgen Rotzow Jensen har alle boet på Gruts Alle i mange år, og de er alle trætte af, at elever fra Øregård Gymnasium kører for stærkt og parkerer ulovligt på deres vej. Foto: Signe Haahr Pedersen

Rolf Larssen, Lene Møller og Jørgen Rotzow Jensen har alle boet på Gruts Alle i mange år, og de er alle trætte af, at elever fra Øregård Gymnasium kører for stærkt og parkerer ulovligt på deres vej. Foto: Signe Haahr Pedersen

Gymnasieelever drøner henad Gruts Alle: "Vi er kede af, at vi altid skal være en smule på vagt, når vi går ud på vores vej"

Teenagere med lidt for meget fart i blodet skaber bekymring på Gruts Allé i Hellerup. Øregård Gymnasiums rektor kender til problemet, men mener, det er blevet bedre

Af
Signe Haahr Pedersen

En langefinger i vejret og et vredt: "Hvad er dit problem?"

Det var, hvad der mødte Jørgen Rotzow Jensen, da han en dag gav signal om at sænke farten til en gymnasieelev, der kom fræsende nedad Gruts Allé.

Han og hans kone Lene Møller har boet her på vejen i 30 år, og de har gennem tiden oplevet det som positivt at være naboer til Øregård Gymnasium. Men de seneste par år har den indstilling ændret sig.

"Det er livsfarligt at gå derude. De kommer drønende med fuld fart i kæmpestore biler," fortæller Lene Møller, som især er bekymret for de mindre folkeskoleelever, som færdes på vejen til og fra Tranegårdskolen, som også har adresse i kvarteret.

Gruts Allé løber mellem Tranegårdsvej og Ahlmanns Allé. Langs begge sider af vejen holder biler tæt parkeret og gør den så smal, at to biler ikke kan køre ved siden af hinanden, men det afholder ikke de unge bilister fra at presse speederen i bund, oplever Lene Møller og Jørgen Rotsow Jensen, som beskriver problemet som særligt slemt om morgenen og i tidsrummet mellem kl. 14 og 15.

"Det gør noget ved stemningen på vejen. Det er det ærgerlige ved det. Vi har ikke noget imod fester eller unge mennesker. Vi er bare kede af, at vi altid skal være en smule på vagt, når vi går ud på vores vej. Vi plejede at kunne stå derude og vaske vores bil og tage en snak med naboen. Men nu er her ikke rart at være," siger Lene Møller.

Ringer til politiet

Udover farten kæmper hun og naboerne med, at gymnasieelever parkerer foran deres indkørsler eller lige ud for allerede parkerede biler, som så ikke kan komme ud. De fortæller, at de tidligere har taget kontakt til skolen, når de problemer opstod, men at de nu i stedet ringer til politiet.

"Jeg anmeldte en Ferrarri, der holdt derude og spærrede, til politiet med nummerplader og det hele. Og den har vi ikke set siden," fortæller Jørgen Rotzow Jensen, som også uden held har henvendt sig til Gentofte Kommune for at høre, om der var mulighed for at ensrette vejen eller lave det sådan, at det kun er muligt at parkere i den ene side.

"To bump ville også gøre underværker," siger han.

Indtil videre har trafikken på vejen resulteret i et par ødelagte sidespejle og hårde kommentarer, men Lene Møller og Jørgen Rotsow Jensen frygter det værste.

"Jeg er bange for, at der ikke sker noget, før der kommer lig på bordet," siger Lene Møller.

Naboskabet er vigtigt

Bekymringen for trafiksikkerheden på Gruts Allé findes også på Øregård Gymnasium.

"Jeg stiller mig af og til derned om morgenen for at observere, hvad det sker, og jeg synes, der er mange, der kører stærkt på Gruts Allé. Men jeg synes faktisk, det er blevet bedre," siger skolens rektor Pia Nyring og fortsætter:

"Det er noget, vi tager op til morgensamling, at det er vigtigt at køre stille og roligt på vej til og fra skole. Og jeg siger det også til eleverne, når jeg stor derude og snakker med dem om morgenen."

Hun mener, at trængslen på Gruts Allé er blevet forværret af, at eleverne tidligere havde mulighed for at parkere på Gersonshallens parkeringsplads. Men den er nu forbeholdt hallens brugere, og derfor havner flere biler på den smalle sidevej.

"Vi har ikke ret mange, der kommer kørende i bil, men der er heller ikke mange steder, de kan parkere," siger Pia Nyring og gør klart, at hun gerne hører fra naboerne, når de oplever problemer:

"Jeg har hørt, at de kører for stærkt, men jeg har ikke fået nogen henvendelser om, at det er blevet værre. Der bliver nogle gange ringet, hvis der holder en bil foran en indkørsel, så kalder vi over skolens anlæg og sørger for, bilen bliver fjernet. Men jeg har ikke fået nogle henvendelser de seneste tre-fire måneder. Vi er jo rigtig interesserede i et godt naboskab, og vi prøver at gøre alt, hvad vi kan for at få et godt naboskab."

Almindelig pli

Tilbage på Gruts Allé håber Lene Møller og Jørgen Rotzow Jensen på en løsning.

"Det eneste, vi spørger om, er almindelig pli, og at færdsels- og parkeringsreglerne bliver overholdt," understreger Lene Møller.

Publiceret 09 May 2019 11:30