Vægterkorpsets opgaver bliver at stresse tyven ved at bruge megafon, tage fotos af tyven eller nummerpladen på bilen, indtil politiet kommer og pågriber tyven. Modelfoto: Adobestock

Vægterkorpsets opgaver bliver at stresse tyven ved at bruge megafon, tage fotos af tyven eller nummerpladen på bilen, indtil politiet kommer og pågriber tyven. Modelfoto: Adobestock luckybusiness - stock.adobe.com

Nyt vægterkorps i Gentofte Kommune skal stresse tyven

Når tyven er brudt ind, skal et lokalt vægterkorps være fremme indenfor fem minutter. Sådan lyder ambitionen i et nyt tiltag fra Hans Toft (K) og Gentofte Kommune, som ikke længere vil se passivt til. Kommunalforsker Roger Buch tvivler dog på, at kommunen får grønt lys af staten til at indføre vægterkorpset

Af
Kathrine Albrechtsen

Midt i valgkampen gik borgmester Hans Toft (K) ud i Berlingske for at fortælle om et nyt lokalt vægterkorps, der skal rykke ud ved indbrud i Gentofte Kommune.

"Vi vil ikke være med til at se passivt til, at vi ligger i toppen af antallet af tyverier. Vi oplever en utryghed hos borgerne, og folk er vrede og harm over det. De føler en form for magtesløshed," sagde borgmesteren til Berlingske.

Vægterkorpset i Gentofte er en del af fem løsninger i et udspil fra opgaveudvalget 'Tryghed for borgerne', som er udarbejdet af borgere og kommunalpolitikere med Hans Toft i spidsen som formand.

Ifølge opgaveudvalgets udspil skal vægterkorpset nå ud i hele kommunen indenfor fem minutter, så de er på adressen, inden tyven er væk. Det skal bestå af en eller flere biler, som kører med udrykning, når en alarm er gået i hjemmet, eller hvis vægterkorpset er blevet kontaktet af en borger, der har set noget mistænkeligt. Vægterkorpsets opgaver bliver at stresse tyven ved at bruge megafon, tage fotos af tyven eller nummerpladen på bilen, indtil politiet kommer og pågriber tyven.

I en skriftlig kommentar til Villabyerne siger borgmester Hans Toft (K):

"Det er et rigtig flot arbejde, der er udført af opgaveudvalget. Alle har været fantastisk engagerede og meget positivt indstillet over for at løse den nødvendig opgave, der kan give Gentofte Kommunes borgere, forretninger og virksomheder en større tryghed i hverdagen. Jeg er samtidig meget glad for den enstemmige opbakning i opgaveudvalget, Økonomiudvalget og fra 18 ud af 19 medlemmer i kommunalbestyrelsen. Vi går nu i gang med den praktiske udmøntning af de tiltag, der ligger i opgaveudvalgets anbefalinger, herunder at indhente de nødvendige tilladelser til at kunne udføre opgaven.”

For at oprette et lokalt vægterkorps kræver det tilladelse fra blandt andet Justitsministeriet og Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, som skal godkende, at en kommune må oprette sit eget vægterkorps, og at dette må køre med udrykning.

Forsker: Nej fra staten

Sandsynligheden for at Gentofte Kommune får grønt lys af staten til at oprette et vægterkorps er meget lille ifølge kommunalforsker fra Journalisthøjskolen Roger Buch.

"I udgangspunktet må og skal kommuner ikke løse statslige opgaver. Og selvom det kan lyde fint for staten at blive aflastet, så kigger de skeptisk på vægterkorps, som kommer for tæt på politiets opgaver. Politiet er heller ikke begejstret for, at andre begynder at fremstå som reelle politistyrker. Staten vil gerne holde linjerne rene, så jeg tror, at Gentofte Kommune kommer til at møde modstand. Det har også før været oppe at vende i andre kommuner, som har fået afslag," siger han til Villabyerne.

Modstanden fra staten skal ifølge Roger Buch også ses i det perspektiv, at staten ikke ønsker, at der bliver skabt forskellige retstilstande i landet. Hvor rige kommuner har råd til at sikre sig mod kriminalitet med private vægterkorps modsat fattige kommuner.

”Et retssamfund, hvor alle har lige regler, begynder at smuldre, da det vil skabe et A og B hold. Et vægterkorps giver jo ikke mindre kriminalitet i samfundet, men fjerner det bare fra et sted til et andet,” siger Roger Buch.

Men han tvivler ikke på, at Gentofte Kommune og Hans Tofts kommunale udspil støjer i Justitsministeriet.

”Selvom hvis de får et nej, så har kommunen gjort det tydeligt, at de ikke er tilfredse med politiets indsats i forhold til bekæmpelse af indbrud. Budskabet fra kommunen er klart. Staten skal tage sig sammen og afsætte flere ressourcer, så det her problem bliver mindsket,” siger Roger Buch.

Publiceret 12 June 2019 09:24