I sin formandstid arbejdede Pia Kjærsgaard for at bevare respekten og værdigheden omkring Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.

I sin formandstid arbejdede Pia Kjærsgaard for at bevare respekten og værdigheden omkring Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix. Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaard: "Man diskuterer ikke med formanden"

Efter fire år som formand for Folketinget er Pia Kjærsgaard tilbage i de meniges rækker i folketingssalen

Af
Mikael Østergaard

"Det kom ikke som en overraskelse, at flertallet skiftede fra blåt til rødt, men det var en skuffelse, at det gik så dårligt for Dansk Folkeparti. Det havde jeg ikke drømt om, så det blev en dårlig valgaften. Men sådan er politik. Det går op og ned, og man skal ikke miste modet, tværtimod," funderer Pia Kjærsgaard en dejlig sommereftermiddag i haven på Kærmindevej i Gentofte.

Pia Kjærsgaard kender konsekvenserne i politik, så hun er ikke skuffet over at måtte forlade formandsposten. Men hun kommer til at savne arbejdet.

"Det har været en fantastisk tid og en kæmpe oplevelse for mig at komme ind bag de indre linjer og i detaljer finde ud af, hvordan Folketinget kører. Det er et kæmpe apparat med 1.200 medarbejdere inklusive de 179 folketingspolitikere – som en lille landsby med restaurant, posthus, kiosk og rejsekontor. Der skal mange møtrikker til for at få den store maskine til at køre."

Respekt for Folketinget

Pia Kjærsgaard kom i Folketinget i 1984 og har i alle årene været kendt som hende, der i klart og utvetydigt sprog meldte sine politiske budskaber ud. Ville hun som folketingsformand kunne optræde neutralt?

"Jeg vidste jo godt, at jeg skulle agere på en helt anden måde, men spurgte Henrik (Thorup, hendes mand gennem 52 år, red.), om jeg skulle sige ja, hvis det blev aktuelt. ’Selvfølgelig skal du det. Det er så ærefuldt et hverv, og det tilbud får man kun én gang i livet’," sagde han.

Kunne du så lægge politikerkasketten fra dig som formand?

"Det mener jeg afgjort. Alle politikere blev behandlet ens, og faktisk var det ikke svært at lægge ører til noget, man bestemt ikke var enig i."

Mange bebrejdede dig, at du ikke ville lade den konservative Mette Abildgaard tage sin baby med ind i folketingssalen.

"Vi har en forretningsorden, der siger, at folketingssalen er for politikere og kun for politikere. Børnene kan være på Christiansborg."

Andre mener, at du overskred dine grænser ved at sige til Pelle Dragsted fra Enhedslisten, at man ikke diskuterer med formanden.

"Jamen, man diskuterer ikke med formanden. Sådan er det. Ikke i folketingssalen. Det gør man bare ikke. Vi skal tale ordentligt til hinanden og bevare respekten og værdigheden omkring Folketinget, og traditionerne skal holdes. Det må ikke blive lige meget. Det kan måske lyde mærkeligt, at vi siger Hr. og Fru og omtaler andre i 3. person. Men sådan har det altid været, og på den måde er risikoen for at komme op at skændes mindre. Folk burde prøve det derhjemme, når de er ved at komme op at skændes med deres ægtefælle. Det virker, for man begynder at grine."

Om sin efterfølger, socialdemokraten Henrik Dam Kristensen, lyder bedømmelsen:

"Han skal nok blive god, men næppe så synlig som mig."

Mindre arbejde – mere fritid

Pia Kjærsgaard lægger ikke skjul på, at hun kommer til at savne jobbet som folketingsformand.

"Men så er det heller ikke værre. Nu skal jeg være politiker igen, og jeg tror, at de har savnet mig i Dansk Folkepartis gruppe. Lige nu følger jeg spændt regeringsforhandlingerne. Lad os se, hvad det ender med. Der er ikke sket meget i de første uger. De sidder vist og bøvler."

Medarbejderne i formandskontoret gav i afskedsgave Pia Kjærsgaard en flaske champagne og en hængekøje.

"Det var nok et signal om, at jeg skal slappe mere af. Det tror jeg nu ikke, jeg kommer til. Jeg vil være aktiv og flittig som politiker, men som formand for Folketinget er der ud over det daglige arbejde mange repræsentative opgaver i både ind- og udland. Det slipper jeg nu for, så fremover bliver der nok lidt mindre arbejde og lidt mere fritid."

Den ekstra fritid skal nydes i haven i Gentofte, huset på Santorini i Grækenland og et nyindkøbt sommerhus i Sydsjælland.

"Og så skal jeg bruge mere tid på mine to børn og fire børnebørn. Forleden ringede jeg til min søn og spurgte, om det ikke var længe siden, jeg havde hentet mit barnebarn på 4 i børnehaven. Det var det."

Publiceret 25 June 2019 18:23