I Ordrup Krat kan man gå på opdagelse og finde denne befæstning. Pressefoto

I Ordrup Krat kan man gå på opdagelse og finde denne befæstning. Pressefoto

Sommerferiens udfordring: Find alle de gemte dele af Københavns Befæstning i Gentofte

Gentofte Kommune er fyldt med forter, batterier, kanonstillinger og dækninger, som man kan gå på opdagelse i

Gentofte Kommune er fyldt med kulturarv, men det er de færreste, der lægger mærke til det.

Man kommer forbi det, når man går tur i Ordrup Krat, når man lufter hunden i Ermelunden, når man besøger Galopbanen, når man afleverer sit affald på Genbrugspladsen, og når man står af toget ved Klampenborg Station.

Men prøv at gå på opdagelse og se, hvor mange dele af Københavns Befæstning, man kan finde rundt i kommunen. På Garderhøjfortet kan man få den store fortælling om Københavns Befæstning.

Ligger godt gemt

Garderhøjfortets indgang fra Jægersborgvej ser ikke ud af meget. To bannere og en parkeringsplads er den eneste indikation af, at den lange allé fører til andet end det omkringliggende villakvarter.

Garderhøjfortets indgang fra Jægersborgvej ser ikke ud af meget. Pressefoto

Garderhøjfortets indgang fra Jægersborgvej ser ikke ud af meget. Pressefoto

Men bevæger man sig ned ad allén, står man pludselig på et stort grønt område, og hvis man tør liste sig længere frem, bryder det kæmpe fort op ad jorden.

Garderhøjfortet ligger super godt gemt, og mange har derfor ikke opdaget dets eksistens, men det satser leder, Kristine Adler-Nissen stærkt på at ændre:

”Det er tit, at folk rejser langt væk for at opleve museer og se på historiske bygningsværker, og ofte glemmer folk alt det, der nærmest ligger i deres egne baghaver. Jeg hører om rigtig mange, der rejser helt til Verdun i Frankrig for at se forter fra 1. verdenskrig, men som aldrig har været på forterne på Københavns Befæstning. Og de står ovenikøbet i en meget bedre stand, fordi de aldrig er blevet bombet. På Garderhøjfortet har vi f.eks. stort set samme kanontårn som på Fort Vaux ved Verdun, her er det bare stadig fuldt funktionsdygtigt, og man kan endda selv prøve at dreje det i stilling.”

Fyldt med forter

Hele Gentofte Kommune er fyldt med forter, batterier, kanonstillinger og dæmninger, som alle sammen var en del af Nordfronten i Københavns Befæstning. Nogle af bygningsværkerne ligger på privat grund og bliver brugt som vinkælder eller opbevaringsrum, mens andre ligger spredt i de grønne områder.

På udflugt i Ermelunden. Pressefoto

På udflugt i Ermelunden. Pressefoto

”Når jeg kører rundt i Gentofte, prøver jeg altid at se, om jeg kan spotte nye dele af befæstningen, som jeg ikke har opdaget før. Det er sjovt at se, hvordan de batterier, der før var beregnet til kanoner, pludselig får nye anvendelsesmåder. Vi bliver af og til kontaktet af borgere, der har købt et hus med en del af Befæstningen og vil vide lidt mere – eller af medarbejdere i kommunen, der også gerne vil vide mere f.eks. om den mærkelige bygning på Marienbjerg Kirkegård eller på genbrugspladsen. Jeg tror, at Gentofte er et af de eneste steder i verden, hvor man ligefrem kan campere på et fort,” fortæller Kristine Adler-Nissen.

Hvis nogen skulle have fået blod på tanden og gerne vil gå på opdagelse efter skjulte dele af Befæstningen, er det bare at gå i gang.

Hvis man gerne vil have lidt hjælpe til, hvilke områder man skal lede i, kan man starte med en tur på Garderhøjfortet, som også ligger inde med både guidebøger og foldere, der beskriver nogle af alle de anlæg, der er i kommunen.

Garderhøjfortet har også en særlig udfordring til børnefamilier, der besøger fortet. De får udleveret en soldaterbog, der kun kan udfyldes, hvis de klarer forskellige opgaver rundt omkring på fortet. Pressefoto

Garderhøjfortet har også en særlig udfordring til børnefamilier, der besøger fortet. De får udleveret en soldaterbog, der kun kan udfyldes, hvis de klarer forskellige opgaver rundt omkring på fortet. Pressefoto

Fortets udstillinger er interaktive og lader gæsterne prøve soldaterlivet anno 1915 på egen krop. Garderhøjfortet har også en særlig udfordring til børnefamilier, der besøger fortet.

De får udleveret en soldaterbog, der kun kan udfyldes, hvis de klarer forskellige opgaver rundt omkring på fortet. De skal bevise, at de er opmærksomme, kan sende kodede beskeder, har styr på oppakningen, kan ramme med kanonkuglerne og meget mere.

Garderhøjfortet har åbent alle hverdage fra 11-15 og i weekender fra 10.30-16.

gs

Publiceret 11 July 2019 09:00