Det er snart slut med at kunne besøge Hellerupvej 40, der i Hellerup er kendt som Café Apoteket. Med mindre, du bor eller arbejder der. Der er nemlig planer om at indrette lejligheder og kontorer på matriklen. Dét frusterer Katja Olsen, der her ses i sin café og interiørbutik. Foto: Marie Varming

Det er snart slut med at kunne besøge Hellerupvej 40, der i Hellerup er kendt som Café Apoteket. Med mindre, du bor eller arbejder der. Der er nemlig planer om at indrette lejligheder og kontorer på matriklen. Dét frusterer Katja Olsen, der her ses i sin café og interiørbutik. Foto: Marie Varming

Nye planer for Hellerupvej 40: Apoteket på vej til beboelse

Det gamle apotek ved Hellerup Station er til salg, og interiørforretningen lukker. Men forretningens ejer frygter, at huset bliver lukket af for udefrakommende. Ifølge ejeren af bygningen er det et dårligt sted at drive forretning

Af
Marie Varming og Jesper Bjørn Larsen

Bygningen på Hellerupvej 40 er et gammelt hus fra 1891. Bygget af en apoteker til en herskabelig bolig med stuk og gamle træpaneler. I mange år var huset kendt som Café Apoteket.

I dag huser bygningen Katja Olsens indretningsbutik og café i to etager, Inhouse Living & Café, men det varer ikke længe.

Hun er nemlig i gang med at afstå lokalerne, ligesom selve huset er til salg. Nu håber Katja Olsen, at huset kan blive bevaret – åbent for offentligheden - som det er, i stedet for at blive omdannet til boliger, som en ny ejer formentlig vil gøre.

"Hvis det bliver til bolig, vil der komme liberalt erhverv i stueetagen. Det vil betyde, at haven forsvinder, og at der ikke vil komme et spisested, hvilket der er hårdt brug for i området," siger Katja Olsen.

Hvis det stod til hende, kom der restaurant med udeservering der, hvor hun i dag har sin butik.

"Vi afviser folk hver dag, når de kommer og spørger, om de kan købe mad. Alene i dag har jeg afvist to-tre gæster," siger Katja Olsen.

På grund af en diskusprolaps har hun ikke kræfterne til at lave mad, ansætte kokke eller drive restaurant. Derfor serverer hun kun kaffe og andre drikkevarer i sin kombinerede café og interiørforretning, men hun frygter, hvad der kommer til at ske, når hun snart er væk.

"En ejendomsmægler vil jo lukke haven. Hvad skal en ejendomsmægler med en have? Det vil blive lukket ned og lavet om til røv og nøgler," forudser hun.

Underskriftsindsamling

Nogle af hendes kunder har nu sagt, at de vil lave en underskriftindsamling, så det gamle apotek kan blive ved med at være en bygning, man kan komme ind i udefra.

Mange kender det fra dengang, det var selskabslokale eller restaurant, men det kan være slut, hvis ikke Gentofte Kommune skynder sig at kigge på lokalplanen, eller fredningsmyndighederne træder i karakter. Huset er nemlig kun bevaringsværdigt i kategori 5, og det betyder, at det gerne må bygges om til beboelse – eller rives ned for den sags skyld.

"Kommunen skulle tage at få øjnene op for de klenodier, som er i området og bevare dem. Ejeren vil jo bare af med huset og er ligeglad med, hvad det bliver brugt til. Det kunne jeg også være, men jeg synes det er så synd, hvis det skal være slut med at komme i det her skønne hus," siger Katja Olsen.

Byggetilladelse afventer

I Gentofte Kommune bekræfter man, at der ligger en byggeansøgning.

"Plan og Byg har modtaget en ansøgning om at indrette stueetagen til en bolig. Der er endnu ikke taget stilling til ansøgningen," skriver Plan & Byg i en mail til Villabyerne.

Det er ikke noget problem, eftersom lokalplanen ikke står til hinder for det. Lokalplan 256 fastlægger nemlig, at ejendommen må anvendes til helårsbeboelse i form af villabebyggelse, institutioner til offentlige formål, samt lokalcenter i form af privat service og liberale erhverv.

Dårligt sted at drive forretning

Ejeren af Hellerupvej 40, der i dag huser Inhouse Living & Café, og som lige før det husede Restaurant No. 40, bekræfter over for Villabyerne, at hun har sat ejendommen til salg.

"Vi ejer bygningen, ja, men vi er ikke interesseret i at beholde den, vi er interesseret i at sælge den. Vi har en mulig køber, som vil ændre bygningen til lejligheder og kontorer, hvis Gentofte Kommune godkender de planer," siger Uni Cui fra Uniko Real Restate.

Hun tilføjer, at Hellerupvej 40 er et dårligt sted at drive forretning.

"Restaurant No. 40 tabte mange penge, den gik ud med et underskud på 2,5 millioner kr., og den nuværende forretning (Inhouse Living & Café, red.) taber også mange penge."

Publiceret 31 July 2019 11:33