Niels Nørgaard fra Ordrup har overtaget Ole Parelius' boghandel i Klampenborg. Det gamle kasseapparat fungerer stadig upåklageligt. Foto: Marie Varming

Niels Nørgaard fra Ordrup har overtaget Ole Parelius' boghandel i Klampenborg. Det gamle kasseapparat fungerer stadig upåklageligt. Foto: Marie Varming

Arven efter Ole Parelius: Ny mand i gammel boghandel

Klampenborg mistede tidligere på året boghandler Parelius. Nu genåbner forretningen snart med fokus på nostalgi, retro og naturligvis masser af gamle bøger. Vi har mødt den nye ejer

Af
Marie Varming

”Kom ind, jeg er lige i gang med at rydde op,” lyder det fra den gamle boghandels indre.

Dørene til den gamle butik på Dyrehavevej i Klampenborg er åbne igen, efter ejeren, Ole Parelius, døde tidligere på året.

Den nye ejer kommer til syne blandt bøger om hvaler, korssting, amerikanske præsidenter, sex, vampyrer, sprogbrug og alt andet i verden.

Parelius’ boghandel har nemlig stadig bøger bogstaveligt talt fra gulv til loft. Kasseapparatet fra 1930’erne troner stadig midt i butikslokalet, og det virker skam endnu, forsikrer den nye boghandler og trykker på knapperne, så kassen springer op.

Guld og skrammel

Den nye ejer er Niels Nørgaard. Han overtog forretningen 1. maj i år, selv om han først har planer om at åbne formelt for kunderne i slutningen af august. Han kommer oprindeligt fra en helt anden branche, da han har haft sin egen radioforretning i mange år. Han har også Strandbergs Forlag, som primært udgiver lokalhistoriske bøger – blandt andet fra hans egen hånd. Det var netop i kraft af forlaget, at Nørgaard ofte besøgte Parelius’ boghandel.

”Jeg kan huske ham stå her med sin butterfly, og så kunne han se de øverste titler med denne her,” siger Niels Nørgaard og fremtryller en lille kikkert, som han straks retter mod boghandlens øverste hylder med bøger.

”Jeg blev forelsket i det her Harry Potter-agtige sted,” indrømmer Niels Nørgaard.

Men at få lov til at købe den gamle butik, kunne ikke lade sig gøre, for Parelius ville ikke sælge. Først da Niels Nørgaard så Parelius’ dødsannonce i avisen, vovede han at nærme sig boet med et tilbud.

Mange kender Niels Nørgaard fra lokalområdet, han bor på Ordrupvej, og fra hans engagement i Forstbotanisk Haves Venner. Men lige nu gælder det hans nye hobby, boghandlen fra en svunden tid. Niels har nemlig noget, han gerne vil sælge.

”Jeg har tre fulde garager af det, som nogle vil kalde skrammel, men jeg kalder det guld. Når jeg skal sælge det her, kalder jeg det retroting,” siger Niels Nørgaard og fremviser en gammeldags vægt med et blylod på og et askebæger med en Rover. Foto: Marie Varming

”Jeg har tre fulde garager af det, som nogle vil kalde skrammel, men jeg kalder det guld. Når jeg skal sælge det her, kalder jeg det retroting,” siger Niels Nørgaard og fremviser en gammeldags vægt med et blylod på og et askebæger med en Rover. Foto: Marie Varming

”Jeg har tre fulde garager af det, som nogle vil kalde skrammel, men jeg kalder det guld. Når jeg skal sælge det her, kalder jeg det retroting,” siger han og fremviser en gammeldags vægt med et blylod på og et askebæger med en Rover.

Niels Nørgaard, som fyldte 60 år i juli, vil gerne trappe lidt ned på nye bøger i butikken, for dem køber folk nemlig i supermarkedet nu til dags, så han satser på 'guldet' og de antikvariske bøger, som Parelius også havde stort kendskab til.

Niels Nørgaard går for tiden og morer sig med at planlægge en lille provokerende udstilling i et af forretningens vinduer. Han har nemlig både en udgave af Politikens 'Jeg fotograferer børn' (det lyder jo helt forkert i dag, som han siger) og den voldtægtsdømte Bill Cosbys bog om familielivet.

”Ja, jeg plejer altid at sige til folk, at det er gratis at blive krænket her.”

Heste og entusiaster

Pludselig kan Niels Nørgaard høre hove på Dyrehavevej, og det får ham til at springe op af stolen og ud på vejen.

”Dem skal man altid vinke til,” siger han og vinker energisk til en kapervogn, der passerer på sin vej tilbage til stationen.

Han indrømmer blankt, at nostalgi altid har været den røde tråd i hans liv. Der passer boghandlen og kapervognene rigtig godt ind, men han håber også, at kunderne i butikken vil være af samme slags som ham selv.

”Det må gerne være entusiaster, folk med en hobby, der kommer her. Jeg håber, det bliver et mødested for gamle gutter. Folk, der kommer, mødes og giver en hånd med. Et mødested for friske herrer over 50. Jo de unge må da også gerne komme, men det må ikke blive sådan en damebutik, hvor man sælger dyre sennepsglas,” siger han med en hovedrysten.

Planerne er lagt, nøglerne er overdraget. Nu mangler drømmen bare at blive til virkelighed.

”Jo, jeg er da klædeligt nervøs, men hvis jeg bare kan sælge bøger, så jeg kan betale huslejen, er jeg glad. Jeg behøver ikke løn, for jeg er … øh, heldig,” smiler Niels Nørgaard.

Han føler sig i hvert fald meget heldig med sine nye kvadratmeter, som altså først åbner formelt sidst på måneden. Men så bliver det også med jazzband, lover han. Man kan dog sagtens kigge forbi inden, hvis man ikke kan vente.

”Jeg går jo allerede hernede og pusler. Folk spørger, om det ikke er et frygteligt arbejde. Jo, det er det. Og jeg nyder det.”

Publiceret 06 August 2019 09:12