Italiensk design og kultur spænder fra Ducati til Vivaldi. I Danmark har Det Italienske Kulturinstitut i Hellerup promoveret italiensk kultur og sprog gennem 50 år, og Luigi Ferrari ser frem til, at en ny direktør for instituttet tiltræder til efteråret.

Italiensk design og kultur spænder fra Ducati til Vivaldi. I Danmark har Det Italienske Kulturinstitut i Hellerup promoveret italiensk kultur og sprog gennem 50 år, og Luigi Ferrari ser frem til, at en ny direktør for instituttet tiltræder til efteråret.

Støvlelandets mand på Gammel Vartov Vej

Som Italiens nye ambassadør i Danmark er det Luigi Ferraris tur til at pleje det gode samarbejde mellem de to lande – politisk, kulturelt og videnskabeligt. Pt. et job med langt flere opmuntringer end at være fan af Roma

Af
Peter Klar

I juli 2018 tiltrådte Luigi Ferrari (f. 1959) som den 40. italienske ambassadør til Danmark siden 1859.

Villabyerne møder ham på hans kontor på den italienske ambassade på Gammel Vartov Vej i Hellerup.

Luigi Ferraris stedfortræder, ambassaderåd Stefano Salmaso, har ansvar for konsulatsafdelingen i Østergade inde i city.

I alt tæller Italiens diplomatiske stab i Danmark omkring 20 personer, hvortil kommer fem medarbejdere på Det Italienske Kulturinstitut på Gjørlingsvej i Hellerup.

Det diplomatiske embede i København er Luigi Ferraris første som ambassadør efter en karriere som embedsmand i diverse ministerier, ambassadesekretær og diplomatisk rådgiver.

Det første år i Danmark har præsenteret ham for nogle forskelle på dansk og italiensk mentalitet og arbejdskultur.

"Jeg er taknemmelig for at have fået chancen. Og så i København, hvor alle diplomater gerne vil prøve at bo! I har et velfungerende system, hvor alt er under kontrol. Set med mine italienske øjne mangler I dog lidt fleksibilitet. Det er vigtigt at have regler og følge dem, men vores verden skifter meget hurtigt, og nogle regler afspejler ikke længere den virkelige situation. Nogle gange skal regler fortolkes for at forhindre selvmål!" siger Luigi Ferrari og fortsætter:

"Jeg er taknemmelig for at have fået chancen. Og så i København, hvor alle diplomater gerne vil prøve at bo," siger Italiens ambassadør Luigi Ferrari.

"Modvægten til jeres mangel på fleksibilitet er den udprægede grad af sund fornuft, ikke mindst i jeres syn på arbejdet. Ingen ønsker at spilde tid, for tid er en værdi. Spilder du tid på kontoret, mister du tid til din familie og dit personlige liv, og er dit liv ikke tilfredsstillende, bliver du mindre effektiv på jobbet. Jeg beundrer danskerne for jeres opmærksomhed på dette."

Stærke relationer

Der er stærke relationer mellem Danmark og Italien. 700.000 danskere flyver til Italien hvert år, og et tilsvarende antal italienere besøger hvert år København.

"Når du går en tur i København, hører du mange tale italiensk. Ikke kun om sommeren, men hele året. Som EU-lande og NATO-medlemmer er Danmark og Italien politisk set meget tætte med en stor integration af især vores forsvarspolitik og udenrigspolitik," siger Luigi Ferrari.

"Som ambassade følger vi det politiske samarbejde mellem landene meget tæt. Danmark har jo lige fået ny regering, og i Italien fik vi ny regering i 2018, så en del af vores opgaver består i at facilitere et godt samarbejde mellem danske og italienske politikere og embedsfolk, som måske ikke kender hinanden personligt endnu."

Thorvaldsen og Napoli

"Som ambassade arbejder vi for at styrke de økonomiske, kulturelle, videnskabelige relationer mellem Danmark og Italien. For eksempel er der et stort samarbejde mellem universiteter og kulturelle institutioner i vores lande. Vores job er at bakke op om alle de aktiviteter, der allerede er i gang mellem landene."

"Et interessant, aktuelt eksempel er samarbejdet mellem Thorvaldsens Museum i København og Napolis Arkæologiske Museum om fælles udstilling med arkæologiske fund fra Pompeji og værker af Thorvaldsen, der jo opholdt sig 40 år i Italien," fortæller Luigi Ferrari.

Helt så længe kan Luigi Ferrari ikke forvente at være i Danmark, for italienske ambassadørudnævnelser varer typisk tre-fem år.

"Det er længe nok til at forstå landet og arbejde energisk med prioriteringerne i den mission, du har. Men er du i et land for længe, bliver du identificeret med din rolle. Det er vigtigt med rotation og nye friske øjne," siger Luigi Ferrari.

Italien globalt

Han ser frem til ankomsten af en ny direktør for Det Italienske Kulturinstitut i Hellerup til efteråret.

Stillingen har været ubesat i en periode, siden den forrige direktør Fabio Ruggirello blev rykket til et lignende job i Tel Aviv – ifølge Luigi Ferrari en anerkendelse af Fabio Ruggirellos arbejde i Hellerup.

"I mellemtiden fastholder vi instituttets høje aktivitetsniveau, og med den nye direktør fra efteråret går vi naturligvis efter at skabe et strålende program for sæsonen 2019-2020," siger Luigi Ferrari.

Det Italienske Kulturinstitut i Hellerup har gennem 50 år promoveret italiensk kultur og sprog i Danmark gennem kurser og kulturelle arrangementer.

I alt har Italien 90 kulturinstitutter rundt omkring i verden. Dertil kommer mere end 400 lokalafdelinger af den verdensomspændende kulturforening Società Dante Alighieri, hvor frivillige arbejder for at udbrede kendskabet til italiensk sprog og kultur globalt – også i Danmark.

"Uden nævneværdige ressourcer gør de frivillige i Società Dante Alighieri et stort stykke arbejde, og det er vigtigt at bemærke, at det sker i samarbejde med danskere. Hvis ikke du er åben over for bidrag fra lokale, ender det bare som en sluttet kreds for folk, der allerede taler italiensk," siger ambassadøren.

Supporterens skæbne

Luigi Ferrari stammer fra Rom og interesserer sig for fodbold, så det er nærliggende at spørge Italiens nye ambassadør i Danmark, om hans hjerte banker for Roma eller Lazio.

"Jeg støtter Roma! Desværre, kan man sige, for klubben er inde i en lang periode uden pokaler. Supportere vil jo altid gerne have, at deres hold vinder, men kun ét hold kan vinde en turnering, og der er kun to-tre titler på spil hvert år. Sådan er det. Det er supporterens skæbne," siger Luigi Ferrari.

Hvis arbejdet tillader det, spiller han hver 14. dag hyggefodbold med internationale diplomat-kolleger i København.

"Jeg forsøger at spille med trods alderen. Desværre er en del af mine kolleger noget yngre end mig!"

Publiceret 09 August 2019 09:15