Anja Mortensen og sønnen Oscar, 5 år, ved Skovgårdsskolen. Foto: Gry Brøndum

Anja Mortensen og sønnen Oscar, 5 år, ved Skovgårdsskolen. Foto: Gry Brøndum

Usikker skolevej skaber bekymring

Skolepatruljerne er på arbejde igen - og det er politiet også - blandt andet ved Skovgårdsskolen de næste uger, for bilkaos på villavejen gør skolevejen usikker for de nye skolebørn

Af
Gry Brøndum

En almindelig morgen inden skolestart er vejen ved Skovgårdsskolen befærdet af både håndværker-lastbiler, skraldevogne, rideheste og cyklister. Så der er nok at holde øje med for Oscar på 5 år, der starter i 0. klasse og snart skal cykle i skole med sin mor Anja Mortensen:

"Jeg forventer, at der er proppet hernede, så hvis det bliver for slemt, så kan det være, at vi bare går de 400 meter, vi bor fra skolen," siger hun.

Også far til 3-årige Arthur og 6-årige Oliver, Hans Henrik Jensen, er spændt på skolestarten, hvor han skal holde styr på de to små på cykel i trafikken:

"Jeg satser på, at vi nok trækker det sidste stykke på fortovet og husker cykelhjelmen," siger han, inden han passerer vejen med Arthur, der nu har fået øje på en hest på vej mod Dyrehaven.

Hans Henrik Jensen og sønnen Arthur, 3 år. Foto: Gry Brøndum

Hans Henrik Jensen og sønnen Arthur, 3 år. Foto: Gry Brøndum

"Anarki" på skolevejen

Skovgårdsskolens forældre og ledelse har været opmærksomme på trafiksikkerheden i årevis, hvad de mange skilte ved skolen også vidner om:

"Folk har travlt, og der er mange biler på den smalle vej," fortæller Cecilie Mose Hansen, mor til to børn i 2. og 4. klasse og formand for skolebestyrelsen:

"Der er massivt run på i den halve time omkring aflevering. Og vi får som bestyrelse jævnligt henvendelser fra bekymrede forældre. Det kan virke som anarkistiske forhold foran skolen, selvom folk egentlig er ret gode til at passe på hinanden."

Små cyklister ramt af bildøre

Den smalle og bugtede Skovgårdsvej med fartregulerende indsnævringer og flade bump er nemlig ikke som skabt til de mange biler, der passerer hastigt igennem for at hente og bringe børn i morgen- og eftermiddagstimerne. Og det giver da også anledning til uheld hvert år:

"Det er især i mørket, det kan gå galt for børnene. Bilisterne kører langsomt og er generelt opmærksomme. Men vi har haft 2-3 mindre alvorlige ulykker over det sidste år, hvor børn cykler ind i åbne bildøre," fortæller skoleleder Jan Eirik Olsen, der i alle sine 24 år på skolen har kendt til problematikken med kaotisk trafik, når mor og far kører ungerne i skole.

Det tog skoleledelsen allerede for knap 10 år siden konsekvensen af, så Skovgårdsvej blev ensrettet på stykket foran skolen i morgentimen fra klokken 7.30-8.30. Det står klart på flere store trafiktavler, når man kører i retning mod Klampenborgvej, men det er bare ikke altid, det bliver overholdt i praksis.

Bilister bryder ensretningen

"Der er denne her 'går den - så går den'-indstilling hos nogle trafikanter. De ser på deres gps i stedet for tavlerne, og så kører de i gps'ens retning i stedet for at se og overholde ensretningen," siger skoleleder Jan Eirik Olsen.

Han har da også sammen med forældrebestyrelsen arbejdet på at få etableret nye fartbump på vejen eller en fodgængerovergang. Men flere bump er ikke en mulighed, for Skovgårdsvej er en udrykningsvej, så ambulancen frit skal kunne passere, når den rykker ud. Og der er heller ikke umiddelbart udsigt til en fodgængerovergang:

"Det vil man fra kommunen ikke lave, fordi det kan skabe en falsk tryghed," fortæller Jan Eirik Olsen.

"Argumentet er, at børnene risikerer at blive mindre årvågne og opmærksomme, når man laver en fodgængerovergang."

Tunge trafikanter på Skovgårdsvej inden skolestart. Foto: Gry Brøndum

Tunge trafikanter på Skovgårdsvej inden skolestart. Foto: Gry Brøndum

I stedet arbejder skolen og forældrebestyrelsen løbende sammen med politiet og Park & Vej i kommunen om at gøre skolevejen mere sikker. Eksempelvis har der været overvejelser om at foreslå at etablere en cykelsti, hvor cyklerne kun kører på den ene side af vejen, fortæller Cecilie Mose Hansen.

Kiss & Ride

Og så er skoleleder Jan Eirik Olsen netop i disse dage i gang med det vigtige oplysningsarbejde over for 0. klasses forældre, der skal have nye vaner, når børnene nu skal køres i skole frem for i børnehave.

"De har været vant til, at man afleverer børnene i børnehaven, hvor man går ind og hygger. Det må man også gerne i skolen, men så skal man komme i god tid - inden 7.30 - og finde en parkeringsplads uden for vores 'kiss & ride' zone, hvor man kun må stoppe kort op for at aflevere børn og køre videre."

Politiet patruljerer ved skolestart

Hos Nordsjællands Politi er man også opmærksom på, at de nye børn har brug for ekstra beskyttelse, når skolen starter. Her rykker betjentene derfor ud til skoleveje over hele Nordsjælland i denne og de kommende to uger - klar med bødeblokken - hvis trafikanterne ikke overholder reglerne.

Politikommissær Nick Gall står for indsatsen, der også vil foregå ved Skovgårdsskolen, og understreger hvor vigtigt det er, at forældrene er lige så opmærksomme som skole-børnene:

"De lærer, hvordan de skal opføre sig ved at se på os voksne", siger han:

"I trafikken betyder det blandt andet, at mobiltelefonen bliver pakket væk. Alle har svært ved at koncentrere sig om trafik og telefon på samme tid - selv når turen bare er på gåben - ikke mindst børnene. Så læg telefonen fra dig og få børnene til at lægge deres telefon i skoletasken, når de er i trafikken."

Hold øje med andres børn også

"I stedet for at være optaget af, hvad andre gør galt i trafikken, skal vi være bedre til at holde øje med os selv. Ligesom vi skal huske på, at hvis vi forældre er opmærksomme på andres børn i trafikken, så er der også andre, der er opmærksomme på vores børn," siger politikommissær Nick Gall fra Nordsjællands Politi.

Skilte ved Skovgårdsvej. Foto: Gry Brøndum

Skilte ved Skovgårdsvej. Foto: Gry Brøndum

Han kan ikke bekræfte, om der er mere hensynsløshed hos travle bilister i Gentofte Kommune end andre steder, men der er grund til at være ekstra opmærksom på skolevejen, for Gentofte er hotspot for uheld:

"Vi ved, at når vi ser på antallet af færdselsuheld med bløde trafikanter - fodgængere og cyklister - så er de koncentreret i Gentofte Kommune, da der simpelthen er flere cyklister her sammenlignet med andre forstadskommuner i Nordsjælland."

Gå-bus mod bilkaos?

Når de nye 0. klasser nu rykker ind på Skovgårdsskolen, vil skoleleder Jan Eirik Olsen gerne være med til at give de helt små nogle sunde vaner fra start i deres skoleliv. Og det betyder groft sagt, at jo tidligere man kommer op på en cykel og afsted til skole i trafikken jo bedre:

"Vi arbejder faktisk med nogle initiativer lige nu inspireret af jyske skolers erfaring med Dansk Skoleidræts projekt 'Gåbus', hvor ældre elever fra 7. klasse tager ansvar for at starte en gåbus et bestemt sted på for eksempel Skovgårdsvej, og så henter de små børn på vejen af ruten og følger dem samlet i skole."

"Det giver en aktiv og sund start på skoledagen. Og så er forældrene også fri for at skulle kæmpe om pladsen ved skoleporten i deres biler," fortæller Jan Eirik Olsen fra Skovgårdsskolen.

Villabyerne vil gerne holde øje med skolevejen i hele kommunen: Oplever I som forældre et særligt farligt sted, der trænger til mere opmærksomhed, så skriv til Gry.Broendum@villabyerne.dk.

Sikker Skolevej - Sådan gør I

· Træn skolevejen. Både før og efter skolestart og året igennem.

· Læg den sikre rute, også selvom den tager længere tid.

· Repetér basale regler om at stoppe ved kantsten og se til begge sider, inden vejen krydses.

· Kryds kun vejen, hvor der er udsyn til begge sider, lyssignal, fodgængerovergang eller lignende.

· Lær børn at vente med at gå over vejen til bussen eller lastbilen er kørt.

· Husk cykelhjelm til små cyklister og lær dem at vise sving og stop med en arm til siden og i vejret.

· Væk med mobilen – lær dit barn at holde fokus på vej og trafik og vejr ved selv at gøre det.

· Gå ned i børnehøjde, så guider du bedre – små folk har ikke samme udsyn i trafikken som voksne.

Kilder: Movia, Nordsjællands Politi

Publiceret 13 August 2019 19:23